Tukea Muumien ulkoilukoulun ohjaajalle
Tältä sivulta voit käydä tutustumassa Muumien ulkoilukoulujen toimintaan.
Suunnitellessanne ulkoilukouluja kannattaa ensin käydä läpi ulkoilukoulujen toiminnan ohjeet. Ne löytyvät tästä.
Muistathan tilata ajoissa lasten oppimista tukevat materiaalit (tarrat, passit, todistukset ja hihamerkit) verkkokaupasta. Verkkokauppaan tästä.
Alla mainitut ryhmät eivät ole kaikkea toimintaa ohjaavia, vaan esimerkkejä siitä, miten toimintaa voi jakaa, mikäli osallistujia on paljon. Ohjaaja itse voi muokata ryhmät toimiviksi oman osaamisensa mukaan. Logot esimerkiksi tiedottamiseen saa kopioimalla kuvan alapuolelta.
Muumien hiihtokoulu
Muumien hiihtokoulu on useamman kerran kokonaisuus, jossa käydään hauskasti ja lapsilähtöisesti läpi hiihdon perusasiat ja -tekniikat. Hiihtokoulussa liikutaan monipuolisesti ja leikitään suksilla erilaisia hiihtoleikkejä. Välillä hiihdetään omaehtoisesti virikkeellisessä hiihtoympäristössä tai tehdään yhdessä muutakin talvista mukavaa. Isommat hiihtokoululaiset voivat tehdä pidempiäkin hiihtoretkiä.
Muumien hiihtokoulut voidaan tarvittaessa jakaa ryhmiin taitotason mukaan:
Muumiperheen hiihtokouluun lähdetään mukaan noin 2-vuotiaasta alkaen yhdessä oman aikuisen kanssa. Leikkien ja tehtävälatujen avulla saadaan ensikosketus hiihdon monipuoliseen maailmaan. Muumiperheen hiihtokoulu on antoisaa yhdessäoloa myös vanhemman lapsen tai erityislapsen kanssa.
Muumipeikot ovat noin 5–6-vuotiaita jotka vasta aloittelevat hiihtoa. Muumipeikot harjoittelevat useita hiihtotekniikoita: askelkäännös kantojen ympäri, sauvoittahiihto, vuorohiihto, kaatuminen ja ylösnousu, sivuttaisnousu, mäenlasku, tasatyöntö ja haaranousu.
Nipsut ovat noin 5–8-vuotiaita joilla on jo hiihdon perustaitoja hallussa. Nipsut jatkavat Muumipeikoissa opeteltujen taitojen harjoittelua ja opettelevat lisäksi uusia tekniikoita kuten korkea laskutapa, kumparelasku, aura, lapinkäännös ja yksipotkuinen tasatyöntö.
Retkihemulit ovat noin 6–10-vuotiaita lapsia, jotka ovat osallistuneet Muumien hiihtokouluun aiemmin ja/tai hallitsevat hiihdon perustaidot. Retkihemulit harjoittelevat Muumipeikoissa ja Nipsuissa opeteltuja hiihtotekniikoita ja opettelevat myös uusia. Hemulit retkeilevät talvisessa luonnossa ja kokeilevat muitakin talvisia liikuntalajeja.
Lisää tietoa hiihdon aloittamisesta lasten kanssa sekä mallileikkejä löytyy Kansallisen hiihtopäivän vinkeistä.
Muumien retkeilykoulu
Muumien retkeilykoulu on oiva jatkumo Muumien hiihtokoululle. Retkeilykoulu innostaa Muumilaakson asukkaiden ja tarinoiden kautta lapsia ja perheitä ulkoilemaan myös sulan maan aikaan. Muumien retkeilykoulussa harjoitellaan retkeilytaitoja lapsilähtöisesti ja leikinomaisesti ikäryhmittäin. Se on useamman kerran kokonaisuus, jossa käydään läpi kahdeksan retkeilyn taitoaluetta, liikutaan luonnossa ja leikitään teemaan liittyviä leikkejä.
Muumien retkeilykoulun taitoalueet:
• Luonnossa liikkuminen
• Retkeilytarvikkeet
• Luonnontuntemus
• Leiriytyminen ja tulenteko
• Retkiruoka ja retkikeitin
• Turvallisuus ja toiminta hätätilanteessa
• Ryhmätoiminta ja kaveruus
• Kädentaidot
Muumien retkeilykoulun esimerkkiryhmät:
Muumiperheen retkeilykoulu on lapsen ensikosketus retkeilyyn yhdessä oman aikuisen kanssa. Retkeilyn osa-alueet käydään läpi soveltuvin osin. Toiminta on suunniteltu pienille lapsille n. 2-vuotiaasta alkaen, mutta yhdessäolosta ja yhdessä tekemisestä nauttii vanhempikin lapsi. Toisaalta myös sylivauvat voivat olla metsässä mukana kantorinkassa tai -repussa.
Muumipeikkojen ryhmä on tarkoitettu noin 5–6-vuotiaille, jotka aloittelevat retkeilyä. Muumipeikot -ryhmässä harjoitellaan kaikkien kahdeksan retkeilyn taitoalueen tehtäviä ryhmälle sopivalla tasolla.
Retkihemulit ovat noin 6–10-vuotiaita lapsia, jotka ovat osallistuneet Muumien retkeilykouluun aiemmin ja/tai hallitsevat retkeilyn perustaidot. Retkihemulit harjoittelevat edelleen Muumipeikoissa opeteltuja retkeilytaitoja ja syventävät osaamistaan. Lapset osallistuvat toiminnan suunnitteluun ja retkeilevät erilaisissa ympäristöissä. Hauskuus ja leikinomaisuus näkyvät myös Retkihemuleiden toiminnassa.