Näin suunnittelet retken
Retken onnistuminen on pitkälti kiinni hyvästä suunnittelusta. Päiväretki vaatii vähemmän suunnittelua kuin viikon vaellus.
Retken suunnittelu kannattaa aloittaa sen mukaan miten ja kenen kanssa retkeilet. On tärkeää miettiä, asettavatko kulkutapasi tai retkiseuran taidot tai jaksaminen jonkinlaisia rajoitteita retkikohteelle, reitin vaativuudelle tai kestolle. Esimerkiksi lasten kanssa retkeillessä tulee moniin asioihin kiinnittää eri tavalla huomiota kuin aikuisporukassa.
Sunnittele reitti etukäteen
Reitin suunnittelussa tulee huomioida retkikohteen maasto ja käytössä oleva aika. Polkua pitkin kulkee nopeammin kuin ilman polkua ja tasaisessa maastossa matka joutuu helpommin kuin suuria korkeuseroja sisältävä reitinvalinta. Etenemisnopeus on kesällä keskimäärin 2–4 kilometriä tunnissa.
Reittiä tulee voida tarvittaessa muuttaa tai lyhentää huonon sään tai mahdollisen sairastumisen vuoksi, eikä aikataulua ei saa suunnitella liian kireäksi. Pidemmillä retkillä on hyvä miettiä myös evakuointisuunnitelma ja tarkistaa lähimmät autotiet ja puhelimen kuuluvuus. Muista aina ilmoittaa läheisillesi reittisuunnitelmasi ja alustava aikataulu.
Valitse varusteet retken ajankohdan ja olosuhteiden mukaan
Varusteet ja vaatetus ovat olennainen osa retkeä. Päiväretkille kaikilta löytyy kotoa jo valmiiksi varusteet joilla pärjää, mutta pidemmille retkille yöpymisineen tarvitaan jo ainakin iso reppu tai rinkka, teltta, makuupussi ja -alusta. Varusteet valitaan aina retken ajankohdan, pituuden, vuodenajan ja olosuhteiden mukaan, ja ne kannattaa testata ennen varsinaista retkeä.
Muista tarkistaa retkikohteen säännöt ennen retkelle lähtöä
Retken kohdetta valittaessa pitää huomioida ensimmäiseksi retkikohteen säännöt. Kansallispuistojen, luonnonsuojelualueiden ja monien muidenkin retkeilyalueiden säännöt löytyvät helpoiten luontoon.fi -sivustolta. Ennen retkeä kannattaa myös tarkistaa metsäpalovaroituksen tila Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta.
Ota selvää retkikohteen palvelurakenteesta ja juomaveden saatavuudesta
Etukäteen tutustuttavien asioiden listaan kuuluvat myös reitin varrella olevat tauko- ja tulipaikat – metsäpalovaroitus huomioiden – sekä muut palvelut, kuten käytössä olevat käymälät ja leiriytymispaikat.
Retken suunnitteluun vaikuttaa olennaisesti myös juomaveden saatavuus, eli löytyykö juomakelpoista vettä reitin varrelta vai kannetaanko juoma- ja keitinvedet itse mukana.