Nyt pihalle!

Ulkona on kivaa - kaikkina vuodenaikoina! 

Tästä osiosta löydät ulos tekemistä eri vuodenajoille.

Ulkona niin fyysinen kuin henkinen hyvinvointi kohoaa. Lähde siis ulos välitunnille tai happihyppelylle, ja ulkoilemaan pidempiaikaisesti kerran päivässä. Yhdessä perheen kanssa sosiaaliset suhteet paranevat, kun “seinät eivät ole koko ajan kaatumassa päälle".  Täältä löytyy yhteensä 60 vinkkiä ulos. Valitse tehtävistä itsellesi sopivat. 

Lue tästä: 30 vinkkiä välitunneille (pdf avautuu uuteen välilehteen)

Lue tästä: Ulos - liikkeelle - hyvälle mielelle (pdf avautuu uuteen välilehteen)

 

Lue tästä: Vinkkejä syyslomalle

 

Lumiseen aikaan lumikammin tai - linnan teko pitää lämpimänä. Lumikammissa otsalampun valossa pimeän aikaan kaakao maistuu parhaalta. Lumilinnassa leikit lähtevät varmasti heti vauhtiin. Jos useamman linnan jaksaa rakentaa, on palkkiona kahden linnan välinen lumisota - johon toki säännöt on sovittu etukäteen. 

Lue tästä: Lumilinnaa rakentamaan (pdf avautuu uuteen välilehteen) 

Lue tästä: Lumikammi eli quinzee (pdf avautuu uuteen välilehteen)

Kaipaatko tonttupuuhaa?  Ota käyttöön valmiit polkutaulut tonttutouhuiluun vuoden ajasta riippumatta. Liikkuvat ne tontut kesälläkin ja talvea voi etsiä ympäri vuoden. Eteläisessä Suomessa lumisen talven etsintään joutuu jo näkemään enemmänkin vaivaa. 

Lue ja tulosta tästä: Tonttupolku talveen A4 tai samaiset polkutaulut A3 muodossa ( pdf avautuu uuteen välilehteen) 

Vipattaako suunnistusjalka? Mobiililaitteella pääsee jo alkuun ja perheen tai kaverin kanssa on kivempaa: 

Suunnistuksen perustaitoja ja kartan lukua

Lataa kännykkääsi jokin karttaohjelma, esimerkiksi Karttaselain.

Pakkaa mukaan eväät ja istuinalustat kaikille. Lähde lähiluontoon ja avaa sovellus  tarkista, että asetuksissa on valittu juuri maastokartta.

Tutkikaa maastokarttaa. Miten kartalla on merkitty tiet, polut, rakennukset ja vesialueet? Entä pellot? Etsi polku kuljettavaksi. Kulkekaa polkua pitkin ja tehkää samalla havaintoja kartasta. Miten eri korkeuskäyrät näkyvät kartassa? Entä miltä vastaava kohta näyttää maastossa? 

Valitse jokin kohde, johon haluatte päästä kartan avulla. Suunnitelkaa kartalla reitti ja lähtekää matkaan. Matkalla kannattaa ottaa muutama juoksuaskel, ja aina tarkistaa tämän jälkeen, oletko vielä kartalla.

Muistisuunnistus 

Yksi perheestä valitsee kartalta kohteen ja käy piilottamassa sinne viestin muille. Kohde kannattaa olla melko lähellä lähtöpaikkaa. Tämän jälkeen paikka näytetään kartasta sille, joka on suunnistusvuorossa (tehkää tarvittaessa vaikka yhdessä). Paikka tulee tunnistaa ja muistaa. Karttaa ei saa ottaa mukaan. Mikäli kohdetta ei löydy muistinvaraisesti, etsitään se kartan avulla yhdessä.

Olethan poiminut ideat myös muista osioista? 

Perheliikunnan sivut kannattaa ottaa haltuun sekä tutustua Liikuva perhe ohjelmaan. 

Lue tästä: Frisbeegolf koko perheelle