Kaikille avoin ulkoilu

Kaikille avoin ulkoilu -hanke kehittää yhdenvertaista ulkoilua perheille lisäämällä toiminnan toteuttajien osaamista tapahtumien järjestämisessä. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Hanke lisää perheiden luontoliikunnan osallistumismahdollisuuksia toteuttamalla jatkohanke Yhteiset polut -hankkeessa havaittujen tarpeiden pohjalta. Keskeisin tarve on kouluttaa järjestön jäsenyhdistyksiä esteettömyydessä ja saavutettavuudessa, jotta yhdenvertainen ja tasa-arvoinen ulkoilu kehittyy. 

Hankkeessa koulutetaan toimijoita ja luodaan valmiita malleja toteuttaa inklusiivisia ulkoilutapahtumia. Lisää tietoisuutta viestinnällä ja materiaaleilla inklusiivisesta toiminnasta, innostaen avoimeen ulkoiluun. 

Suomen Latu ja Suomen Paralympiakomitea toteuttivat vuonna 2022 Yhteiset polut -hankkeen, jossa pilotoitiin soveltavaa ulkoilua moninaisille perheille. Katso Yhteiset polut -hankkeen tuottamia materiaaleja tästä linkistä. Hankkeen kokemusten pohjalta on havaittu merkittävä tarve lisätä perheliikunnan toimijoiden tietoa ja osaamista.

Kaikille avoin ulkoilu -hankkeessa koulutamme järjestön jäsenyhdistyksiä ja heidän paikallisia kumppaneita, jotka toteuttavat paikallisia ulkoilutapahtumia. 

Hanke viestii laajasti edistäen tietoisuutta soveltavasta ulkoilusta ja retkeilystä. Koulutus ja hankkeessa tuotettu materiaali tulee myös muiden alan toimijoiden käyttöön järjestön ja Liikkuva perhe -ohjelman viestinnän avulla. Suomen Ladun perhetoiminta yhdessä Liikkuva perhe -ohjelman kanssa on tiivis osa hankkeen toimintaa.

Hankkeen roolina on tuottaa koulutus avoimen tapahtuman toteuttamiseksi, luoda valmiita tapahtumamalleja ja tuoda inklusiivinen toiminta vahvasti näkyväksi. Tulevaisuudessa moninaiset osallistujat koetaan osaksi toimintaa ja heidän osallistuminen on mahdollista esteettömiä ja saavutettavia tapahtumia tuottamalla. 

Kuvassa samalla ladulla pystyhiihtäjä, kelkkahiihtäjä sekä perheitä vetämässä lapsia pulkilla.kuva: Satu-Maria Ruotsalainen, Ulkona kuin lumiukko, Mikkeli 19.2.2022.

Ajankohtaista

Haukkaa pieni pala kaikille avoimen ulkoilun kakusta. 
Julkaistu Latu & Polku verkkolehdessä 22.11.2023.

Kaikille avoin ulkoilu -hankkeen vuosi on loppumaisillaan ja tuloksena vuosi on tuottanut paljon uutta materiaalia jäsenyhdistysten käyttöön. Hankkeen kehittäjäryhmä toteutti monipuolisesti kaikille avoimia ulkoilutapahtumia, joissa moninaiset perheet pääsivät ulkoilemaan esteettömyys ja saavutettavuus huomioituna. Lue lisää >>

Kaikille avoin ulkoilu kehittyi Metsähotelli Partharjussa.

Suomen Latu edisti inklusiivista ulkoilua ja retkeilyä Suomen luonnon päivänä 26.8.2023 järjestetyssä Metsähotelli Partaharjussa, joka toteutettiin esteettömänä. Inklusiivisuus eli kaikille avoimuus otti taas ison harppauksen kehityksessään. Lue lisää >>

Hankkeen kehittäjäryhmä kokoontui lähipäivään 5.8.2023.

Kaikille avoin ulkoilu -hankkeen kehittäjäryhmä kokoontui viikonloppuna innostavaan ja opettavaiseen lähitapaamiseen Suomen Ladun toimistolla. Päivän aiheena oli mm. selkeä ja soveltava ohjaaminen. Lue lisää >>

Kaikille avoin ulkoilu -hanke Metsähotelli Partaharjussa 26.8.2023.

Pieksämäen Partaharjuun, Vedenjakajareitistön kuvankauniiseen järvimaisemaan nousee historian suurin Metsähotelli. Tänne kannattaa matkustaa jo hieman pidemmältäkin! Metsähotellista voi varata järjestäjien pystyttämistä majoitteista oman ”huoneen” tai vaihtoehtoisesti voit varata paikan omalle teltalle tai riippumatolle. Majoittautuminen Metsähotellissa on ilmaista. Tapahtumassa on huomioitu esteettömyys, joten kurkkaa tapahtuman esteettömyyskuvailu sekä esteettömät majoitteet. Ilmoittaudu mukaan matalalla kynnyksellä. Lue lisää >>

Tavoitteet 

Vähentää eriarvoisuutta yhteiskunnassa kehittämällä esteettömiä ja saavutettavia ulkoilutapahtumia, jotta perheet erilaisin toimintakyvyin voivat osallistua. 

Lisätä eri väestöryhmien osallistumismahdollisuuksia tuottamalla viestintää esteettömistä ja saavutettavista tapahtumista. Lisätä tietoisuutta soveltavasta ulkoilusta. Tuottaa 8-16 artikkelia ja 4-8 videota/podcastia.

