Varusteet ensimmäisille polkujuoksulenkeille löytyvät kaikilta jo kotoa

Polkujuoksun voi aloittaa tavallisilla maastoon tarkoitetuilla lenkkareilla sekä sään mukaisella varustuksella. Mitä enemmän lajia harrastaa ja mitä pidempiä lenkkejä tehdään, on hyvä huomioida turvallisuus sekä vaihtuvat olosuhteet. 

Kengät

Maastoon tarkoitettujen lenkkareiden tärkeimpiä ominaisuuksia ovat istuvuus, riittävä tuki ja hyvä pito muuttuvissa olosuhteissa. Hyvä polkujuoksukenkä sopii erilaisille alustoille, kuten juurakkoon, mudalle, soralle, kalliolle, vesistön ylityksiin ja liukkaisiin kivikkoihin. Riittävä tuki ja istuvuus varmistavat sen, että jalka ei heilu juostessa ja näin aiheuta epävakautta tai loukkaantumisia. Osassa maastoon tarkoitetuissa kengissä on ohut hiilikuitulevy, joka estää terävien kivien iskemät. 

Polkujuoksukengissä on erilaisia pohjakuviointeja. Karhea pohjakuviointi sopii pehmeämmille alustoille, kuten mutaisille reiteille. Kovalle, kiviselle maastolle riittää matalampi pohjakuvionti. Hyvässä polkujuoksukengässä pohjamateriaalin tulee olla sellainen, joka pitää liukkaissakin olosuhteissa.

 

Vaatteet

Polkujuoksuun kannattaa valita hengittäviä ja istuvia, juoksuun tarkoitettuja vaatteita. Pitkät trikoot tai säären peittävät sukat suojaavat jalkoja naarmuilta. Mukavat juoksuvaatteet antavat vapautta liikkua moneen suuntaan, eivätkä rajoita liikeratoja. Mukaan voi ottaa jonkin tuulta ja vettä pitävän takin olosuhteiden muuttumisen varalle.

 

Kello

Lenkillä on hyvä olla mukana jonkinlainen ajan näyttäjä, että osaa kääntyä ajoissa takaisin, Multisport ja GPS-sykekelloissa on ajan lisäksi monia polkujuoksijalle hyödyllisiä ominaisuuksia. GPS-kellosta voi seurata juostua reittiä ja tarvittaessa se opastaa takaisin lähtöpisteeseen. Joihinkin kelloihin voi ladata valmiin reitin suunnistuksen tueksi. Kellot kertovat noustut metrit, kuljetun matkan, suunnan, sijainnin, sykkeen ja paljon muuta, mitä on hauska tietää lenkillä ja myös tarkastella sen jälkeen. 

 

Reppu

Pitkillä lenkeillä tarvitaan juoksureppua. Reppuun voi ottaa mukaan nestettä, lisävaatteita, pientä purtavaa, EA-tarvikkeita, kartan, kompassin, puhelimen ja muuta, mitä kokee tarpeelliseksi.

Muut varusteet

  • kompassi ja kartta eksymisen varalta
  • suojalasit tai aurinkolasit silmien suojaamiseksi oksilta
  • lippalakki suojaa auringolta ja putkihuivi lämmittää viileämmillä keleillä
  • hanskat lämmikkeeksi ja suojaamaan kaatumistilanteissa
  • juomapullo tai juomavyö
  • ensiapupakkaus: haavapyyhkeitä, ensiside, laastaria, rakkolaastaria, urheiluteippiä, kyypakkaus ja avaruuspeite
  • taskulamppu tai otsavalo sekä varaparistot
  • paperia ja mahdollisesti kosteuspyyhkeitä vessahädän varalle
  • energiaa etenkin pitkille lenkeille ja eksymisen varalle