Pulkkamäki

Pulkkamäessä koet laskemisen riemun! Samalla tulee liikuttua kuin huomaamatta raikkaassa ulkoilmassa.

Pulkkamäkietiketti

Suomen Latu ja Tukes ovat tehneet yhdessä etiketin pulkkamäissä viilettäville laskijoille. Pulkkailu on hykerryttävän hauskaa. Aikuistenkin kannattaa heittäytyä mukaan, ja pitää etiketin ohjeet mielessä.

Lataa etiketti A3 täältä (PDF-tiedosto avautuu uuteen ikkunaan).

Lataa etiketti A2 täältä (PDF-tiedosto avautuu uuteen ikkunaan).

Ladda ner på svenska (PDF, öppnas i nytt fönster).

Näin suunnittelet pulkkamäen

Pulkkamäellä ja liukumäellä tarkoitetaan yleensä pieniä luonnon mäkiä tai rakennettuja pieniä kumpareita, joita käytetään lumisena aikana liukumiseen. Tavallisimmin liukumäessä liu’utaan esimerkiksi pulkalla, kelkalla, rattikelkalla tai liukurilla. Suomen Latu ja Tukes ovat tuottaneet ohjeen pulkkamäen ylläpitäjille. Sen avulla suunnittelet ja ylläpidät turvallista ja hauskaa pulkkamäkeä.

Mikäli rinteen läheisyydessä on esimerkiksi puita, kiviä tai rakenteita, laskijan ajautuminen vauhdissa pois lasku-uralta tulee estää esimerkiksi lumivallilla, suoja-aidalla tai suoja-alueella. Maaston muotoa voi käyttää hyväksi turvallisen lasku-uran suunnittelussa. Mahdollisuuksien mukaan pienemmille ja isommille laskijoille olisi hyvä varata oma liukumäki, jossa on taitoihin ja kokoon sopiva vauhti.

Lataa ohje täältä (PDF-tiedosto avautuu uuteen ikkunaan).

Ladda ner på svenska (PDF, öppnas i nytt fönster).

Liikuntakaavoitus.fi -sivulle on koottu Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikössä tuotetut ideakortit, joissa on konkreettisia vinkkejä liikunnan olosuhteiden huomioimiseen suunnittelutyössä.