Pue hiihtolenkille päälle tuulenpitävää ja hengittävää

Aktiivinen liikunta ja pakkanen muodostavat haastavan yhtälön, jossa hiihtoasun tulee suojata tuulelta ja hengittää samanaikaisesti. Suorituksen aikana elimistö tuottaa runsaasti lämpöä, mutta hiihdon jälkeen päälle tarvitaan nopeasti kuivaa ja lämmintä.

Aluskerros pitää ihon kuivana

Hengittävä aluskerrasto siirtää hikeä ulompiin vaatekerroksiin. Tämä pitää ihon kuivana, eikä hiihtäjän tule niin helposti vilu juomataukojen ja pysähdysten aikana. Urheiluun varta vasten tarkoitetut mikrokuituiset ja elastiset urheilualusasut ovat mukavat ihoa vasten ja toimivat hikoilemisesta syntyvän kosteuden siirtäjinä. Eri paksuiset merinovillaiset aluskerrastot siirtävät myös kosteutta tehokkaasti ja tuntuvat lämpimiltä ihoa vasten myös kosteinakin.

Välikerros lämmittää

Toiseksi vaatekerrokseksi puettava välikerros siirtää kosteutta edelleen kohti ulompaa vaatekerrosta. Vilkaisu lämpömittariin ja lenkin suunniteltu hiihtovauhti kertovat tarvitseeko välikerrosta välttämättä pukea ollenkaan. Ylipukeutuminen saa lenkillä aikaan tukalan kuuman olon – eikä lisää hiihtonautintoa. Leppoisalle lenkille välikerroksen voi huoletta pukea, mutta jos tarkoituksena on hurjastella korkeammilla sykkeillä, kannattaa harkita välikerroksen jättämistä pois. Toinen vaihtoehto on riisua välikerroksen lämmittävä paita pois (esim. fleece tai merinovillainen paita) alkulämmittelyn jälkeen ennen vauhdikkaamman hiihdon aloittamista. Myös hiihtoliivi on hyvä vaihtoehto hiihtotakin päälle, sillä sen voi helposti riisua, jos liika lämpö yllättää.

Päällimmäinen kerros suojaa tuulelta ja sateelta

Hyvä hiihtoasu suojaa tuulelta ja sateelta ja kykenee haihduttamaan hiihtäjän kehon tuottaman lämmön. Hikoilua seuraava kosteus poistuu hiihtoasun materiaalin ja erilaisten asussa olevien tuuletusaukkojen kautta. Sopiva hiihtoasu on joustava ja kehoa myötäilevä, ja siinä on mukava liikkua. Paksut toppavaatteet, -hanskat ja -pipo eivät sovi hiihtolenkeille, sillä niissä on hankala hiihtää ja ne tekevät olon usein tukalan kuumaksi.

Vaihda kuiva paita ja ehkäise turha vilustuminen

Suomalaisessa talvisäässä vihmoo viima ja toisinaan ripottelee sade vasten kasvoja. Hiihtäjän on hyvä vaihtaa lenkin jälkeen kuivaa vaatetta päälle kotimatkaa varten. Kilpahiihtäjillä olennainen osa terveyden edistämistä on ehkäistä riski vilustumisesta vaihtamalla kuiva paita päälle ennen kotiin siirtymistä. Retkihiihdoissa ja pidemmillä lenkeillä saattaa olla tarpeen ottaa vaihtopaita, toinen takki ja pipo mukaan. Näin voi tarvittaessa lisätä vaatetta lenkin aikana tai sen jälkeen.

Muista myös nämä

Hengittävät ja urheiluun suunnitellut hiihtohansikkaat ja päähineet takaavat hiihtonautinnon. Napakasti istuvilla käsineillä saa hyvän otteen sauvoista. Kylmillä pakkasilla valitaan paksumpia käsineitä ja rukkasia. Sen lisäksi hiihtäjä suojaa päänsä hengittävästä materiaalista valmistetulla päähineellä, koska liian paksut pipot hiostavat ja kastelevat turhaan pään. Monon päälle puettavat monosuojat auttavat palelevia varpaita. Hiihtolasit suojaavat silmiä auringolta, viimalta ja sateelta. Laseihin on usein valittavissa erilaisia vaihtolinssejä eri tilanteisiin.


3 x pukeutuminen

1. Vältä ylipukeutumista

Yleisin virhe on pukeutua liikaa. Aktiivisessa liikunnassa pärjää kylmälläkin ilmalla yllättävän vähällä. Lähtiessä liikenteeseen saa tuntua hieman kylmältä jolloin todennäköisesti olet pukenut juuri sopivasti aktiivisempaa liikuntasuoritusta varten. Hyvä hiihtoasu pitää tuulen, mutta kykenee haihduttamaan hiihtäjän tuottaman lämmön.

2. Pukeudu kerroksittain

Kerrospukeutumisen ideana on kosteuden siirtyminen iholta kohti ulompia vaatekerroksia ja sen poistuminen niiden kautta. Alusasun tehtävänä on pitää iho mahdollisimman kuivana. Välikerrosten avulla säädellään lämpöä. Ohut kuorikerros suojaa tuulelta mutta hengittää.

3. Unohda puuvilla

Se sitoo kosteutta ja on kastuessaan epämukavan tuntuinen päällä. Kylmä ilma ja märkä vaate johtavat helposti myös vilustumiseen. Tekokuidut eivät sido samalla tavalla kosteutta, vaan siirtävät sen ulompiin kerroksiin ja pitävät ihon kuivempana. Luonnonmateriaaleista villa on toimiva, sillä se lämmittää myös kosteana.