Kehittää liikunnan kansalaistoimintaa kouluttamalla ja innostamalla toimijoita toteuttamaan inklusiivisia tapahtumia. Toimijat ovat Suomen Ladun jäsenyhdistyksiä ja muita paikallisia toimijoita. 

Toimijat järjestävät yhteensä 10-20 erikokoista esteetöntä/saavutettavaa tapahtumaa. 

Perustaa 4-8 jäsenyhdistyksen/henkilön kehittäjäryhmä. Jäseniä koulutetaan ja heidän kanssaan kehitetään koulutuksen sisältöä tarpeiden mukaisesti. 

Suunnitella ja toteuttaa, osaksi järjestön koulutustarjontaa, lyhytkoulutus inklusiivisten ulkoilutapahtumien toteuttamisesta. 

Artikkelit

Kaikille avoin ulkoilu -hanke mukana Liikuntatieteellisen seuran artikkelikokoelmassa

Tänä vuonna julkaistussa Kaikille avoin liikunta kunnissa -artikkelikokoelmassa asiantuntijat tarjoavat laajan kokonaiskuvan soveltavan liikunnan nykytilasta. Suomen Ladun asiantuntija Miika Honkanen ja Suomen Paralympiakomitean projektipäällikkö Petri Rissanen kirjoittivat kokoelmaan artikkelin soveltavasta luontoliikunnasta ja ulkoilusta. Artikkelissa Honkanen ja Rissanen tarjoavat vinkkejä kuntatoimijoille kaikille avoimen ulkoilun kehittämiseksi. Lue lisää >>

Kaikille avoin ulkoilu -hanke mukana Retkelle -päivillä

Hanke tukee, kannustaa ja innostaa järjestämään retkiä moninaisille osallistujille. Matalan kynnyksen retkiä varten on tuotettu materiaalia soveltavaan ulkoiluun ja monikulttuuriseen toimintaan. Lähde matalalla kynnyksellä toteuttamaan retkiä ja lue lisää.

Kehittäjäryhmän toiminta käynnistyi ja mukaan mahtuu vielä, Ajankohtaista yhdistyksille uutiskirje 15.3.2023

Kaikille avoin ulkoilu -hankkeen kehittäjäryhmä on aloittanut toimintansa. Ryhmään voi vielä hakea mukaan - tule vaikuttamaan yhdenvertaiseen perheulkoiluun!

Liikunnallisilla apuvälineillä luontoon, Suomen ladun uutiskirje 3/2023

Luontoliikunnan esteettömyydessä iso osansa on välineillä. Henkilöiden, joilla on erilaisia toimintakykyjä, on mahdollista harrastaa ulkoilua hyödyntäen liikunnallisia apuvälineitä, joita voi käyttää itsenäisesti tai avustettuna. Kaikki välineet eivät ole kalliita, ja niitä voi myös vuokrata tarpeen mukaan. Välineitä voi vuokrata valtakunnallisesti välineet.fi-sivuilta

Luontoliikunnan apuvälineet laajemmin

Soveltamalla jokainen voi löytää oman tapansa ulkoilla, Suomen ladun uutiskirje 2/2023

Soveltava ulkoilu koskettaa suurta ryhmää harrastajia. Esimerkiksi perheet hyötyvät kaikille soveltuvista ympäristöistä, joissa liikkuminen lastenrattailla on helppoa. Esteettömyydestä hyötyvät kaikki, eivät vain ne, joilla on toimintakyvyn rajoite. Suomen Ladun soveltavan ulkoilun -sivut johdattavat sinut luontoliikunnan apuvälineiden, esteettömien reittien ja materiaalien äärelle.

Hae mukaan Kaikille avoin ulkoilu -kehittäjäryhmään! 13.2.2023

Suomen Latu jatkaa yhdenvertaisen ulkoilun edistämistä, 12.1.2023. 

Yhteiset polut -hanke päättyi ja Kaikille avoin ulkoilu -hanke käynnistyi. Yhteiset polut pilotoi toimintaa moninaisille perheille, jonka pohjalta tehtiin jatkosuunnitelmia. Onnistuneen hankkeen ja jäsenyhdistysten aktiivisuuden johdosta toiminta sai jatkoa Kaikille avoin ulkoilu -hankkeella.

 

Kuvassa 2 henkilöä seisomassa hiekkatiellä. Toinen henkilöistä on lapsi. Aikuisella on käsissään valkoinen keppi ja hihnan pää, jonka toinen pää opaskoiran valjaissa, joka seisoo henkilöiden välissä.kuva: Lassi Katajarinne, Metsämörri 30v-juhlat, Keravan Keinukallio 25.9.2022.

Hyödyllisiä linkkejä

Yhteiset polut -hanke

Soveltava ulkoilun lajisivut

 

Yhteistyössä

Suomen Paralympiakomitea

Leijonaemot ry

Suomen Monikulttuurinen Liikuntaliitto FIMU ry 

Monaliiku - Monikansallisten naisten hyvinvointi ja liikunta ry

 

Yhteystiedot

Miika Honkanen, asiantuntija, Kaikille avoin ulkoilu -hanke

+358505815389 miika.honkanen@suomenlatu.fi 

 

 

kuva: Satu-Maria Ruotsalainen, Retkelle-päivät Nuuksio, 11.6.2022.Kuvassa kymmenisen ihmistä puisen puron ylittävän sillan päällä riviin asettuneena. Heillä on katse ja rintamasuunta etuoikealla, jossa yksi mies puhuu joukolle. Ihmisillä on reppuja selässään, yhdellä myös keppi kävelysauvana ja toisella sauvakävelysauvat. Ihmiset ovat etnisesti monen näköisiä. Yksi henkilöistä on lapsi.