Mitä mukaan maastoon?

Turvallinen maastopyöräily edellyttää asianmukaisia varusteita. Varusteiden ei tarvitse olla kalliita erikoisvarusteita. Jos pyöräilet maastossa vain harvoin tai olet vasta aloittamassa harrastusta, yleensä riittää maastokelpoinen pyörä, kunnollinen kypärä ja muutaman tärkeän pikkuseikan muistaminen.

Maastopyörän lisäksi harrastajan tärkeitä varusteita ovat:

  • Kypärä. Omaan päähän sopiva ja oikein säädetty pyöräilykypärä. Jos olet ostamassa kypärää, varmista myyjältä, että kyseessä on maastopyöräilyyn tarkoitettu kypärä. Iskun tai kolhun saanut kypärä ei ole enää turvallinen, hanki uusi.
  • Ajolasit, jotka suojelevat silmiä esim. oksilta
  • Ajohanskat, joissa myös hyvä otepito, niin ettei sormet liu’u jarru- tai vaihdekahvoilta
  • Jäykkäpohjaiset kengät, jotta polkemisen voima välittyy pyöritykseen (lukkopolkimet, klossit ja ajokengät tai tasaiset nastalliset polkimet ja normaalit kevyet kengät metsässä liikkumiseen)
  • Vaatteista pehmustetut pyöräilyhousut eli bibsit suojaavat hiertymiltä ja puutumiselta hyvin istuessaan
  • Muu vaatetus maastossa mukavasti istuvaa, kelien vaihteluihin mukautuvaa ja hengittävää
  • Polvisuojat (muut suojat), vauhdikkaassa maastoajossa

Riskit hallintaan

Maastopyöräily ei ole sen riskialttiimpaa kuin muukaan luonnossa liikkuminen, kunhan ajaa oman taitotasonsa mukaisesti. Maastossa myös kaveri on hyvä turvavaruste. Juomapullon ja eväiden lisäksi reppuun varataan mm. ensiapu- ja pyöränkorjaustarvikkeet, lisäksi rahaa on hyvä varata mukaan.

Matkaan on syytä pakata pumppu, renkaan sisäkumi ja paikkarasia, vaikka renkaissa olisikin litkut. Muista myös pitää aina puhelin mukanasi, varsinkin jos poljet lenkkejä yksin! Vaativiin maastoihin ja pidemmille retkille on aina varustauduttava olosuhteiden mukaisesti, erityisesti talvella.