kuva: Satu-Maria Ruotsalainen, Nuku yö ulkona, Kiljavan Metsähotelli 27.8.2022.
Yhteiset polut oli Suomen Ladun ja Suomen Paralympiakomitean yhteishanke, jossa edistettiin perheiden yhdenvertaisia luontoliikunnan mahdollisuuksia valtakunnallisesti ja lisättiin perheliikunnan toimijoiden osaamista. Hanketta rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö (valtakunnallisten järjestöjen liikunnan tasa-arvo ja yhdenvertaisuushankkeet). Hanke käynnistyi syksyllä 2021 ja loppui vuoden 2022 joulukuussa. Yhdenvertaisen ulkoilun edistäminen jatkuu Suomen Ladussa Kaikille avoin ulkoilu -hankkeella. Lue lisää täältä.
Yhteiset polut -hankkeessa pilotoitiin perheliikuntatapahtumia, joissa otettiin huomioon moninaisten perheiden osallistumismahdollisuudet. Tapahtumien suunnittelu, toteutus ja arviointi tapahtui Suomen Ladun ja Suomen Paralympiakomitean johdolla, vahvasti järjestöjen jäsenorganisaatioita ja muita alueellisia/paikallisia toimijoita osallistaen. Tapahtumien pohjalta syntyi materiaalia, josta viestitään laajasti mm. Liikkuva perhe -ohjelman kautta.
kuva: Satu-Maria Ruotsalainen, Nuku yö ulkona, Kiljavan Metsähotelli 27.8.2022.
9.11. Päätösseminaari
19.-25.9. Metsämörrin juhlaviikot
27.8. Nuku yö ulkona, Kiljavan Metsähotelli
11.-12.6. Retkelle päivät
9.6. Yhdenvertaisen luontoliikunnan kokemuspäivä Oittaalla
11.-13.5. Liikuntamaa ja Apuväline-messut, Helsingin Messukeskus
26.2. Ulkona kuin lumiukko, Vaasan Latu ry, Pilvilampi Vaasa
19.2. Ulkona kuin lumiukko, Mikkelin Latu ry, Mikkeli
17.2. Yhteiset polut Kick off, Suomen Paralympiakomitean Paralympiapäivä, Olympiastadion Helsinki
Katso soveltavan ulkoilun asiantuntijoiden ja kokemusasiantuntijoiden esityksiä mm. erityisperheen ulkoilusta, esteettömistä luontokohteista tai moninaisista tunturikerhon retkistä. Tallenteet ovat Suomen Ladun ja Suomen Paralympiakomitean järjestämästä kokemuspäivästä Oittaalla 9.6.2022. Soittolistan seminaarin tallenteista löydät Suomen Paralympiakomitean youtube-tililtä täältä.
Katso esityksiä soveltavasta ulkoilusta asiantuntijoilta ja kokemusasiantuntijoilta mm. esteettömästä Kiljavan Metsähotellista, soveltavista ja moninaisista Suomen Ladun tapahtumista, sekä esteettömyyskuvailusta. Tallenteet ovat Yhteiset polut -hankkeen päätösseminaarista 9.11.2022.
Soveltava ja moninainen ulkoilu
Esteettömät ulkoiluolosuhteet ja esteettömyyskuvailu
Yhdenvertaisen ulkoilun edistäminen järjestöyhteistyöllä
Yhteiset polut -hankkeen vuosi pähkinänkuoressa
Suomen Ladun tavoitteena on, että jokainen löytäisi mielekkään tavan ulkoilla ja nauttia luonnosta. Kyseistä tavoitetta edisti mm. Yhteiset polut -hanke, jonka Suomen Latu toteutti yhteistyössä Suomen Paralympiakomitean kanssa. Yksivuotisessa hankkeessa edistettiin perheiden yhdenvertaisia luontoliikunnan mahdollisuuksia valtakunnallisesti ja lisättiin perheliikunnan toimijoiden osaamista.
Miten tulla soveltamaan ulkoilua Suomen Latuun?
Yhteiset polut -hanke on tuottanut tietoa erilaisista tukitoimista soveltavan ulkoilun harrastamiseen järjestäjän näkökulmasta. Tässä vielä muutamia asioita harrastajille. Vaikka olisit toiminnan toteuttaja, niin älä lopeta lukemista, koska tieto on arvokasta myös järjestäjän kannalta.
Mitä on soveltava liikunta, moninaiset osallistujat tai yhdenvertainen ja tasa-arvoinen ulkoilu?
