Talviuintihankkeessa kehitämme talviuinnin olosuhteita

Suomen Ladun talviuintihanke kehittää ja uudistaa olemassa olevia talviuintipaikkoja. Hankekausi on 6/2023-9/2024 ja kohderyhmänä ovat kaikki Liikuntapaikat.fi-sivustolla olevat talviuintipaikat. Olemassa olevien talviuintipaikkojen kehittämisen lisäksi teemme selvityksen kunnille ja yrityksille siitä, mitä vaihtoehtoja talviuintipaikkojen perustamiseen on olemassa ja mitä ne maksavat. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Mistä talviuinnin suosio kumpuaa?

Uusimman Luonnonvarakeskuksen LVVI3 (2022) tutkimuksen mukaan noin 12 prosenttia aikuisväestöstä harrastaa talviuintia. Talviuinnin suosio on kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana, mikä näkyy myös talviuintipaikoilla. Viimeisten vuosien aikana talviuinnin terveyshyödyistä on saatu uutta tutkimustietoa ja yhä useampi on löytänyt lajista tavan rentoutua kiireisen arjen keskellä.

Suomen Latu haluaa ulkoilun suurjärjestönä edistää talviuintia ja kehittää talviuintipaikkoja vastamaan talviuimareiden tarvetta. Siksi toteutamme hankkeen, joka on tarkoitettu talviuintipaikan ylläpitäjille.

Mitä hanke sisältää?

Talviuintipaikkojen ylläpitäjille, niin yhdístyksille kuin kunnille kehittäminen sisältää kolmenlaisia tekoja.

A. Koulutamme ajantaisimmat tiedot

Hankkeessa on mukana TUKES ja Länsi-Suomen Aluehallintovirasto, jotka kertoivat hankkeen ensimmäisessä webinaarissa ajantasaisimmat ohjeet talviuintipaikan rakentamisen säädöksistä kuin käyttäjien turvallisuudesta. Tämän lisäksi Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto on mukana jakamassa tietoa turvallisuudesta uimarin näkökulmasta. Jaamme myös hyviksi havaittuja toimintamalleja ja turvallisuuden edistämistoimenpiteita muilta talviuintipaikoilta.

B. Pilotoimme uusia toimintatapoja

Toteutamme hankkeen aikana kaksi pilottihakua. Ensimmäinen pilottihaku toteutetaan 2023 syksyllä ja toinen 2024 keväällä. Kevään 2024 pilottihaku on käynnissä 7.4 asti! Ohjeet ja linkki hakulomakkeelle löytyy alempaa tältä sivulta. 
Keräämme tietoa ja kokemuksia piloteista, jotka jaamme eteenpäin muille talviuintipaikoille. Hankkeen loppuasiakirjassa kerrotaan piloteista ja niiden vaikutuksista. Pilottien tavoitteena on löytää talviuintipaikkojen turvallisuutta sekä monilajisuutta kehittäviä tuotteita, palveluita tai toimintamalleja.

1. Talviuintipaikkojen kehittämiseen suunnatut pilotit

Talviuintikauden pilottikohteet on valittu. Saimme syksyn haussa yhteensä 31 hakemusta joiden yhteenlaskettu summa oli 102 000€, Valitsimme hakemusten joukosta toteutettavaksi yhteensä 12 kohdetta. Avustuksen saavat seuraavat yhdistykset/kunnat:

 • Muuramen Mursut ry, Muurame
 • Hyvinkään Talviuimarit ry, Hyvinkää
 • Helsingin Latu & Polku ry, Helsinki
 • Vaalan kunta
 • Jämsän Voimavara ry, Jämsä
 • Rääkkylän Kisa-Veikot ry, Rääkkylä
 • Petosen talviuimarit, Kuopio
 • Otalammen alueen kyläyhdistys ry, Vihti
 • Sallan latu ja polku ry, Salla
 • Mäntsälän Retki ry, Mäntsälä
 • Iisalmen Latu ry, Iisalmi
 • Suomen Latu Kiilopää tunturihotelli

Avustussumma on 20 000€, josta jaetaan enintään 5000€ avustuksia toteutuneita kustannuksia vastaan. Yli 3000€ hakemuksiin tulee 1000€ kiinteä omavastuuosuus.Tulemme jakamaan talven aikana tietoa ja kokemuksia piloteista. Tuettavat kehitystoimenpiteet liittyvät pääasiassa turvallisuuden parantamiseen. Piloteissa tullaan mm. hankkimaan ja asentamaan lämpömattoja, valaisimia, sulanapitokaapeleita, lukitusjärjestelmiä sekä pelastusvälineitä. Tulemme jakamaan myös tietoa siitä, mistä tuotteet/palvelut on hankittu ja mitä kustannuksia niistä lopulta koitui.

