Hiihto

Perusasiat haltuun

Hiihto on tekniikkalaji

Välineet ja huolto


Hiihto on parasta

Välineet kuntoon

Hiihto on maailman monipuolisinta kestävyysliikuntaa. Se on myös välineurheilua. Suksen valinnassa kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Oikein valittu suksipari ja istuva hiihtokenkä takaavat hiihdon nautinnon. Harrastajalle valitaan helppohiihtoinen suksi. Perinteisellä se tarkoittaa hyvää pitoa, vapaalla suuntavakautta. Taitava hiihtäjä saa enemmän irti jäykemmän suksen liukuominaisuuksista.

Suksi pitämään ja luistamaan

Sopivasti pitoa ja luistoa. Perinteisen hiihdossa hyvä pito on kuntoilijalle kaiken lähtökohta, mutta pitkällä lenkillä kannattaa satsata myös luistoon. Eikä suksen voitelu ole vaikeaa, vaikka se maallikolle usein näyttäytyykin poppamiesten puuhasteluna. Jo muutamalla perustaidolla ja viisaasti valitulla voiteella pääsee pitkälle.

Tekniikka haltuun

Oikea hiihtotekniikka säästää voimia. Kun liukuvaihe on rento ja tasapainoinen, kaiken huomion ja energian voi suunnata tehokkaaseen potkuun ja työntöön. Työtä ei tehdä ainoastaan käsillä tai jaloilla, vaan koko vartalolla. Hiihtotekniikan hiominen on tärkeä osa lajiharjoittelua. Vuorohiihdon ja perusluistelun lisäksi tarvitaan myös muita, taloudellisempia ja nopeampia tekniikoita.

Haluaisitko kouluttautua hiihdon ohjaajaksi?

Suomen Latu kouluttaa hiihdon ohjaajia. Kurssin käytyäsi voit ohjata hiihtoa omassa jäsenyhdistyksessäsi.
lue lisää