Mitä on hyvä jäsenhankinta?

Jäsenhankinta on osa yhdistyksen toimintaa ja näkyy kaikessa siinä, mitä yhdistys tekee. Jäsenhankinnasta yhdistyksessä vastaa yhdistyksen jäsenhankkija, mutta jäsenhankinta kuuluu kaikkien yhdistyksessä toimivien tehtäviin. Tehokkainta jäsenhankintaa on, kun suositus jäseneksi liittymisestä tulee toiminnassa mukana olevalta ystävältä.

Miksi jäsenhankintaa?

Tapahtumat ovat loistavia tilaisuuksia esitellä Suomen Ladun ja jäsenyhdistyksen toimintaa sekä hankkia uusia jäseniä mukaan toimintaan. Tapahtumat vetävät usein paikalle paikallisesti suuren ja monipuolisen kohderyhmän ja kun toiminta on laadukasta ja vetää mukaan myös ei jäseniä, on helppo innostaa uudet tuttavuudet myös liittymään jäseniksi. Uusien jäsenien myötä yhdistys saa sekä rahoitusta omaan toimintaansa että parhaassa tilanteessa myös uusia käsipareja osaksi vapaaehtoistoimintaa. Kun jäsenyyttä osataan tarjota oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan, ei sitä tarvitse erikseen myydä tai tyrkyttää vaan kiinnostus lähtee uudesta jäsenestä itsestään.

Muista ennen tapahtumaa:

 • Aseta jäsenhankinnalle tavoite
 • Tutustu tapahtuman kohderyhmään ja mieti etukäteen mikä heitä voisi kiinnostaa
 • Ohjeista kaikki tapahtuman vapaaehtoiset jäsenhankintaan ennen tapahtumaa
 • Tilaa hyvissä ajoin kaikki jäsenhankinnan materiaalit
 • Muista iloinen ja keskusteleva ote, kukaan ei tykkää tyrkyttämisestä

 

Miten rakentaa toimiva jäsenhankintapiste tapahtumaan?

Jokaisessa tapahtumassa olisi hyvä olla erikseen nimettynä henkilö, joka vastaa jäsenhankinnasta, tilaa ja valmistelee tapahtumaan kaikki jäsenhankintaan ja jäsenhankintapisteelle tarvittavat materiaalit. Lisäksi jäsenhankintavastaava perehdyttää kaikki vapaaehtoiset yleiseen jäsenhankintaan. Tärkeimpänä asiana on korostaa sitä, että jokainen jäsen on itsessään kävelevä jäsenhankkija. 

Toimiva jäsenhankintapiste rakennetaan tapahtuman kannalta keskeisimmälle paikalle esimerkiksi tapahtuman infon tai sisäänkäynnin yhteyteen. Ulkotapahtumissa jäsenhankintapiste kannattaa sijoittaa tapahtumateltan alle ja sisätapahtumissa pisteeksi riittää esimerkiksi Suomen Ladun tiski tai pöytä. Jäsenhankintapisteelle kannattaa laittaa Suomen Ladun sekä paikallisyhdistyksen näkyvyyselementit mahdollisimman isosti näkyville. Onhan yhdistyksellä beach flägejä, banderolleja tai muita näkyvyyselementtejä käytössään?  

Toimivalta jäsenhankintapisteeltä löytyy infoa ja tietoa jäsenyhdistyksen sekä Suomen Ladun toiminnasta. Tarjolla on eri ulkoilulajien esitteitä sekä mielellään jotain pientä jaettavaa pisteellä vierailevalle. Jaettavana voi olla esimerkiksi heijastimia ja karkkeja. Muistathan että jäsenhankintapiste kannattaa pitää aina miehitettynä.

 

Miten aktivoida ihmisiä ständille?

Aktiivinen toiminta jäsenhankintapisteellä herättää usein kiinnostusta ja ihmisiä kerääntyy ympärille seuraamaan mitä pisteellä tehdään. Leikkimielinen ja helppo kisailu toimii usein hyvänä aktivointina ja myös perheen pienimmät voivat osallistua leikkimieliseen kilpailuun.


Tässä muutamia helposti toteutettavia aktiviteetteja:

 • “Arvaa, miten monta käpyä purkissa on”
 • “Kuka kasaa trangian nopeimmin” - entäpä silmät sidottuna?
 • “Arvaa, miten paljon tämä pakattu rinkka painaa” 
 • “Etsi Metsämörri tapahtuma-alueelta ja ota kuva - voita palkinto” 

Järjestä jäsenhankintapisteellä myös arvonta. Palkintona voi olla jokin suurempi, ulkopuoliselta taholta lahjaksi saatu lahjakortti tai voitte arpoa useampia pienempiä tuotteita. Suomen Ladun kaupasta on tilattavissa myös valmis arvontasetti, joka sisältää arvontapalkintoja ja arvontalipukkeita. Arvontalipukkeessa voi kysyä myös osallistujan yhteystietoja ja halua kuulla lisää Suomen Ladun ja jäsenyhdistyksen toiminnasta. Muista myös tapahtuman jälkeen lähestyä näitä henkilöitä esimerkiksi sähköpostilla tai uutiskirjeellä.

Erilaiset ulkoilu- ja harrastusvälineet kiinnostavat usein myös potentiaalisia uusia jäseniä. Somistakaa pisteenne teltalla tai riippumatolla ja ottakaa pisteelle mukaan vaikka maastopyörä tai talvisesongissa liukulumikengät. Pitäkää myös huolta, että paikalla on joku, joka osaa tarvittaessa vastata kysymyksiin välineisiin liittyen.

 

Miten jäseniä houkutellaan?

