Näin aloitat polkujuoksun

Polkujuoksu on mainio tapa nauttia luonnosta. Se kehittää kuntoa, koordinaatiokykyä ja tasapainoa monipuolisemmin kuin tasaisella alustalla juokseminen. Aloittelijana on kuitenkin tärkeää lähteä liikkeelle rauhallisesti ja kuunnella kehon viestejä. Lue vinkit turvalliseen ja nautinnolliseen polkujuoksuharrastuksen aloittamiseen.

[1] Hyvillä tavallisilla lenkkitossuilla pääset hyvin alkuun

Poluille voi hyvin poiketa tavallisilla lenkkitossuilla tai maastokengillä. Päälle voi pukea muuhunkin ulkoiluun sopivat joustavat ja hengittävät vaatteet. Mukaan kannattaa ottaa juomapullo. Myöhemmin voi halutessaan hankkia polkujuoksuun suunnitellut tukevat kengät, juomavyön tai polkujuoksurepun, johon saa mukaan juotavaa, matkapuhelimen ja ensiapuvälineitä.

[2] Helppo reitti lähiluonnossa on täydellinen aloituspaikka

Tutustu lähialueittesi polkujuoksumahdollisuuksiin. Aloittelijalle sopivia helpohkoja polkuja löytyy muun muassa paikallisilta ulkoilualueilta. Hyödynnä karttasovelluksia eksymisen välttämiseksi, ja pysy muodostuneilla poluilla.

[3] Huomioi polkujuoksutekniikka

Polkujuoksu vaatii hieman erilaista tekniikkaa kuin tasaisella maalla juokseminen. Pidä katse edessä, lyhennä askelta ja ennakoi mahdollisia esteitä, kuten kaatuneita puita, liukkaita kiviä tai oksia.

[4]  Aloita hiljalleen ja säädä tahti itsellesi sopivaksi

Jos sinulla on kuormittavan liikunnan harrastamisesta hetki aikaa, voit hyvin toteuttaa lenkin kävelyn ja juoksun yhdistelmänä. Voit esimerkiksi juosta minuutin ja kävellä neljä, ja toistaa tätä viiden minuutin intervallia esimerkiksi tunnin ajan. Voit pikkuhiljaa alkaa kasvattaa juoksun osuutta.

Haastavat kohdat, kuten ylämäet voi hyvin kävellä. Vähitellen voit halutessasi lisätä vaativampia osuuksia ja pidentää matkan pituutta. Kaksi-kolme kertaa viikossa polkujuoksua on sopiva aloittelumäärä. Muista, että juokseminen luonnossa on raskaampaakuin tasaisella. Kuuntele kehosi viestejä väsymyksen ja rasituksen merkeistä.

[5] Juokse muiden kanssa

Juokse kavereiden tai ryhmän kanssa. Osa Suomen Ladun jäsenyhdistyksistä järjestää kaikille avoimia polkujuoksulenkkejä, joihin voi osallistua matalalla kynnyksellä. Etsi polkujuoksutoimintaa tarjoava jäsenyhdistys yhdistyshausta.

Kaipaatko polkujuoksuseuraa?

Etsi polkujuoksutoimintaa tarjoava Suomen Ladun jäsenyhdistys yhdistyshausta ja lähde rohkeasti mukaan yhteislenkeille.
lue lisää