Hyvinvointia ulkoilusta -hanke tukee ikäihmisten liikkumista

Hyvinvointia ulkoilusta -hankkeella tuetaan yli 65-vuotiaiden hyvinvointia ulkoilun, yhdessä olemisen ja luonnossa liikkumisen avulla. Hankkeessa koulutetaan ulkoilun vertaisohjaajia, jotka perustavat ulkoiluryhmiä Suomen Ladun jäsenyhdistyksiin. Vertaisohjaajat saavat ulkoilun ja yhdessä tekemisen kautta iloa myös omaan vastaavaan elämäntilanteeseen.

Vertaisohjatussa ulkoilussa kohderyhmänä ovat terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat mutta toimintakykyiset henkilöt.  

Vertaisohjaajat ovat ryhmäläisten vertaisia (noin +65-vuotiaita) ulkoilusta kiinnostuneita samassa elämänvaiheessa olevia ikätovereita. Jokainen vertaisohjaaja lähtee rakentamaan ulkoiluryhmäänsä omista vahvuuksistaan ja ryhmän toiveista käsin. 

Vertaisohjatussa ulkoilussa voi löytää ulkoilun ilon ja samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä ympärilleen. Kaikki liikkuvat ryhmässä omalla vastuullaan ja omaa kehoaan kuunnellen. Vertaisohjaaja toimii ryhmän koolle kutsujana ja vastaa toiminnan yleisestä turvallisuudesta.    

Vertaisohjattu ulkoilutoiminta voi olla esimerkiksi:

 • kävelyä/sauvakävelyä tutustuen samalla oman lähiympäristön ulkoilumahdollisuuksiin ja tarjontaan (esim. kuntoportaat ja ulkokuntosalit), lähiluontoon tai kulttuurihistoriaan
 • pihapelejä (Mölkky jne.)
 • matalan kynnyksen lajikokeiluja: frisbeegolfia, sauvakävelyä, lumikenkäilyä, pyöräilyä
 • lähiretkeilyä
 • Metsämieli +65 hyvinvointikävelyitä, metsäjumppahetkiä
 • kotakahveja tai lauluhetkiä tulilla
 • talkoita (roskakävely jne.)
 • eri ikäistenyhteisiä ja sukupolvet yhdistäviä ulkoiluhetkiä (perinneleikit jne.)

Hankkeen aikana tuotetaan vertaisohjaajien tueksi erilaisia matalan kynnyksen ulkoilusisältöjä (OHJAAJALLE). Sisältöinä toiminnassa voi hyödyntää myös jo aiemmin +65- vuotiaiden ulkoiluun tuotettuja Ikäinstituutin vertaisohjaajien tukimateriaaleja (kts. alla).

Hankkeessa muotoutuva +65-vuotiaiden ulkoilutoiminnan malli vakiinnutetaan osaksi Suomen Ladun jäsenyhdistysten toimintaa. Ulkoilutoiminta mahdollistaa myös alueellisen yhteistyön muiden saman ikäryhmän hyvinvointiin keskittyneiden toimijoiden kanssa.

Hanke on Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa ja siinä tehdään tiivistä yhteistyötä valtakunnallisen Ikiliikkuja -ohjelman ja ohjelmaa koordinoivan Ikäinstituutin kanssa. Hanke on alkanut kesällä 2023 ja on kaksivuotinen.

Neljä vinkkiä + 65-vuotiaiden ulkoiluun ja luonnossa liikkumiseen -asiantuntija-artikkeli

 

Kouluttaudu vertaisohjaajaksi

Kurssit on suunnattu Suomen Ladun jäsenyhdistyksille ja kurssi on maksuton. Mukaan voi tulla niin monta osallistujaa/yhdistys kuin kurssille mahtuu! Vertaisohjaajakurssille ovat tervetulleita kaikki ikäryhmään kuuluvat ulkoilijat, joita toisten kanssa yhdessä ulkoilu ja muiden kannustaminen kiinnostaa. Aiempaa ohjauskokemusta tai erityisiä lajitaitoja ei tarvita.

Ota siis rohkeasti yhteyttä lähimpään jäsenyhdistykseesi! Suosittelemme vähintään kahta kurssitettavaa/yhdistys eli jaettua vastuuta toiminnasta.

Hyvinvointia ulkoilusta -vertaisohjaajakurssin kesto on yhden päivän eli 7 tuntia (9-16). Kurssiin sisältyy myös teemaan orientoiva ennakkotehtävä sekä jälkitehtävänä kertoa omista ulkoilutoiminnan suunnitelmista (2 tuntia). Tehtävä lähetetään osallistujille sähköpostitse tai kirjeenä. Kurssi sisältää yhteistä ulkoilua. 

Kurssilta saat valmiuksia toimia vertaisohjaajana +65- vuotiaiden ulkoiluryhmissä.

