Suomesta löytyy upeita retkikohteita

Jokaisenoikeudet, monipuolinen luonto ja kattava retkeilyverkosto tarjoavat tuhansia retkeilymahdollisuuksia Suomessa retkeilevälle. Oikean retkikohteen valinta riippuu omista mieltymyksistä, taidoista ja retkeilykokemuksesta. Tässä lyhyt katsaus eri tyyppisiin retkikohteisiin, joista toivottavasti löydät sopivan seuraavalle seikkailullesi.

[1] Kansallispuistot

Suomen 40 kansallispuistoa tarjoavat monipuolisia ulkoilumahdollisuuksia upeassa luonnossa. Kansallispuistot sisältävät merkittyjä reittejä, luontopolkuja, tulentekopaikkoja ja majoitusmahdollisuuksia, kuten telttailualueita, laavuja ja tupia. 

Retkeilijän on hyvä muistaa, että  kansallispuistot ovat luonnonsuojelualueita. Täten kansallispuistojen alueella voidaan rajoittaa liikkumista osassa puistoa esimerkiksi lintujen pesimärauhan vuoksi.

[2] Valtion retkeilyalueet

Valtion retkeilyalueet ovat monipuolisen virkistyskäytön upeita luontokohteita. Valtion retkeilyalueella voit retkeillä ja hiihtää, marjastaa, telttailla ja levähtää laavuilla. Retkeilyalueilla on merkittyjä kävely- ja hiihtoreittejä sekä luontopolkuja. Alueilta voi löytyä myös vuokrakämppiä ja osassa on myös luontokeskus. Hakkuita voidaan tehdä alueella, mutta virkistyskäyttö riittävästi huomioon ottaen. Suomessa on tällä hetkellä seitsemän valtion retkeilyaluetta.

[3] Luonnonpuistot

Luonnonpuistojen päätehtävä on luonnonsuojelu ja tieteellinen tutkimus, ja niissä pyritään turvaamaan luonnon koskemattomuus. Suojelumääräykset ovatkin luonnonpuistossa tiukkoja verrattuna kansallispuistoihin. 

Kymmenen luonnonpuistoa ovat yleisöltä kokonaan suljettuja. Retkeilijöille on kuitenkin annettu mahdollisuus nauttia luonnosta yhdeksässä luonnonpuistossa. Näissä luonnonpuistoissa saa retkeillä merkityillä poluilla. Matkan varrelta voi löytyä tulipaikka tai muuta palveluvarustusta.

[4] Erämaa-alueet

Lapin kaksitoista laajaa, asumatonta ja lähes luonnontilaista erämaa-aluetta tarjoavat ainutlaatuisen retkeilykokemuksen niille, jotka etsivät hiljaisuutta ja koskematonta luontoa. Erämaa-alueilla on vähän merkittyjä alueita, palveluita ei ole ja autiotuvat ovat harvassa.

Erämaa-alueella vaeltaessa vaaditaan henkistä ja fyysistä kanttia, hyvää suunnistustaitoa ja tulenteon on onnistuttava säällä kuin säällä. Haasteelliset olosuhteet ovat osa erämaa-alueiden viehätystä.

[5] Kansalliset kaupunkipuistot

Kaupunkiluontoon ja rakennettuun kulttuuriympäristöön voi tutustua Suomen kuudessa kansallisessa kaupunkipuistossa. Laajoista ja eheistä kokonaisuuksista muodostuvat kaupunkipuistot tarjoavat kävelyreittejä, joissa voi ihastella puistomaista luontoa, monipuolista arkkitehtuuria ja mielenkiintoista historiaa.

[6] Kuntien ja virkistysalueyhdistysten ulkoilu- ja virkistysalueet

Kuntien ulkoilu- ja virkistysalueet mahdollistavat luonnossa liikkumisen taajamien lähistöllä ja alueilla, joissa valtion maita ei ole. Näillä alueilla on yleensä retkeilyreittejä, luontopolkuja ja taukopaikkoja. Tiedot löytyvät kuntien ja virkistysalueyhdistysten verkkosivuilta.

Linkeillä liikkeelle