Yhteiset polut

Yhteiset polut oli Suomen Ladun ja Suomen Paralympiakomitean yhteishanke, jossa edistettiin perheiden yhdenvertaisia luontoliikunnan mahdollisuuksia valtakunnallisesti ja lisättiin perheliikunnan toimijoiden osaamista. Hanketta rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö (valtakunnallisten järjestöjen liikunnan tasa-arvo ja yhdenvertaisuushankkeet). Hanke käynnistyi syksyllä 2021 ja loppui vuoden 2022 joulukuussa. Yhdenvertaisen ulkoilun edistäminen jatkuu Suomen Ladussa Kaikille avoin ulkoilu -hankkeella. Lue lisää täältä.

Yhteiset polut -hankkeessa pilotoitiin perheliikuntatapahtumia, joissa otettiin huomioon moninaisten perheiden osallistumismahdollisuudet. Tapahtumien suunnittelu, toteutus ja arviointi tapahtui Suomen Ladun ja Suomen Paralympiakomitean johdolla, vahvasti järjestöjen jäsenorganisaatioita ja muita alueellisia/paikallisia toimijoita osallistaen. Tapahtumien pohjalta syntyi materiaalia, josta viestitään laajasti mm. Liikkuva perhe -ohjelman kautta.

kuva: Satu-Maria Ruotsalainen, Nuku yö ulkona, Kiljavan Metsähotelli 27.8.2022.

 

Materiaalit

Opas ulkoilutapahtumien järjestäjille soveltavaan toimintaan

Luontotapahtuman esteettömyys -tarkistuslista

 

Seminaaritallenteet

Katso soveltavan ulkoilun asiantuntijoiden ja kokemusasiantuntijoiden esityksiä mm. erityisperheen ulkoilusta, esteettömistä luontokohteista tai moninaisista tunturikerhon retkistä. Tallenteet ovat Suomen Ladun ja Suomen Paralympiakomitean järjestämästä kokemuspäivästä Oittaalla 9.6.2022. Klikkaa seminaarin tallenteisiin tästä.

Katso esityksiä soveltavasta ulkoilusta asiantuntijoilta ja kokemusasiantuntijoilta mm. esteettömästä Kiljavan Metsähotellista, soveltavista ja moninaisista Suomen Ladun tapahtumista, sekä esteettömyyskuvailusta. Tallenteet ovat Yhteiset polut -hankkeen päätösseminaarista 9.11.2022.

Soveltava ja moninainen ulkoilu

Esteettömät ulkoiluolosuhteet ja esteettömyyskuvailu

Esteetön Metsähotelli Kiljava

Yhdenvertaisen ulkoilun edistäminen järjestöyhteistyöllä

 

Artikkelit

Yhteiset polut -hankkeen vuosi pähkinänkuoressa 

Suomen Ladun tavoitteena on, että jokainen löytäisi mielekkään tavan ulkoilla ja nauttia luonnosta. Kyseistä tavoitetta edisti mm. Yhteiset polut -hanke, jonka Suomen Latu toteutti yhteistyössä Suomen Paralympiakomitean kanssa. Yksivuotisessa hankkeessa edistettiin perheiden yhdenvertaisia luontoliikunnan mahdollisuuksia valtakunnallisesti ja lisättiin perheliikunnan toimijoiden osaamista.

 

Nuku yö ulkona Kiljavan Metsähotellissa – onnistumisia ja oppia tulevaan, kuvailu järjestämisestä.

Suomen Ladun ja Suomen Paralympiakomitean Yhteiset polut -hankkeen yksi isoista ponnistuksista oli Kiljavan esteetön Metsähotelli Nuku yö ulkona -teemaviikonlopun osana. Paralympiakomitean hanketyöntekijä Niko Halminen nostaa esiin tapahtuman onnistumiset ja tärkeimmät opit. Metsähotellin pääasiallisena järjestäjänä toimi ansiokkaasti Nurmijärven Latu ja Polku. Saimme nauttia kesän viimeisistä helteistä luonnonkauniissa harjumaisemassa Märkiönjärven rannalla.

 

kuva: Satu-Maria Ruotsalainen, Ulkona kuin lumiukko, Mikkeli 19.2.2022.