Viisi vinkkiä aloittelevalle maastopyöräilijälle

Maastopyörä nojaa surkeana varaston seinään. Muiden lajien huumassa niin pyörä kuin pyöräilykin ovat unohtuneet. On aika palata perusasioiden pariin.

Maastopyöräily kannattaa aloittaa joko ensimmäisen kerran tai uudelleen – pitkänkin tauon jälkeen.

”Pyöräillessä elinpiiri laajenee, ehtii näkemään juoksulenkkiä enemmän ja tylsätkin osuudet ohittuvat nopeasti. Pyöräily on hauska tapa käydä bongailemassa uusia paikkoja. Kunto kohoaa ja nivelet säästyvät. Maastossa ajo haastaa koko kropan lihakset, ja siinä sivussa tasapaino kehittyy. Lisäksi harjoituksen tehoa on vaivatonta säädellä, sillä polkien moni pystyy tekemään niin tehokkaan kuin hyvin pitkänkin harjoituksen.”

Näin listaa liikunnanopettaja ja reittiasiantuntija Lauri Kontkanen, jonka käsialaa ovat monet Pohjois-Karjalan tuoreimmista maastopyöräreiteistä.

Lauri suosittelee erityisesti ensisijaisesti vahvasti etsiytymistä kurssille, mutta listaa ensinälkään viisi ajatusta, jotka mielessä voi lähteä polulle jo tänään.

[01] Varmista varusteiden toimivuus

”Usein tärkeimmän eli kypärän näkee roikkuvan takaraivolla, vaikka otsa on todennäköisin osuman ottaja. Kypärän käyttäjän kolme muistisääntöä on hyvä pitää aina mielessä:

1. Otsa peittoon.
2. Hihnanjakajat korvalehden alapuolelle.
3. Hihna niin tiukalle, että väliin mahtuu vain kaksi sormea. Mukavuuden voi viimeistellä takaraivon kiristintä pyörittämällä.

Satulan voi säätää aavistuksen maantiepyöräilyä alemmaksi. Näin kropan painopistettä on helpompaa siirrellä satulan päällä. Renkaiden ilmanpaine kannattaa jättää tiellä totuttua alhaisemmaksi, jotta renkaiden kuviot saavat mahdollisimman hyvän otteen maastosta. Ennen satulaan hyppäämistä tarkista vielä jarrut sekä vaihteet, ja sitten voikin polkaista nauttimaan. Harrastuksen vakavoituessa voi investoida kenkiin ja vaatteisiin.”

[02] Suunnittele reitti etukäteen

”Käy tutkimassa jalkaisin lähistön polut, ideoi omaan taitotasoosi hieman liian helppo reitti ja aloita. Kun nälkä kasvaa, löytää netistä helposti muiden testaamia ja jakamia reittejä. Trailmap-palvelu on yksi maastopyöräilijöiden suosikeista.”

[03] Polje paljon

”Peruspyöräilytaidoilla pärjää hyvin, ja polkemalla maastossa oppii nopeasti pyöränhallintaa. Jotta oman kehityksen pistäisi paremmin merkille, voi käydä pyörähtämässä toistuvasti itselleen tutun reitin, huomata edistysaskeleet ja kehua hieman itseään.”

[04] Muista joustava asento

”Ajoasento on kokonaisuudessaan joustava. Kyynärpäät ovat hieman koukussa. Juurakoiden ja kivien kohdalla takapuoli nousee satulasta ja jalat myötäilevät menoa. Etusormet ovat ajaessa jarrukahvoilla aina valmiina jarruttamaan kevyesti. Jyrkissä alamäissä lantio siirtyy satulassa taakse ja painopiste takapyörälle, jotta esteiden ylitys sujuu vaivatta. Ylämäessä lantio siirtyy kohti ohjaustankoa, ja näin eturenkaan pito varmistuu. Myös ajatuksen voi laittaa joustavaan asentoon: jo lähtiessä voi päättää, että leikkiähän tämä vain on. Näin koko olemus säilyy letkeänä ja meno on mukavaa.”

[05] Ennakoi

”Ajaessa pidä katse aina 10–15 metrin päässä, sillä pian olet siellä. Opettele ennakoimaan jarrutukset, vaihteiden vaihdot ja ajoasennon muutokset. Vaihda pieni vaihde ennen ylämäkeä ja jarruta hyvissä ajoin ennen hankalaa paikkaa. Leveät renkaat kuljettavat pienimpien esteiden yli, ja ennakointi auttaa pitämään menon tasaisena.”

Teksti: Terhi Ilosaari, kuvat: Lauri Kontkanen. Ilmestynyt alunperin Latu&Polku-lehden numerossa 3/23.