Suksien voitelu on helpompaa kuin mitä usein kuvitellaan

Sopivasti pitoa ja luistoa. Perinteisen hiihdossa hyvä pito on kuntoilijalle kaiken lähtökohta, mutta pitkällä lenkillä kannattaa satsata myös luistoon. Eikä suksen voitelu ole vaikeaa, vaikka se maallikolle usein näyttäytyykin poppamiesten puuhasteluna. Jo muutamalla perustaidolla ja viisaasti valitulla voiteella pääsee pitkälle.

Pitovoitelun ABC

1. Puhdista suksi vanhoista voiteista, ensin siklillä ja lopuksi voiteenpoistoaineella. 2. Karhenna pitoalue hiomapaperilla, jonka karkeus on 100–150. 3. Karhennuksen päälle on hyvä laittaa kerros pohjavoidetta. Laita kelivoidetta useita ohuita kerroksia ja tasoita jokainen kerros erikseen synteettisellä korkilla. 4. Liisteriä tarvitaan märällä ja jäisellä kelillä. Lämmitä liisterivoidetta kuumailmapuhaltimella tai voiteluraudalla ja levitä peukalolla tai korkilla. 5. Siirrä sukset ulos "jäähtymään" ennen hiihtoa. Lämmin voide voi alkaa jäätyä vaikka olisikin oikein kelin mukaan valittu.

Luistovoitelun ABC

1. Puhdista epäpuhtaudet luistoalueille tarkoitetulla puhdistusaineella ja harjaamalla pohjan kuvio auki metalliharjalla. 2. Sulata voiteluraudalla ohut tasainen kerros parafiinia suksen luistoalueille ja anna jäähtyä. Pidä voitelurauta kokoajan liikkeessä, jotta suksen pohjamuovi ei kuumene yhdestä kohdasta liikaa. 3. Siklaa ylimääräinen voide akryylisiklillä kärjestä kantaan tasaisin yhden suuntaisin liikkein. Ota siklillä kaikki voide irti mikä lähtee. 4. Harjaa suksen pohjakuvio näkyviin ensin teräsharjalla kärjestä kantaan suuntaavin tasaisin vedoin ja tämän jälkeen nylonharjalla voimakkaasti harjaamalla. 5. Nosta sukset ulos jäähtymään ennen hiihtoa. Lämmin suksi luistaa huonommin kuin valmiiksi ulkona jäähtynyt.


3 x voitelu

1. Käytä huoltoa

Jos kuumavoitelun opettelu ei innosta, kannattaa luistovoiteet laitattaa huollossa kerran tai kaksi kaudessa. Sama koskee
uuden suksen pohjustusta. Kuumavoiteluiden välillä voit käyttää nestemäisiä luistovoiteita, joiden käyttö on helppo opetella ja voitelu onnistuu kotioloissakin.

2. Vaihda vapaalle

Pitovoitelun kannalta vaikeimmat kelit sijoittuvat nollan ympärille. Perinteisen ongelmakelit ovat kuitenkin liukkaimpia luistelukelejä. Kovalla pakkasella luisto käy puolestaan huonoksi, mutta pitovoitelu on helppoa. Moni hiihtää pakkasella perinteistä ja suojasäällä vapaata.

3. Satsaa kisavoiteluun

Seuraa säätä ja voidevalmistajien suosituksia. Kotimaiset valmistajat antavat voitelusuosituksensa suosituimpiin massahiihtoihin. Isoissa tapahtumissa ne tarjoavat palveluitaan myös kisapaikoilla, joten kelivoitelun voi halutessaan jättää ammattilaisten käsiin.

Tarvitsetko apua voiteluun?

Suomen Latu Paloheinä palvelee pääkaupunkiseudun hiihtäjiä Pohjois-Helsingissä. Tarjoamme kattavan latuverkoston vieressä voitelu- ja vuokrauspalveluita sekä hiihtokursseja.
lue lisää