Tulenteon ABC

Retkellä tulet tehdään usein silloin, kun laitetaan ruokaa tai halutaan lämmitellä.  Aina kannattaa kuitenkin harkita, milloin todella tarvitsee avotulta. Ruoanlaitossa voi hyvin käyttää retkikeitintä ja lämpimillä taukovaatteilla voi korvata tulilla lämmittelyn. 

Tulenteko ei kuulu jokaisenoikeuksiin, vaan avotulentekoon tulee aina olla lupa. Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty kaikkialla muualla, paitsi hormillisissa keittokatoksissa. Ennen retkeä on hyvä tarkastaa ajankohtaiset varoitukset verkko-osoitteesta ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset.

Tulentekijä on aina vastuussa tulen turvallisesta käytöstä ja sammuttamisesta. Sammutusvettä kannattaa turvallisuussyistä pitää aina lähellä tulipaikkaa.

Mitä tarvitset tulentekoon?

Tulentekoa varten tarvitset puita, sytykkeitä ja tulentekovälineet. Sytykkeiksi käy hyvin esimerkiksi tuohi tai vuollut kiehiset. Muistathan, ettei tuohta saa repiä elävistä puista.

Tulentekovälineeksi sopii esimerkiksi pitkävartiset tulitikut tai sytkäri. Tulentekovälineet pakataan vesitiiviisti mukaan. Samaan pussiin kannattaa laittaa mukaan myös kuivia sytykkeitä.

Katso videolta retkeilyasiantuntija Kea Creutzin vinkit tulen sytyttämiseen.