Suomen Ladun Luokasta luontoon -hanke on toteutettu Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamana, osana Liikkuva koulu -ohjelmaa. Luokasta luontoon -hankkeen tavoitteena on siirtää 1–4-luokkalaisten lasten oppitunteja ja kerhotoimintaa nimensä mukaisesti luokasta luontoon. Toiminta lähiluonnossa lisää lasten fyysisen aktiivisuuden määrää, vähentää koululaisten päivittäistä istumista ja paikallaanoloa sekä muuttaa oppimista toiminnallisemmaksi.
Lukuvuosina 2014–2015 ja 2015–2016 toteutettavan hankkeen osa-alueita ovat:
Näille sivuille on koottu materiaalia opettajille hankkeessa mukana olleiden pilottikoulujen kanssa tehdyistä hyvistä käytänteistä. Osa materiaaleista sopii toteutettavaksi oppilaiden kanssa sellaisenaan, mutta materiaali voi toimia myös ideapankkina, jonka pohjalta opettaja lähtee luomaan omaa lähiluonnon luokkahuonetta.
Iloa ja liikettä oppimiseen!
Näin liikkeelle
Mitä tulee ottaa huomioon siirrettäessä oppimista lähiluontoon? Vastauksia tästä osiosta. Täältä löydät myös kirjallisuus ja linkkikoontia sekä turvallisuuteen ja ensiapuun liittyvää materiaalia.
Luontoliikuntaa
Tulostettava vinkkivihkonen, jokamiehenoikeuksien tehtäväkortit, viiden tunnin suunnistusjakso, valmiita QR-koodeja ja tehtäviä lodjaukseen
Opetuksen eheyttäminen
Eheytettyjä tuntisuunnitelmia eri vuodenajoille, ideoita teemapäiviin ja esimerkkejä ilmiöpohjaiseen työskentelyyn
Yhteistyötä
Suunnitelmia äidinkielen "palkkityöskentelyyn" sekä monistettavaa materiaalia suunnitelmiin liittyen
Ideoita muihin oppiaineisiin
Kaikki opppiaineet on mahdollista toteuttaa lähiluonnossa. Tästä saat vinkkejä musiikkiin, kuvaamataitoon jne, Lue myös opettajan päiväkirjaa ulkona oppimisesta ja tutustu Luonto on seminaarin materiaaleihin.
Hankkeessa koettua
Hankkeen lopuksi pilottikoulujen opettajille lähetettiin kysely lähiluonnon mahdollisuuksista oppimisympäristönä. Opettajien vastauksia löytyy tästä osiosta. Löydät myös listan kummitoimintaa tarjoavista tahoista, joiden avulla lähiluontoon siirtyminen voi olla vieläkin helpompaa.