Retkeilykoulutus

Rakastu retkeilyyn -ohjaajakoulutukset

Rakastu retkeilyyn on Suomen Ladun luoma konsepti, jonka avulla opetetaan retkeilytaitoja aloitteleville retkeilijöille. 

Ohjaajakoulutus on tarkoitettu kokeneille retkeilijöille, jotka haluavat jakaa omaa osaamistaan muille ja tutustua samanhenkisiin luonnossa kulkijoihin.  Koulutuksen jälkeen ohjaajat saavat oikeuden järjestää yhdessä omassa Suomen Ladun jäsenyhdistyksessään Rakastu retkeilyyn -kursseja ja valmiin toimintamallin niiden järjestämiseen. Näiden kurssien tavoitteena on, että aloitteleva retkeilijä saa perustaidot yhden yön retkelle helpoissa olosuhteissa sulan maan aikaan. 

Ohjaajakoulutus koostuu yhdestä etä- ja yhdestä lähitapaamisesta. Hyväksytty suoritus edellyttää molempiin osallistumista. Ota yhteyttä omaan jäsenyhdistykseesi ja tule mukaan.

Ohjaajakoulutukset vuonna 2024:

Rakastu talviretkeilyyn -ohjaajakoulutukset

Rakastu talviretkeilyyn -ohjaajakoulutuksen tavoitteena on tarjota osallistujille tarvittavat taidot turvallisen yön yli retken ohjaamiseen talvisissa olosuhteissa ja merkityillä reiteillä vertaisten tai aloittelevien talviretkeilijöiden kanssa.
Koulutuksen jälkeen osallistujat pystyvät suunnittelemaan ja organisoimaan aloitteleville talviretkeilijöille suunnatun Rakastu talviretkeilyyn -kurssin ja voivat tarjota kurssin osallistujille elämyksellisen ja turvallisen talviretken telttayöpymisineen.

Rakastu talviretkeilyyn -ohjaajakoulutus on tarkoitettu Rakastu retkeilyyn -ohjaajakoulutuksen käyneille tai muuten vastaavat tiedot hankkineille henkilöille, joilla on kokemusta talviretkeilystä ja ryhmän ohjaamisesta.

  • Kurssin etäosuus 9.10.2024 klo 18-19.30, lähiosuus 19.10.2024 Lappeenranta. Ilmoittaudu koulutukseen. 25.9. mennessä. 


Suomen Latu tarjoaa jäsenyhdistyksilleen vuonna 2024 kaksi ilmaispaikkaa Rakastu retkeilyyn -ohjaajakoulutuksiin.

Suomen Ladun opaskoulutus

Suomen Ladun opaskoulutuksen tavoitteena on kouluttaa retkeilyoppaita Suomen Ladun jäsenyhdistyksiin, Kiilopäälle ja muihin yhteisöihin. Opaskurssilla osallistuja saa kattavat tiedot ja taidot vaeltamisesta eräolosuhteissa  ja vastuullisena oppaana toimimisesta. Kurssin käyneet pystyvät toimimaan vaellusten oppaina tunturiolosuhteissa.

Suomen Ladun opaskoulutus koostuu kesäolosuhteissa pidettävästä peruskurssista sekä talviolosuhteissa pidettävästä jatkokurssista. Kesäolosuhteiden peruskurssi tulee olla käytynä ennen osallistumista talviolosuhteissa järjestettävälle jatkokurssille. Jatkokurssilla syvennetään opastaitoja sekä opitaan johtamaan vaellusta turvallisesti haastavissa talviolosuhteissa. 

Opaskoulutuksen peruskurssi Kiilopäällä 

Kurssilla keskitytään tunturiolosuhteissa toimivan oppaan ohjaus- ja opastaitojen kehittämiseen, joten yleiset retkeily- ja vaellustaidot tulee olla hallussa jo kurssille tultaessa. Pääsyvaatimukset kurssille: riittävä retkeily- ja vaelluskokemus tunturiolosuhteissa, hyvä suunnistustaito, ensiaputaidot (vähintään EA1 -kurssi käytynä ennen kurssin alkua), hyvä fyysinen kunto (painotus kestävyyskunnossa), vähintään 18 vuoden ikä, uimataito. Hakijoilla tulee olla omat tunturivaellukseen sopivat varusteet ja välineet. 

Kurssi on avoin vain Suomen Ladun jäsenille. Kurssin hinta vuonna 2024 on 550 €. Hintaan sisältyy: Ammattitaitoinen koulutus ja sisällöt koko kurssin ajan, ruokailut ennen ja jälkeen kurssia Kiilopäällä ja kaksi yöpymistä Kiilopäällä retkitasoisessa majoituksessa, vaelluskartta ja opetusmateriaali.

Opaskoulutuksen peruskurssi 13.-21.7.2024 Kiilopäällä. ​​​​​KURSSI PERUTTU!

Opaskoulutuksen jatkokurssi Kiilopäällä

Jatkokurssilla on tarkoitus perehdyttää kurssilaiset vaativiin talviolosuhteisiin Suomen Lapissa sekä syventää peruskurssilla opittuja opastamisen perustaitoja. Talviolosuhteissa jatkokurssilla kurssilaiset kohtaavat upottavaa lunta, pimeyttä ja kovia pakkasia. Hiihtotaito on ehdoton edellytys kurssille osallistumiseen. Suunnistaminen pimeässä ja talvisessa maastossa tulee myös kurssilla tutuksi. Peruskurssilla opittu omasta ja ryhmän toimintakyvystä huolehtiminen nousee jatkokurssilla aivan uuteen merkitykseen vaativissa talviolosuhteissa.

Kurssilla liikutaan suksin tunturimaastossa. Pääosa etenemisestä tapahtuu puurajan alapuolella runsaslumisissa olosuhteissa. Päivämatkat ovat pisimmillään yli 20 kilometriä ja ajallisesti niiden kesto voi nousta yli 12 tuntiin olosuhteiden ollessa haastavat. Osallistujien tulee kuljettaa kaikki varusteet ja ruoat mukanaan rinkoissa tai ahkioissa. Juoma- ja ruoanlaittovesi tuotetaan lumesta sulattamalla ja otetaan osin vesistöistä, mikäli mahdollista. Kurssilla yövytään varaustuvissa, teltoissa ja hätämajoitteissa.

Jatkokurssille hakeutuvilla tulee olla talvivaellusosaamista ja -kokemusta. Lisäksi varusteet mukaan luettuna hiihtovälineet ja mahdollinen ahkio on oltava omasta takaa. Lisäksi hakijalta edellytetään vähintään 18 vuoden ikää, hyvää kestävyyskuntoa ja suunnistustaitoa.

Ei kurssia vuonna 2024.

Suomen Ladun retkeilykoulutus toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa.