Nyt pihalle!

Vaikka koulua käytäisiin etäopetuksena tai lapset olisivat jo kesälaitumilla, on syytä huolehtia arjen rutiineista: aikatauluista ja omasta hyvinvoinnista. Ulkona niin fyysinen kuin henkinen hyvinvointi kohoaa. Lähde siis ulos välitunnille tai happihyppelylle, ja ulkoilemaan pidempiaikaisesti kerran päivässä. Yhdessä perheen kanssa sosiaaliset suhteet paranevat, kun “seinät eivät ole koko ajan kaatumassa päälle".

Lue tästä: 30 vinkkiä välitunneille (pdf avautuu uuteen välilehteen)

Lue tästä: Ulos - liikkeelle - hyvälle mielelle (pdf avautuu uuteen välilehteen)

Suunnistuksen perustaitoja ja kartan lukua

Lataa kännykkääsi jokin karttaohjelma, esimerkiksi Karttaselain.

Pakkaa mukaan eväät ja istuinalustat kaikille. Lähde lähiluontoon ja avaa sovellus  tarkista, että asetuksissa on valittu juuri maastokartta.

Tutkikaa maastokarttaa. Miten kartalla on merkitty tiet, polut, rakennukset ja vesialueet? Entä pellot? Etsi polku kuljettavaksi. Kulkekaa polkua pitkin ja tehkää samalla havaintoja kartasta. Miten eri korkeuskäyrät näkyvät kartassa? Entä miltä vastaava kohta näyttää maastossa? 

Valitse jokin kohde, johon haluatte päästä kartan avulla. Suunnitelkaa kartalla reitti ja lähtekää matkaan. Matkalla kannattaa ottaa muutama juoksuaskel, ja aina tarkistaa tämän jälkeen, oletko vielä kartalla.

Muistisuunnistus 

Yksi perheestä valitsee kartalta kohteen ja käy piilottamassa sinne viestin muille. Kohde kannattaa olla melko lähellä lähtöpaikkaa. Tämän jälkeen paikka näytetään kartasta sille, joka on suunnistusvuorossa (tehkää tarvittaessa vaikka yhdessä). Paikka tulee tunnistaa ja muistaa. Karttaa ei saa ottaa mukaan. Mikäli kohdetta ei löydy muistinvaraisesti, etsitään se kartan avulla yhdessä.

Lue tästä: Frisbeegolf koko perheelle