Miten ja minne tehdä tarpeet luonnossa?

Retkellä tarpeet tehdään ensisijaisesti reittien varrelta löytyviin kuivakäymälöihin. Jos reitillä ei ole käymälöitä, on tärkeää, että tarpeet tehdään luontoon etiketin mukaisesti.

Monien merkittyjen ja huollettujen retkeilyreittien varrelta löytyy kuivakäymälöitä. Vaikka retkireitin varrella olisi käymälä, retkeilijän tulee varautua wc-paperilla ja käsidesillä.

Käymälät ovat joko perinteisiä kompostoivia huusseja tai imukäymälöitä. Biokäymälöihin voi tarvittaessa heittää myös biojätettä ja käynnin yhteydessä käytetään kuoriketta, jotta käymälä ei ala haista. Imukäymälöissä puolestaan ei käytettä kuoriketta, joten pönttöön ei voi myöskään heittää wc-papereiden lisäksi muuta kuin "sitä itseään".

Käymälöihin ei saa jättää roskia. Kannattaa myös huomioida, ettei terveyssiteille ja muille hygieniatuotteille ei ole erillistä roskista, vaan ne pitää kantaa muiden roskien tavoin itse pois luonnosta.

Kun ainoa vaihtoehto on tehdä tarpeet luontoon

Jos retkeillään luonnossa kaukana merkatuista retkeilyalueista eikä rakennettuja käymälöitä löydy, tulee tarpeet tehdä riittävän kauas leiristä, poluista, vedenottopisteestä tai vesistöistä.

Jätteille kaivetaan riittävän suuri kuoppa, retkeilijä tekee tarpeensa ja kuoppa peitetään. 

Kosteuspyyhkeet ja siteet eivät maadu, joten niitä ei saa jättää maastoon, vaan nämä tulee kerätä mukaan rinkassa kulkevaan roskapussiin ja tuoda maastosta pois. Myöskään wc-paperia ei tule jättää maastoon näkyville, vaan käytetyt paperit kerätään roskapussiin.

Vessavälineiden muistilista

  • wc-paperi / kosteusliinat /pissaliina
  • käsidesi
  • lapio
  • roskapussi intiimihygieniatarvikkeille