Tavoitteena on

 • Tuntea vertaisohjaajana toimimisen periaatteet ja tavoitteet.
 • Tunnistaa omia vahvuuksia ja mielenkiinnon kohteita vertaisohjaajana.
 • Tietää monipuolisesti hyötyjä, joita luontoliikunnasta saa.
 • Tuntea erilaisia tapoja toteuttaa matalan kynnyksen ulkoilutoimintaa ja ulkoiluryhmiä.
 • Tuntea menetelmiä, joilla tukea ryhmän vuorovaikutusta ja osallisuutta.
 • Saada valmiuksia toimia ryhmän kanssa turvallisesti ja vastuullisesti.
 • Tuntea erilaisia tapoja viestiä ulkoilutoiminnasta kohderyhmä huomioiden.

Koulutetuilla vertaisohjaajilla on mahdollisuus liittyä vertaisohjaajien verkostoon. Verkostossa jaetaan kokemuksia etätapaamisissa sekä jatkokouluttaudutaan mm. eri teemaisten webinaarien avulla.

 

Kurssit 2024

Ilmoittaudu alla olevan linkin (päivämäärä ja paikkakunta) kautta. 

17.8.2024 Kaarina Viimeinen ilmoittautumispäivä 11.8.2024

7.9.2024 Jyväskylä Viimeinen ilmoittautumispäivä 23.8.2024 

11.9.2024 etätoteutus (Google Meet) Viimeinen ilmoittautumispäivä 28.8.2024.

14.9.2024 Rovaniemi Viimeinen ilmoittautumispäivä 28.8.2024.

Menneet kurssit:

20.1.2024 Kuopio 
27.1.2024 Oulu 
3.2.2024 Tampere 
10.2.2024 Espoo 
3.4.2024 etätoteutus (Google Meet)
4.5.2024 Seinäjoki

 

Kurssin käyneille vertaisohjaajille

Vertaisohjaajien etätapaamiset
 • 21.8.2024 klo 15.-17.00. Tervetuloa mukaan jakamaan vertaisohjatun ulkoilun kuulumisia ja kuulemaan lisää +65 -vuotaiden liikkumisen tavoitteista asiantuntija Anna-Maria Mansikalta (Ikäinstituutti). Ilmoittautuminen tästä linkistä. 

Menneet tapaamiset: 

13.3.2024 Vertaisohjaajien etätapaaminen klo 15.00-17.30 Ensimmäinen tunti vapaamuotoista kuulumisten vaihtoa ja tämän jälkeen perehdytys Metsämieli +65 -materiaaliin. 

 

Webinaarit

Ulkoilusta hyvinvointia

Tiesitkö, että jo 5-10 minuutin oleilu luontoympäristössä aktivoi palautumista ja tuottaa hyvää mieltä? Viiden tunnin kuukausittaisella, säännöllisellä ulkoilulla tiedetään olevan monenlaisia terveysvaikutuksia. Tule kuulemaan lisää ja keskustelemaan luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista Suomen Ladun ohjaajille ja kaikille aktiiveille suunnattuun webinaariin!

 • 9.4.2024 klo 17.00-19.00 (maksuton, kaikille avoin) 
 • 15.5.2024 klo 17.00-19.00 (maksuton, kaikille avoin)
 • TALLENNE kuunneltavaksi. Kesto n. 1 tunti.  

 

Materiaalia vertaisohjaajien tueksi

-Suomen Ladun tuottamat +65 ulkoilusisällöt

Metsämieli on Suomessa kehitetty hyvinvointimenetelmä, joka yhdistää fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin sekä luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutukset. Tutustu menetelmään ja sen helppiihin harjoituksiin valmiin maistiaisretken avulla.

Kävelyyn voi yhdistää monenlaista sisältöä lisäliikunnasta luonnon havainnointiin ja kultturihistoriaan. Nappaa parhaat vinkit tästä!  

Frisbeegolfia mukaansatempaavien pihapelien muodossa.

Leikkiminen liikuttaa kaikenikäisiä ja se on myös hyvä tapa sosiaaliselle kanssakäymiselle ja sukupolvien kohtaamiselle. Leikkikulttuuria voi viedä eteenpäin tarjoamalla mahdollisuuden leikkiin. Leikkiperinne ja perinneleikit kulkevat nimenomaan ihmiseltä toiselle. Järjestä siis eri ikäisten yhteinen perinneleikkihetki!

Talvella on hurmaavaa kokea luonnon rauha ja koskematon luonto lumi- tai liukulumikenkäillen.

HUOM! Turvallisuusasiakirjat löydät täältä.  

-Ikäinstituutin ladattavat materiaalit

Ikäinstituutin maksulliset ja tilattavat materiaalit
 

 

Muu Suomen Ladun ohjaajakoulutus 

Jos kaipaat vertaisohjaajana lisää lajiosaamista niin osalllistu muille yleisille ohjaajakursseillemme (ei suunnattu vain +65- vuotiaille). 

 

Yhteystiedot

Virpi Jussila
ulkoilun asiantuntija, Hyvinvointia ulkoilusta -hanke
virpi.jussila@suomenlatu.fi
+358 50 587 4257