Oikean mittainen sauva tekee sauvakävelystä tehokasta

Sauvakävely on edullinen ja tehokas harrastus, johon tarvitset vain sauvat ja hyvät jalkineet.

Hyvän sauvakävelysauvan ominaisuudet

Kuntoilijalle sopivan pituisen sauvan voi mitata pitämällä sauvasta rennosti ja käsivarsi kyljessä kiinni niin, että sauva osuu kohtisuoraan maahan. Tällöin kyynärpään tulisi olla enintään 90 asteen kulmassa koukussa. Kokenut sauvakävelyn tai hiihdon harrastaja voi valita hieman pidemmän sauvan. Sauvan pituuteen vaikuttavat henkilön pituus, raajojen pituus ja se, kuinka paljon on harrastanut sauvakävelyä. 

Nyrkkisääntö: Sauvan pituus = Oma pituus - 55 cm 

Sauvan kahva on ergonomisesti suunniteltu ja miellyttävää materiaalia. Jatkuva kahvan puristaminen voi lisätä hartiajännityksiä ja jopa nostaa verenpainetta. Vartalolinjan takana sauvatyönnössä kämmenen syrjä nojaa käsihihnaan. Sauvaputken tulee olla kevyt ja joustava. Materiaalin pitää kestää erilaisia maastoja ja eripainoisia kävelijöitä. Useimmiten kävelysauva on materiaaliltaan lasikuitua.

Sauvan sommassa tärkein ominaisuus on piikki. Hyvin muotoiltu piikkiosa iskeytyy maahan oikeassa kulmassa eikä lipsu. Kevytmetallipiikillä kävellään pehmeässä maastossa tai talvella lumisella ja jäisellä kelillä. Kovemmilla alustoilla käveltäessä tarvitaan asfalttitassu, joka vaimentaa tärähdyksen. Tassu on muotoiltu siten, että pito on hyvä sauvan liikeradan kaikissa osissa.

Käsihihnan pitää olla ergonomisesti oikein muotoiltu eli antaa tukea kädelle. Tällöin ei synny puristamisen tarvetta, ja veri kiertää. Hihnan pitää olla myös säädettävissä, jotta myös hanskat kädessä voi sauvakävellä. Irrotettava hihna on plussaa, sillä sen voi pestä.