Kymmenen vinkkiä koiran kanssa retkeilyyn

Retkeily koiran kanssa voi olla unohtumaton kokemus niin sinulle kuin karvakaverillesi. Tässä artikkelissa käymme läpi pelisäännöt koiran kanssa retkeilyyn ja tarjoamme käytännön vinkkejä asianmukaiseen valmistautumiseen. 

[1] Pidä koira kytkettynä.

Retkeilyreiteillä kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla näkee usein koiria vapaana kulkemassa. Vaikka tietäisit oman koirasi käyttäytyvän hyvin, koiran kytkettynä pitäminen on sääntö. Yksi hyvä ratkaisu on hankkia itselle vetovyö, johon hihna tai fleksi on kiinnitettynä.

[2] Muista retkietiketti!

Ota selvää, mitkä ovat retkikohteesi säännöt. Kerää koiran jätökset huolletuilta alueilta ja siirrä ne poluilta syrjemmälle. Muista ottaa huomioon myös luonnon eläimet ja muut retkeilijät.

[3] Totuta koirasi pikkuhiljaa lisääntyvään rasitukseen.

Opeta karvakaverisi kulkemaan pidempiä matkoja vähitellen, sillä äkillinen lisääntynyt liikunta voi ylirasittaa koiran. Harjoittele erilaisissa maastoissa liikkumista, kuten jyrkissä rinteissä ja joen ylityksissä.

[4] Opeta koirasi lepäämään tauoilla.

Rauhallinen taukokäytös on tärkeää sekä koiran jaksamisen että kanssaretkeilijöiden kannalta.

[5] Varaudu muuttuviin sääolosuhteisiin.

Riippuen vuodenajasta, varaudu koiran kanssa retkeillessäsi sekä kuumuuteen että kylmyyteen. Muista tarvittaessa viilennystauot tai lämmittävät vaatteet.

[6] Huolehdi veden saannista.

Vaikka koira voi juoda luonnonvesistä, ota mukaan vesikippo tai -pullo varmistamaan, että koirasi pysyy nesteytettynä koko retken ajan.

[7] Varaa ruokaa koiralle.

Muista ottaa mukaan riittävästi ruokaa koirallesi retken keston mukaan. Vältä liikuntaa välittömästi ennen tai jälkeen ruokailun, mikä voi altistaa mahalaukun kiertymälle.

[8] Varaudu ensiapulaukulla.

Tassuvauriot ja hyönteisten puremat ovat yleisiä retkeilyssä. Ole valmistautunut näihin ja muihin mahdollisiin vammoihin mukana kulkevalla ensiapulaukulla.

[9] Huolehdi punkkitorjunnasta.

Suojaa koirasi punkkien aiheuttamilta taudeilta käyttämällä asianmukaisia punkkitorjuntatuotteita.

[10] Nauti retkestä koirasi kanssa.

Koira on mainio retkeilykumppani, joka tuo iloa ja seikkailumieltä jokaiseen retkeesi. Nauti yhdessäolosta ja luonnon kauneudesta parhaan ystäväsi kanssa.

Vinkit antoi Suomen Ladun ulkoilulähettiläs Taru Liukkonen 4/2023.