Erityisryhmät, soveltava liikunta, moninaiset ryhmät, monikulttuurisuus, vammaiset, ja mitä kaikkia termejä onkaan soveltavan liikunnan toimialalla. Välillä tuntuu siltä, ettei alan ammattilaisenakaan pysy aina perässä mitä termiä milloinkin pitäisi tai ei pitäisi käyttää. Tehdään tässä artikkelissa lyhyt katsaus siihen mitä on soveltava liikunta ja moninaiset osallistujat
Valkoinen keppi heiluen ja ei kun kohti termistöviidakkoa
Erityisryhmät, soveltava liikunta, moninaiset ryhmät, monikulttuurisuus, vammaiset,
ja mitä kaikkia termejä onkaan soveltavan liikunnan toimialalla. Välillä tuntuu siltä,
ettei alan ammattilaisenakaan pysy aina perässä mitä termiä milloinkin pitäisi tai ei
pitäisi käyttää. Tehdään tässä artikkelissa lyhyt katsaus siihen mitä on soveltava liikunta
ja moninaiset osallistujat.
Retkeilyn aloittaminen ilman aikaisempaa kokemusta voi olla hankalaa. Sama pätee, jos on pitkän ajan jälkeen palaamassa retkeilyn pariin. Omaa kynnystä retkeilyn aloittamiseen kannattaa aktiivisesti madaltaa. On hyvä aloittaa pienestä, sillä kaikki retket alkavat kotiovelta.
Yhteiset polut alkavat saavutettavuudesta
Mikä ihmeen saavutettavuus ja esteettömyys? Eivätkös ne ole synonyymejä,eli tarkoi-
ta samaa asiaa? Eivät tosiasiassa ole, vaikka niitä joskus ristiin käytetäänkin. Karkeasti sanottuna saavutettavuudella tarkoitetaan tiedonsaantia ja sen ymmärtämistä, kun taas esteettömyydellä fyysistä esteellisyyttä päästä johonkin paikkaan. Väärien termien käyttöä ei kuitenkaan kannata pelätä, vaan hyvä asenne ratkaisee. Lue siis tämä artikkeli avoimin mielin ja opi uutta siitä miten luontoliikuntaa voidaan tehdä kaikille saavutettavammaksi.
Luontoliikunnan esteettömyys, uusi normaali
Me Yhteiset polut -hankkeessa edistimme yhdenvertaisuutta luontoliikunnan tapahtumien järjestämisessä. Esteetön ja saavutettava tapahtumajärjestäminen ei ole sen kummallisempaa kuin tapahtumajärjestäminen yleensä. Tämä pätee myös luontoliikuntatapahtumiin. Kyse on yleisestä vieraanvaraisuudesta ja hyvästä tavasta.
Luontoliikunnan esteettömyydessä iso osansa on välineillä
Luontoliikunnan esteettömyys eroaa rakennetun ympäristön esteettömyydestä siinä, ettei luontoympäristöä voi tai sitä ei halutakaan muokata täysin esteettömäksi. Rakentamalla luonnosta esteetöntä, vaipuu luonto sivuosaan, vaikka juuri luonnon kokemista tavoiteltaisiin.
Espoon Oittaalla järjestetyssä yhdenvertaisen luontoliikunnan kokemuspäivässä kuultiin esimerkkejä monenlaisilta liikkujilta. Kokemusasiantuntijoiden kertomuksista käy selväksi, että mahdollisuuksia löytyy, vaikka luonnossa liikkumista joutuisi vamman tai erityistarpeen vuoksi soveltamaan apuvälineiden ja avustajien kanssa. Moni haaste on myös ylitettävissä oikeanlaisella asenteella.
Luonnossa liikkuminen tarjoaa paljon kaikille aisteille. Sokea Heidi Koivunen nauttii luonnosta kuulemalla, haistamalla ja tuntemalla. Hän kertoi omasta luontosuhteestaan torstaina 9.6.2022 järjestettävässä Yhdenvertaisen luontoliikunnan kokemuspäivässä Espoon Oittaalla.
Jenni Arteli on kahden erityislapsen äiti, koulutettu kokemusasiantuntija ja aktiivi Leijonaemoissa. Artelin perhe tykkää liikkua luonnossa ja Jenni on kertomassa näistä teemoista torstaina 9. kesäkuuta Espoon Oittaalla järjestettävässä yhdenvertaisen luontoliikunnan kokemuspäivässä
Kaikille avoimet Lapin vaellukset ja leirit esittelyssä Oittaan luontoliikuntatapahtumassa
Leirien ohjelma rakennetaan sen mukaan, millaiseksi osallistujajoukko muodostuu. Kaikki osallistujat huomioidaan ja pidetään huolta, että kaikille on tarjolla elämyksiä. Ketään ei jätetä syrjään.
– Olin minä lapsena ja nuorena ollut vanhempien kanssa telttailemassa, mutta riippumatossa yöpyminen oli omanlaisensa kokemus. Meille annettiin Repovedellä mahdollisuus, että voi yhden yön kokeilla siellä nukkumista ja jos ei tunnu hyvältä, niin sitten voi tulla sisään nukkumaan. Minä nukuin kaksi yötä riippumatossa ja sain siitä kimmokkeen, että pitää hankkia sellainen itselle, Tuula Koivula kertaa.