Kysy potentiaaliselta jäseneltä: 

 • Mikä sinua kiinnostaa ja millaisia ulkoiluharrastuksia sinulla mahdollisesti on? Millaiset lajit ja toiminta kiinnostaa eniten? 

Kerro potentiaaliselle jäsenelle: 

 • Millaista toimintaa teidän yhdistyksellänne on ja toivota tervetulleeksi mukaan
 • Miksi itse olet mukana ja mitä jäsenenä saa (olla osa yhteisöä, edut, toiminta)?
 • Kerro Suomen Ladun vaikuttamistyöstä ja mitä reittejä/laavuja/saunaa jne. juuri teidän yhdistys ylläpitää lähialueella

 

Tarjoa jäsenyyttä!


Muista myös tarjota mahdollisuutta jäsenyyteen heti paikan päällä. Jäseneksi voi liittyä suoraan osoitteessa www.suomenlatu.fi/liity tai vaihtoehtoisesti paperisella liittymislomakkeella, joka löytyy Suomen Ladun esitteiden kääntöpuolelta. Palkitse heti liittyvät jäsenet pienellä liittymislahjalla.

 

Materiaalia jäsenhankintaan Suomen Ladun kaupasta!

Suomen Latu tarjoaa tapahtumamarkkinointi- ja jäsenhankintamateriaalia jäsenyhdistyksilleen maksutta. Materiaalin avulla esittelet kätevästi yhdistyksesi toimintaa erilaisissa tapahtumissa, messuilla, markkinoilla ja toreilla. Materiaali tilataan Suomen Ladun verkkokaupasta, joka löytyy osoitteesta kauppa.suomenlatu.fi.

Kaupasta löydät muun muassa:

 • Arvontasetit
 • Liity jäseneksi -lahjat
 • Latu&Polku-lehdet tapahtumaan
 • Suomen Ladun yleisesite ja lajiesitteitä
 • Liity jäseneksi -julisteet oman yhdistyksen tiedoilla

Ohje materiaalien tilaukseen:

 • Valitse vasemmasta yläkulmasta ”Luo tunnus” ja syötä omat yhteystietosi. Valitse tilin tyypiksi Suomen Ladun jäsenyhdistys. 
 • Tämän jälkeen vasempaan Tuotekategoriat-osioon tulee valittavaksi ”Tapahtumamarkkinointi”. 
 • Valitse ostoskoriin haluamasi tuotteet.
 • Lisää kampanjakoodi LATUPROMO (Huom! Isot kirjaimet) ja Käytä koodi. 
 • Tarkista tilaustietosi ja merkitse kohtaan ”Lisätietoja” yhdistyksesi nimi sekä tapahtuman nimi. 
 • Valitse toimitustapa. 
 • Valitse maksutavaksi ”Ilmainen”, mikäli et tilaa samalla tuotteita toisista kategorioista. 
 • Vahvista tilauksesi painamalla ”Siirry maksamaan ostokset”. Tilausvahvistus lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiin.


 

Suomen Ladun tapahtumateltat

Tapahtumateltat yhdistysten käyttöön löytyvät kaikilta latualueilta ja teltan voi tilata ottamalla yhteyttä telttoja säilyttäviin yhteyshenkilöihin. Suomen Latu varaa oikeuden pyytää teltta käyttöön isojen kampanjoiden yhteydessä alueellisissa päätapahtumissa.

Tapahtumatelttaa käyttäessä huomioi aina: 

 • Riittävät painot suhteessa ennustettuun keliin (Huom. tuuli) 
 • Älä koskaan jätä telttaa vartioimatta tapahtuman aikana 
 • Kuivata teltta aina huolellisesti ennen pakkaamista 
 • Lainaaja on AINA vastuussa teltan asianmukaisesta käytöstä, mikäli teltta menee rikki tai vahingoittuu, ilmoita siitä aina viipymättä teltan vastuuhenkilölle.

Telttojen vastuuhenkilöt:

Järvenpään Latu/Saija Eronen saija.eronen@hotmail.fi, p. 041 465 2420
Huovinretki/Markus Salo markussalo@hotmail.com, p. 040 763 0304
Saimaan Latu/Henri Kekkonen saimaanlatu.lpr@gmail.com, p. 040 840 5493
Tornion Latu ja Polku/Yrjö Rosenqvist yrjo.rosenqvist@pp.inet.fi, p. 0400 580 445
Mikkelin Latu/Matti Uini matti.uini@gmail.com, p. 040 577 2439
Joensuun Latu/Marjatta Partanen, marjatta.partanen@gmail.com, p. 050 341 7940
Maaselän Latu/Heli Hilliaho heli.hilliaho@kotinet.com, p. 040 504 7060
Tampereen Taivaltajat/Matti Rahomäki mattirahomaki@gmail.com, p. 050 572 3531

Suosittele Suomen Ladun jäsenyyttä ja saat lahjan!

Henkilökohtainen suositus on tehokkainta jäsenhankintaa. Sinä tiedät parhaiten, mitä tarjoamme ja mitä jäsenmaksulla saa. Suomen Ladun jäsenyhdistykset tarjoavat mukavan yhteisön matalan kynnyksen liikuntaan. Tällaiseen yhteisöön on helppo pyytää ystävä tai naapuri mukaan! Uusi Hanki jäsen -lahja julkaistaan aina Latu&Polku-lehdessä.

Lisätietoja Hanki jäsen -kampanjasta: https://www.suomenlatu.fi/jasenille/hanki-jasen.html
 

 

Jäsenhankinnan materiaaleja

Somekuvia

Julisteita

Suomen Ladun logot

 

 

Viestinnän materiaaleja

Suomen Ladun kuvapankki

Tutustu kuviin ja ota yhdistyksesi käyttöön!
lue lisää