Metsämörri-satuhahmo innostaa lapset lähiluontoon

Suomen Ladun lastentoiminnan vankka kulmakivi on metsämörritoiminta. Metsämörri-satuhahmo innostaa lapset lähiluontoon leikkimään, liikkumaan, ihmettelemään ja tutkimaan. Keskeistä toiminnassa on ilo, kiireettömyys ja kokemuksellisuus.

Metsämörri - tunnetko jo minut? from Suomen Latu on Vimeo.

Metsämörrikoulu syntyi Ruotsissa vuonna 1957. Idean ja toiminnan kehittäjänä oli Gösta Frohm, joka oli huolestunut ruotsalaisten lasten puutteellisista ulkoiluolosuhteista. Kaupungistuminen oli ollut voimakasta, ja lasten leikkipaikkoina olivat useimmiten pihat, kadut ja parkkipaikat. Gösta Frohm halusi viedä lapset ulos metsiin, kallioille ja veden äärelle ja tämä tuli tehdä lapsen mielenkiintoa ja mielikuvitusta herättävällä tavalla. Niinpä hän loi satuhahmon, jota alettiin kutsua Skogsmulleksi, Metsämörriksi. Nykyisin noin 40 000 lasta osallistuu vuosittain Ruotsissa metsämörritoimintaan. Toiminta tapahtuu koko maan kattavan Friluftsfrämjandet-järjestön alaisuudessa.

Suomen Ladun lasten retkeilykoulutuksen uudistamiseksi allekirjoitettiin vuonna 1992 ruotsalaisen Friluftsfrämjandet -järjestön kanssa linsenssisopimus, joka antoi järjestölle mahdollisuuden kehittää Ruotsissa hyväksi havaittua Skogsmulle-toimintaa suomen kielellä. Tuolloin kukaan ei voinut aavistaa, minkälaisen suosion ja jalansijan Metsämörriksi nimetty toiminta lasten luonto- ja ympäristökasvattajana saa. Tällä hetkellä Suomen Ladun kouluttamia metsämörriohjaajia on yli 14 000 ja vuosittain kymmenet tuhannet lapset ulkoilevat Metsämörrin kanssa. Suomessa ruotsinkielistä metsämörritoimintaa toteuttaa Finlands Svenska Idrott rf.

Metsämörri - miten metsämörriohjaajaksi? from Suomen Latu on Vimeo.

Haluaisitko kouluttautua Metsämörriohjaajaksi?

lue lisää