Koko perheen linturetki

Linturetkellä lasten kanssa ei tarvitse olla huolissaan, osaako nimetä lintuja tai omistaako kiikareita. Paljon tärkeämpää on utelias suhtautuminen luontoon.

[1] Valitse sopiva retkikohde

Ensimmäisiksi linturetkikohteiksi sopivat erittäin hyvin asutusten lähellä olevat pienet lintulammet, etenkin pienten lasten kanssa. Isompien lasten kanssa retkikohteeksi voi valita lasten jaksamisen mukaan kauempanakin olevan paikan. Valitse paikka, jossa on mahdollista nähdä monenlaisia lintuja erilaisissa ympäristöissä.

[2] Havainnoikaa lähietäisyydellä näkyviä lintuja 

Pitkät seisoskelut esimerkiksi lintutornissa ovat useimmille lapsille puuduttavaa puuhaa, ellei mielenkiintoista seurattavaa ole. Lasten näkökulmasta varis, jota pääsee tarkkailemaan lähietäisyydeltä, on mielenkiintoisempi kuin jokin kaukana oleva, vain pisteenä näkyvä harvinaisuus. 

Niinpä lintua, jota on mahdollista seurata kunnolla pidempään, kannattaa myös jäädä tarkkailemaan. Voitte pohtia yhdessä lasten kanssa, mitä näköetäisyydellä oleva lintu tekee ja miksi. Jos lintu laulaa tai ääntelee muuten, voidaan yrittää löytää, kenelle se viestii ja miettiä, mitä se mahtaa sanoa.

[3] Tarkkailuun tarkoitettuja välineitä voi käyttää harkiten

Pienten lasten on vaikeaa katsoa kiikareilla ja kaukoputkella. Kaukoputki voi tosin olla hyödyllinen, kun se on tarkennettu valmiiksi kohteeseen. Isompien lapsien kohdalla välineet taas saattavat lisätä kiinnostusta lintujen tarkkailuun. Mukaan voitte ottaa myös lintukirjan tunnistamisen avuksi. 

Perheretkellä yhdessä havaintojen tekeminen ja ihmettely sekä luonnossa liikkuminen ovat kuitenkin nimeämistä tärkeämpää. Eikä ole vakavaa, jos lasten mielestä koppakuoriainen polulla on mielenkiintoisempi kuin juuri sillä hetkellä yli lentävä kurkiaura.

Koko perheen linturetki voi tarjota mahdollisuuden oppia uutta luonnosta ja viettää aikaa yhdessä. Muistakaa  ottaa mukaan eväät ja istua alas nauttimaan luonnon rauhasta. Tärkeintä on pitää mielessä, että linturetki voi olla ennen kaikkea hauskaa yhdessäoloa ja uusien asioiden oppimista.