Löydä oma tapasi ulkoilla soveltaen

Ulkoilulajien soveltaminen vaatii uskallusta ja kokeilumieltä. Kokeilla kuitenkin kannattaa, koska soveltamalla kuka tahansa voi nauttia ulkoilusta. Seuraavan viiden vinkin myötä pääset alkuun soveltavassa ulkoilussa.

1. Mahdollisuuksia on monia - tutki ja löydä!

Ulkoiluharrastuksen aloittaminen on helppoa, kun vain tietää mistä etsiä ja keneltä kysyä. Yksi hyvä tapa on selvittää ensialkuun, millaisia erilaisia vaihtoehtoja on tarjolla omalla alueellasi. Voit esimerkiksi kartoittaa ulkoilun toteuttajia, kuten Suomen Ladun jäsenyhdistyksiä.

Esteettömät ympäristöt ovat avain retkeilyn matalan kynnyksen aloittamiseen. Useimmiten lähiympäristöjen ulkoiluolosuhteista vastaavat kunnat, joten kannattaa selvittää oman kuntasi esteettömiä mahdollisuuksia. Lisäksi valtakunnallisesti löytyy esteettömiä reittejä erityisesti kansallispuistoista.

Paralympiakomitean Luonto kaikille-sivusto tarjoaa laajasti tietoa luontoliikunnan soveltamisen mahdollisuuksista. Sivustolta saa vinkkejä erilaisiin ulkoiluharrastuksiin sopivista kohteista ja aktiviteeteista.

Retkipaikka.fi-sivustolta puolestaan löydät käyttäjien omia retkikuvauksia, jotka on tehty liikkujien omista lähtökohdista. Näiden kuvauksien avulla voit saada arvokasta tietoa eri retkikohteista ja niiden soveltuvuudesta erilaisille ulkoilijoille.

Jos kaipaat vielä lisäohjausta ja neuvoja esteettömän retkeilyn aloittamiseen, kannattaa tutustua esteettömän retkeilyn oppaaseen. Oppaasta löydät konkreettisia vinkkejä ja ohjeita, jotka auttavat sinua löytämään juuri itsellesi sopivan tavan nauttia luonnosta ja ulkoilusta.

2. Uskalla tarttua toimeen

Aloita pienestä. Puistokävelystä on helppo siirtyä päiväretkeen. Päiväretkestä on jo pienempi askel yön yli retkeen. Helpoiten alkuun pääsee retkeilevän ystävän tai sukulaisen mukana. Jos lähipiiristäsi ei löydy sopivaa ulkoilukaveria, ota yhteyttä paikalliseen toimijaan tai ota osaa ulkoilutapahtumaan.

3. Luota itseesi ja ratkaisujen löytymiseen 

Kukaan ei ole aloittaessaan konkari, eikä suunniteltua lajikokeilua saada välttämättä ensimmäisellä kertaa toimimaan. Luota kuitenkin siihen, että ratkaisuja löytyy. Esimerkiksi ensimmäinen melontakokeilu voi kaatua siihen, että kajakkiin on liian vaikea nousta kajakin kiihkeryyden tai pienen istuinaukon takia.  Ratkaisuna voi olla, että seuraavalla kerralla kokeillaan soveltuisiko avokanootti paremmin. Lajin ja välineen valinta voi siis olla soveltamista. Katso soveltamisen tapoja moninaisilta harrastajilta Suomen Paralympiakomitean ja Suomen Ladun kokemuspäivän seminaaritallenteelta.

4. Oivalla, mitkä ovat sinun mieltymyksesi ja toiveesi ulkoilulle

Oletko nautiskelija vai tahdotko hikoilla luonnossa liikkuen? Etsi aktiivisesti onnistumisia, hankaluudet ilmoittavat itsestään kyllä. Keskittymällä onnistumisten oivaltamiseen, on henkisesti kestävämpää jatkaa kokeiluja. Esimerkiksi pyöräilyä kokeiltaessa vaikeasti heikkonäköisenä ongelmaksi voi nousta oppaan katoaminen metsän varjoihin. Voikin olla hyvä laittaa opas eteen ja varustaa hänet kirkkaalla paidalla. Näin pystytään käyttämään jäännösnäköä suunnan pitämiseksi.

5. Etsi sinulle sopivat lajit, tavat ja välineet — ja sovella!

Ulkoilun varusteita ja välineitä pystytään muokkaamaan erilaisiin tarpeisiin omatoimisesti esimerkiksi retkipatjalla, ilmastointiteipillä ja nippusiteillä. Kun omat viritykset eivät riitä, soveltavan ulkoilun apuvälineitä voi vuokrata valtakunnallisesti www.valineet.fi-sivuston kautta. Jos jalkojen kanssa on haasteita, valitaan polkujuoksun sijaan maastokäsipyöräily. Moottoripyöräilyssä käytettyjä kypäräpuhelimia voidaan myös soveltaa käytettäväksi näkövammaisen harrastajan ja hänen oppaansa kommunikoinnin apuna esim. hiihdossa ja maastopyöräilyssä.