Vinkit majoitteen valintaan

Retkeilyn suunnitteluun kuuluu olennaisesti majoitteen valinta, ja vaihtoehdot vaihtelevat telttamajoituksesta autiotupiin. Jokaisella vaihtoehdolla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, joten valintaan vaikuttavat retken luonne, sääolosuhteet ja retkeilijöiden tarpeet.

Retkelle lähtiessäsi, majoitteen valinta on yksi keskeisimmistä päätöksistä, joka vaikuttaa retken sujuvuuteen, mukavuuteen ja retkeilykokemukseen.

1) Teltta

Teltta tarjoaa retkeilijälle liikkumavapautta ja itsenäisyyttä. Telttoja löytyy monenlaisiin tarpeisiin ja malleja on lukuisia. Teltan sopivuus riippuu esimerkiksi vuodenajasta ja yöpyjien määrästä. Jos on lähtemässä vaativimpiin olosuhteisiin, tulee kiinnittää huomioita teltan kestävyyteen. Teltan pystyttämiseen tarvitaan aina sopiva maasto. Lisäksi telttailijoiden tulee huomioida, että monilla retkeilyyn soveltuvilla alueille leiriytyminen voi olla sallittua vain merkityille alueille.

2) Riippumatto

Riippumatto on erinomainen valinta sille, joka arvostaa upeita yöpymispaikkoja ja esteetöntä näkymää luontoon. Riippumaton lisäksi mukaan tarvitaan puunhalaajat, tarppi, underquilt ja hyttysverkko.

3) Avomajoitteet, kuten telttalaavu, loue tai tarppi

Avomajoitteet on lisäävät varmasti ulkoilmakokemusta, mutta niiden käytön kannattavuus riippuu olosuhteista. Avomajoitteet eivät anna täyttä suojaa sääolosuhteilta tai yksityisyyttä muilta retkeilijöiltä. Kesäolosuhteissa hyttysverkko voi olla tarpeellinen.

4) Autiotuvat ja varaustuvat

Tuvat tarjoavat suojaa ja mahdollisuuden vaatteiden kuivatteluun ja lämmittelyyn. Autiotuvat on veloitukseton yöpymisvaihtoehto. Sesonkiaikoina autiotuvat voivat olla täynnä ja yksityisyys on rajallista. Hyvään tupaetikettiin kuuluu toisten retkeilijöiden huomioiminen. Autiotupien käytön kirjoittamaton sääntö on, että aikaisemmin tullut tekee aina tilaa myöhemmin tulevalle. Käyttämällä maksullisia, varattavia ja lukittuja tupia takaat itsellesi varman yösijan.

Katso video teltan pystytyksestä