2. Talviuintipaikkojen monilajisuutta edistävät pilotit

Suomen Ladun talviuintihankkeen II pilottihaun tukipäätöset on tehty. Saimme 12 hakemusta talviuintipaikkojen monilajisuuden edistämiseksi ja hakemusten kokonaissumma oli yli 36 000 euroa.
Painotimme valinnoissa pilottien toteutumista kevään ja kesän 2024 aikana jolloin ne tulevat toteutumaan hankekauden aikana ja hyödyttämään uimareita jo kesällä 2024. Pilottisumma jaettiin seuraavien hakijoiden kesken: 

 • Raahen kaupunki
 • Pyhäjokiseudun Latu, Oulainen
 • Pietilän kyläyhdistys, Jämsä
 • Mäntsälän Retki

Kiitämme kaikkia avustusta hakeneita ja toivomme että talviuintipaikkojen kehittäminen jatkuu vaikka kausi onkin jo loppusuorallaan.

C. Jaamme tietoa ja verkostoidumme

Hankkeessa selvitetään mm. uudenkaltaisia lukitusjärjestelmiä ja muita uudistamiseen soveltuvaa teknologiaa. Näiden selvitysten tulokset jaetaan hankkeen verkkosivuilla, uutiskirjeessä sekä hankkeen loppuasiakirjassa. Luomme talviuintipaikkojen ylläpitäjille oman viestintäverkoston ja pidämme tapaamisia webinaarien muodossa hankkeen aikana.

Talviuintihanke päättyy syyskuussa 2024 jolloin julkaisemme hankkeen loppuraportin. Raportti antaa konkreettisia ja ajantasaisia vinkkejä talviuintipaikan ylläpitäjille sekä uudesta talviuintipaikasta haaveileville. Keräämme yksiin kansiin kaikki hankkeen aikana tulleet kokemukset, kysymykset ja vinkit. Loppuraportti julkaistaan syyskuussa 2024 Suomen Ladun verkkosivuilla ja se on maksutta ladattavissa kaikkien käyttöön.

Miten hanke etenee?

 • Syyskuu: alkukartoituskysely talviuintipaikoille jossa selvitetään miten talviuintipaikat voivat.
 • Lokakuu: I webinaari, aiheena turvallisuus ja rakentamisen säädökset sekä alkukartoituskyselyn analyysi.
 • Loka-marraskuu: pilottihankkeiden haku ja valinta pilottikohteiksi. Markkinakartoitukset talviuintipaikkojen kehittämiseen liittyen.
 • Marras-joulukuu: pilottien aktiivinen toimeenpano paikkakunnilla.
 • Tammi-helmikuu: Vierailut pilottikohteissa ja tiedonjako toteutuneista piloteista.
 • Maaliskuu: II Webinaari, aiheena uuden talviuintipaikan perustaminen sekä turvallisuuden edistäminen talviuintipaikalla.
 • Huhtikuu: Hankkeen toinen pilottihaku ja valinnat.
 • Touko-heinäkuu: Pilottien toimeenpano.
 • Elo-syyskuu: Talviuintihankkeen loppuasiakirjan julkaisu.

Talviuintihankkeen ensimmäisen webinaarin materiaalit:

Talviuintihankkeen toisen webinaarin materiaalit:

Talviuinnin infovideot

Suomen Latu ja Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto SUH ry. kuvasivat maaliskuussa 2024 uusia talviuinnin ohjevideoita Nurmijärven Latu ja Polku ry.n Kiljavan talviuintipaikalla. Videot ovat tarkoitettu kaikkien talviuinnista kiinnostuneiden iloksi ja avuksi.

Muut materiaalit talviuintipaikkojen avuksi

Talviuintipaikan lisääminen Google Mapsiin
Talviuimarin ohjeet
Instruktioner för vinterbad
Instructions for winter swimming

 

Yhteystiedot

Oona Järvinen
asiantuntija, Talviuintihanke
oona.jarvinen@suomenlatu.fi
+358 45 1384928