Tunnista oma retkisuunnistuksen tasosi

Retkikohteen valintaan vaikuttaa omat retkisuunnistustaidot. Retkisuunnitus voidaan jakaa vaativuuden suhteen kolmelle tasolle. Oma taso on hyvä tunnistaa, jotta osaa valita itselleen vaativuudeltaan sopivan kohteen ja reitin.

[1]

Retkeily on helpoimmillaan merkityillä poluilla. Merkityillä reiteillä polku on selkeä ja risteyksissä on usein opasviitat, joten eksymisen vaara on normaalilla säällä olematon. Suo-osuudet on yleensä pitkostettu ja purojen yli pääsee siltoja pitkin. 

Merkitylle reitille voi lähteä kuka tahansa. Suunnistustaidoksi riittää se, että osaa asettaa kartan oikein päin ympäröivään maastoon nähden. Kompassineulan terävämpi pää osoittaa pohjoiseen. Kartta käännetään niin, että yläreuna on neulan neuvomassa suunnassa. Merkityllä reitillä luonnosta nauttiessaan voi samalla opetella kartan ja kompassin käyttöä.

[2]

Hieman vaativampi retkisuunnistuksen taso on, kun retkeillään merkittyjen reittien ulkopuolella, mutta tukeudutaan polkuihin ja jokivarsiin. Suosituilla vaellusseuduilla jokien ja purojen rannoilla kulkeekin usein polkuja. Jokien yli on osattava kahlata turvallisesti, eikä märkiä paikkoja polulla saa kavahtaa. 

Karttaa ja kompassia on seurattava tarkemmin. Retkeilijä ei voi olla varma, ovatko kaikki maastossa näkyvät purot ja polut piirretty karttaan. On hyvä ottaa perussuunta kompassiin ja tarkistaa kulkusuunta silloin tällöin siitä. Risteyksissä on varmistuttava oikeasta haarasta.

[3]

Osaava ja kokenut retkisuunnistaja osaa kulkea erämaassa juuri sinne minne haluaa, riippumatta poluista ja puroista. Kokenut kulkija valitsee kartan mukaan itseään miellyttävän reitin, joka usein noudattelee hyviä, kuivia kulkumaita. Suunnistus koostuu monenlaisista osista: välillä kuljetaan polkuja tai vesistöjen varsia pitkin, välillä kuljetaan kompassisuunnalla umpimetsässä tai poluttomalla paljakalla.

Oli retkisuunnistajan taitotaso mikä tahansa, on retkeilijän hyvä oppia hahmottamaan ympäristöään ja ymmärtämään maaston muotoja ja ominaisuuksia. Retkisuunnistustaidot mahdollistavat liikkumisen maastossa turvallisesti.