Retkeilykoulutus

Päiväretken ohjaajakurssi

Suomen Ladun päiväretken ohjaajakurssi on tarkoitettu kaikille, joita kiinnostaa lyhyiden retkien ohjaaminen helpoissa maasto- ja keliolosuhteissa. Kurssilla käydään läpi mm. päiväretkellä tarvittavia retkeilyn perustaitoja, perusasioita ryhmän ohjaamisesta, ohjaajan vastuu- ja turvallisuuskysymyksiä ja jokaisenoikeuksia, jotka tulee huomioida ohjatulla retkellä. Kurssille osallistujalla ei tarvitse olla vahvaa osaamista retkeilystä, oma kiinnostus retkien ohjaamiseen riittää. 

Päiväretken ohjaajakurssien ajankohdat ja paikat 2025:
  • 12.4.2025 Helsinki
  • 26.4.2025 Turku
  • 3.5.2025 Joensuu
  • 17.5.2025 Kokkola
  • 18.5.2025 Jyväskylä
  • 16.8.2025 Rovaniemi 
  • 6.9.2025 Kouvola
  • 13.9.2025 Tampere
     

Rakastu retkeilyyn -ohjaajakoulutus

Rakastu retkeilyyn on Suomen Ladun luoma konsepti, jonka avulla opetetaan retkeilytaitoja aloitteleville retkeilijöille. 

Ohjaajakoulutus on tarkoitettu kokeneille retkeilijöille, jotka haluavat jakaa omaa osaamistaan muille ja tutustua samanhenkisiin luonnossa kulkijoihin.  Koulutuksen jälkeen ohjaajat saavat oikeuden järjestää yhdessä omassa Suomen Ladun jäsenyhdistyksessään Rakastu retkeilyyn -kursseja ja valmiin toimintamallin niiden järjestämiseen. Näiden kurssien tavoitteena on, että aloitteleva retkeilijä saa perustaidot yhden yön retkelle helpoissa olosuhteissa sulan maan aikaan. 

Ohjaajakoulutus koostuu yhdestä etä- ja yhdestä lähitapaamisesta. Hyväksytty suoritus edellyttää molempiin osallistumista. Ota yhteyttä omaan jäsenyhdistykseesi ja tule mukaan.

Huom! Kurssilla ei siis opetella retkeilytaitoja tai niiden ohjaamista, vaan kuinka toteutat Rakastu retkeilyyn -kurssin aloitteleville retkeilijöille omassa yhdistyksessäsi. 

Rakastu retkeilyyn -ohjaajakoulutusten ajankohdat ja paikat 2025:
  • 1.2.2025 (etäpäivä 22.1.), Kuopio 
  • 8.2.2025 (etäpäivä 29.1.), Vaasa
  • 22.3.2025 (etäpäivä 12.3.), Tampere 
  • 29.3.2025 (etäpäivä 19.3.), Helsinki
     

Rakastu talviretkeilyyn -ohjaajakoulutus

Rakastu talviretkeilyyn -ohjaajakoulutuksen tavoitteena on tarjota osallistujille tarvittavat taidot Rakastu talviretkeilyyn -kurssin järjestämiseen omassa yhdistyksessään. 
Koulutuksen jälkeen osallistujat pystyvät suunnittelemaan ja organisoimaan aloitteleville talviretkeilijöille suunnatun Rakastu talviretkeilyyn -kurssin ja voivat tarjota kurssin osallistujille elämyksellisen ja turvallisen talviretken telttayöpymisineen helpoissa olosuhteissa. 
Rakastu talviretkeilyyn -ohjaajakoulutus on tarkoitettu Rakastu retkeilyyn -ohjaajakoulutuksen käyneille tai muuten vastaavat tiedot hankkineille henkilöille, joilla on kokemusta talviretkeilystä ja ryhmän ohjaamisesta.

  • Kurssin etäosuus 9.10.2024 klo 18-19.30, lähiosuus 19.10.2024 Lappeenranta. PERUTTU!
Rakastu talviretkeilyyn -ohjaajakoulutusten ajankohdat ja paikat 2025:
  • 1.11.2025 (etäpäivä 22.10.), Lahti 
  • 22.11.2025 (etäpäivä 12.11.), Seinäjoki
     

Huom! Ilmoittautuminen vuoden 2025 kursseille avautuu marraskuussa 2024!

