Plogging yhdistää juoksun ja luonnon siistimisen

Plogging on hauska ja helppo tapa vaikuttaa positiivisesti ympäristöön ja nauttia ulkoilusta.  

Termi plogging juontaa juurensa ruotsin kielen sanoista ´jogging’ ja ‘plocka upp’. Siitä voidaan käyttää myös nimeä roskajuoksu. Plogging-lenkillä juostaan samalla kun kerätään roskia reitin varrelta.

Miksi lähteä plogging-lenkille?

Plogging ei ainoastaan pidä yllä fyysistä kuntoa, vaan se myös edistää ympäristön hyvinvointia. Juoksulenkin ohessa tapahtuva roskien kerääminen tuo mukaan luonnollisia lihaskuntoliikkeitä, kuten kyykkyjä ja kurotuksia, mikä tekee siitä erinomaisen koko kehoa vahvistavan harjoituksen.

Ploggingissä voi myös säädellä juoksun ja roskien keräämisen suhdetta omien mieltymyksien mukaan: roskaisemmilla alueilla keskitytään enemmän keräämiseen, kun taas puhtaammilla juostaan enemmän.

Plogging ei ole sidoksissa vain juoksemiseen, vaan sitä voi harrastaa kävellen, pyöräillen, patikoiden, uiden, meloen tai vaikka lumikenkäillen. 

Plogging-lenkkeilijän muistilista

  • Varustaudu lenkille kestävillä pussukoilla. Kätevä on esimerkiksi selkään laitettava, pesunkestävä pussi. Kestokassit ovat ympäristöystävällinen vaihtoehto muovisille jätesäkeille.
  • Valitse sopiva paikka. Suunnittele plogging-lenkki alueelle, jossa tiedät olevan runsaasti roskia. Suositut vapaa-ajan viettokohteet ovat usein roskaisempia.
  • Käytä vanhoja hanskoja. Esimerkikis vanhat puutarha- tai työhanskat ovat ympäristöystävällinen vaihtoehto kertakäyttöisille muovihanskoille. 
  • Lajittele roskat. Kerättyäsi roskat, lajittele ne eri jäteastioihin. Jos et löydä kierrätysastioita, voit jättää roskat yleisiin jäteastioihin.
  • Ota yhteyttä paikallisiin viranomaisiin. Mikäli plogging-lenkki tuottaa suuren roskamäärän, ota yhteyttä alueen jätehuollosta vastaavaan tahoon sopiaksesi roskien noudosta.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan plogging-tapahtumaan tai haluaisit itse järjestää sellaisen, olen yhteydessä paikalliseen Suomen Ladun jäsenyhdistykseen.