– Teltta kun on maassa, niin siinä tulee yön mittaan vähän sellainen kylmänkostea tunne. Tentsilessa alkuun se sinne meneminen voi aiheuttaa haasteita, mutta kun keksii itselleen sopivan tyylin, niin sinne pääsee siirtymään sujuvasti ja sieltä pääsee omatoimisesti poiskin, Nieminen sanoo.
– Pikkuisen punnertamista se vaatii, eli vähän käsivoimia tarvitsee, että sinne pääsee ja sieltä pääsee pois. Ja sitten tasapainoa, että siellä pystyy hyvin olemaan, Annukka Jaakkola jatkaa.
Vantaalainen Mira Nieminen osallistui elokuun lopun Nuku yö ulkona -tapahtumaan Kiljavan esteettömässä Metsähotellissa yhdessä opaskoiransa Kikin ja 9-vuotiaan tyttärensä Jaden kanssa. Monelle osallistujista kokemus oli säväyttävä, mutta Niemiselle se oli erityisen merkityksellinen.
Nuku yö ulkona Kiljavan Metsähotellissa – onnistumisia ja oppia tulevaan, kuvailu järjestämisestä.
Suomen Ladun ja Suomen Paralympiakomitean Yhteiset polut -hankkeen yksi isoista ponnistuksista oli Kiljavan esteetön Metsähotelli Nuku yö ulkona -teemaviikonlopun osana. Paralympiakomitean hanketyöntekijä Niko Halminen nostaa esiin tapahtuman onnistumiset ja tärkeimmät opit. Metsähotellin pääasiallisena järjestäjänä toimi ansiokkaasti Nurmijärven Latu ja Polku. Saimme nauttia kesän viimeisistä helteistä luonnonkauniissa harjumaisemassa Märkiönjärven rannalla.
Katja Pulkkinen kertoo heidän Vantaan Korsossa, luonnonsuojelualueen reunalla asuvan viisihenkisen perheensä elävän hyvin luontolähtöistä elämää. Se, että perheen 16-vuotias Eero-poika käyttää liikkumiseen sähköpyörätuolia, ei estä tai juuri edes hidasta heidän luonnossa liikkumistaan. Perheellä on runsaasti kokemusta yhdessä telttailusta, joten Nuku yö ulkona -tapahtuman esteetön Metsähotelli Kiljavalla elokuun lopussa ei niinkään tarjonnut heille uutuudenviehätystä kuin harvinaista luksusta.
Yhteiset polut -hankkeen ensimmäisissä tapahtumissa kokeiltiin soveltavaa talviliikuntaa
Yhteiset polut -hankkeen tapahtumissa Helsingissä ja Mikkelissä esiteltiin soveltavaa talviliikuntaa. Tapahtumissa tarjottiin ulkoiluelämyksiä monenlaisille osallistujille vammaan tai vammattomuuteen katsomatta. Ulkoliikunnan lajeina olivat lumikenkäily ja hiihto. Lisäksi osallistujat pääsivät kokeilemaan erilaisia lumessa liikkumisen apuvälineitä, sekä oppimaan, kuinka soveltaa lumiukkojen rakentamista tai veistoa esteettömämmäksi.
Opas ulkoilutapahtumien järjestäjille soveltavaan toimintaan
Luontotapahtuman esteettömyys -tarkistuslista
Esimerkki vapaamuotoisesta esteettömyyskuvailusta Kiljavan Metsähotellista 27.8.2022.
Kuvakommunikaatiomateriaaleja Metsämörritoimintaan
Jokamiehenoikeudet lyhyesti englanniksi - Everyman's rights in a nutshell in English
- Rakentaa yhdenvertaista yhteiskuntaa, jossa kaikilla perheillä on mahdollisuus monipuoliseen luontoliikuntaan.
- Tukea perheiden moninaisuuden tunnistamista ja innostaa mukaan järjestämällä tapahtumia sekä tarjoamalla tietoa, materiaalia ja koulutusta.
- Pilotoida inklusiivista, moninaiset, toimintarajoitteiset ja maahanmuuttajataustaiset perheet huomioivaa toimintaa 5 -10 tapahtumassa. Lisäksi toteuttaa 3-5 erillistä tapahtumaa tietyn toimintarajoitteen omaaville perheille. Keskeistä on paikallisten toimijoiden yhteenliittäminen, osallistaminen, koulutus ja yhteistyön jatkoedellytysten luominen. Tapahtumat ovat Suomen Ladun olemassa olevia tapahtumia.
- Vahvistaa kaikille avointa toimintaa arvostavaa ja hyväksyvää ilmapiiriä sekä luoda pysyviä malleja.
- Viestiä valtakunnallisesti järjestöjen viestintäkanavien, eri verkostojen ja Liikkuva perhe -ohjelman kautta.
- Arvioida hankkeen toiminta ja laatia jatkosuunnitelmat.
Miika Honkanen
miika.honkanen@suomenlatu.fi
050 581 5389
kuva: Satu-Maria Ruotsalainen, Ulkona kuin lumiukko, Mikkeli 19.2.2022.