Suomen Ladun opaskoulutus

Suomen Ladun opaskoulutuksen tavoitteena on kouluttaa retkeilyoppaita Suomen Ladun jäsenyhdistyksiin, Kiilopäälle ja muihin yhteisöihin. Opaskurssilla osallistuja saa kattavat tiedot ja taidot vaeltamisesta eräolosuhteissa  ja vastuullisena oppaana toimimisesta. Kurssin käyneet pystyvät toimimaan vaellusten oppaina tunturiolosuhteissa.

Suomen Ladun opaskoulutus koostuu kesäolosuhteissa pidettävästä peruskurssista sekä talviolosuhteissa pidettävästä jatkokurssista. Kesäolosuhteiden peruskurssi tulee olla käytynä ennen osallistumista talviolosuhteissa järjestettävälle jatkokurssille. Jatkokurssilla syvennetään opastaitoja sekä opitaan johtamaan vaellusta turvallisesti haastavissa talviolosuhteissa. 

Opaskoulutuksen peruskurssi Kiilopäällä 

Kurssilla keskitytään tunturiolosuhteissa toimivan oppaan ohjaus- ja opastaitojen kehittämiseen, joten yleiset retkeily- ja vaellustaidot tulee olla hallussa jo kurssille tultaessa. Pääsyvaatimukset kurssille: riittävä retkeily- ja vaelluskokemus tunturiolosuhteissa, hyvä suunnistustaito, ensiaputaidot (vähintään EA1 -kurssi käytynä ennen kurssin alkua), hyvä fyysinen kunto (painotus kestävyyskunnossa), vähintään 18 vuoden ikä, uimataito. Hakijoilla tulee olla omat tunturivaellukseen sopivat varusteet ja välineet. 

Kurssi on avoin vain Suomen Ladun jäsenille. Kurssin hinta vuonna 2024 on 550 €. Hintaan sisältyy: Ammattitaitoinen koulutus ja sisällöt koko kurssin ajan, ruokailut ennen ja jälkeen kurssia Kiilopäällä ja kaksi yöpymistä Kiilopäällä retkitasoisessa majoituksessa, vaelluskartta ja opetusmateriaali.

  • Kiilopää 12.-20.7.2025 (haku koulutukseen alkaa marraskuussa 2024)

Opaskoulutuksen jatkokurssi Kiilopäällä

Jatkokurssilla on tarkoitus perehdyttää kurssilaiset vaativiin talviolosuhteisiin Suomen Lapissa sekä syventää peruskurssilla opittuja opastamisen perustaitoja. Talviolosuhteissa jatkokurssilla kurssilaiset kohtaavat upottavaa lunta, pimeyttä ja kovia pakkasia. Hiihtotaito on ehdoton edellytys kurssille osallistumiseen. Suunnistaminen pimeässä ja talvisessa maastossa tulee myös kurssilla tutuksi. Peruskurssilla opittu omasta ja ryhmän toimintakyvystä huolehtiminen nousee jatkokurssilla aivan uuteen merkitykseen vaativissa talviolosuhteissa.

Kurssilla liikutaan suksin tunturimaastossa. Pääosa etenemisestä tapahtuu puurajan alapuolella runsaslumisissa olosuhteissa. Päivämatkat ovat pisimmillään yli 20 kilometriä ja ajallisesti niiden kesto voi nousta yli 12 tuntiin olosuhteiden ollessa haastavat. Osallistujien tulee kuljettaa kaikki varusteet ja ruoat mukanaan rinkoissa tai ahkioissa. Juoma- ja ruoanlaittovesi tuotetaan lumesta sulattamalla ja otetaan osin vesistöistä, mikäli mahdollista. Kurssilla yövytään varaustuvissa, teltoissa ja hätämajoitteissa.

Jatkokurssille hakeutuvilla tulee olla talvivaellusosaamista ja -kokemusta. Lisäksi varusteet mukaan luettuna hiihtovälineet ja mahdollinen ahkio on oltava omasta takaa. Lisäksi hakijalta edellytetään vähintään 18 vuoden ikää, hyvää kestävyyskuntoa ja suunnistustaitoa.

Ei kurssia vuonna 2025.

Suomen Ladun opaskoulutukset toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa.