Talviuintipaikan ylläpito

Kaupunki tai kunta on useimmiten jollain tavoin osallisena talviuintipaikkojen ylläpidossa. Useimmissa paikoissa toimiva käytäntö on sellainen, että kaupunki/kunta vastaa uintipaikan kiinteiden rakenteiden kunnosta ja korjauksista, uintiveden laaduntarkkailusta ja uimarannan/paikan tarkistamisesta vuosittain ja yhdistys talkooväkineen puolestaan huolehtii uintipaikan päivittäisestä ylläpidosta kuten siivouksesta, puiden pilkkomisesta, saunan lämmityksestä, kulkuteiden puhdistamisesta ja hiekoittamisesta, laitureiden puhdistamisesta, pumpun kunnosta ja ensiapu- ja pelastusvälineiden huollosta.

Kaupungilta anottiin virtauspumppu, saatiin. Samoin kaupunkia pyydettiin rakentamaan hyvät portaat veden äärelle, saatiin. Omat talkoomiehet rakensivat vielä jatkoportaat kohti suoraan veteen (ruopattu, syvä vesi). Hiekan- ja sähkömaksun hoitaa kaupungin liikuntatoimi.
Juankosken Kuntoilijat ry

Meillä on aina ollut hyvä talkoohenki. Seuraan on perustettu oma talkooryhmä aina vuodeksi kerrallaan.
Suurempiin tilaisuuksiin ja remontteihin laitetaan lista ilmoitustaululle, johon talkoisiin haluavat voivat laittaa nimensä. Joihinkin töihin käytämme ostopalvelua.
Joensuun Jääkarhut ry

Yhdistyksillä on monenlaisia toimivia talviuintipaikan ylläpitoa koskevia sopimuksia sekä kaupungin/kunnan että yksityisten tahojen kanssa.

Erilaisten talviuintipaikkojen ylläpitokustannuksia

Talviuintipaikkojen ylläpitokulut vaihtelevat suuresti: parista tuhannesta eurosta lähes 90 000 euroon asti. Ylläpitokulut riippuvat talviuintipaikan fasiliteeteista, uintipaikan koosta ja siitä, mikä taho uintipaikkaa ylläpitää. Tämä kävi ilmi vastauksista, joita saatiin talviuintipaikkojen ylläpitäjille tehtyyn kyselyyn.

Alle on luotu esimerkkejä erilaisten talviuintipaikkojen kuluista vuodessa. Kulutietoja on yhdistelty talviuintipaikoille lähetettyyn kyselyyn saatujen vastausten pohjalta. Talviuintipaikkojen kauden pituus sekä aukioloajat vaihtelevat eli tiedot eivät ole suoraan verrannollisia keskenään.

Yhdistyksen ylläpitämä ”perus-talviuintipaikka” kulut yhteensä n. 3500-5000 €
(lämmitetty pukukoppi ja pumppu/pumput avannossa)
-kulut muodostuvat esimerkiksi seuraavista: sähkö, siivous, korjauskulut
(tässä ei ole huomioitu talviuintipaikan omistajan eli kunnan tai kaupungin kuluja)

Yhdistyksen ylläpitämä keskikokoinen talviuintipaikka kulut yhteensä n. 6000-15 000 €
(rakennus, jossa sauna ja suihkut, yksi tai kaksi pienehköä pukuhuonetta, laiturilla lämpömatto, pumppu/pumput avannossa)
-kulut muodostuvat esimerkiksi seuraavista: siivous, korjaukset, sähkö (valaistus, pumppu/pumput, lämminvesi), kiukaan lämmitys (sähkö, puu tai öljy), vesi, auraus, vartiointi, kirjanpito, muut kulut
-kulujen suuruus riippuu paljon talkootyön/ostopalvelujen suhteesta
(tässä ei ole huomioitu talviuintipaikan omistajan eli kunnan tai kaupungin kuluja)

Kaupungin ylläpitämä ja omistama keskikokoinen talviuintipaikka kulut yhteensä n. 60 000 €
(suihku- ja pukuhuonetilat, erillinen pukeutumiskoppi, lämpömatto, pumppu/pumput avannossa)
-kulut muodostuvat esimerkiksi seuraavista: tilavuokra, siivous, jäte, sähkö, aineet, kunnossapidon työt

Yhdistyksen ylläpitämä ja omistama iso talviuintipaikka kulut yhteensä n. 90 000-150 000 €
(pukuhuoneita, suihkutilat, saunatilat, kokous/juhla/kerhotila(t), keittiö, lämpömatto, lämmitetty laiturirakennelma, pumppu/pumput avannossa)
-kulut muodostuvat esimerkiksi seuraavista: tonttivuokra, palkat/palkkiot, sähkö, vesi, kunnossapito, siivous, piha-alueiden hoito, hallinto, kiinteistövero, kalusto, vakuutukset

Avannon teko ja ylläpito

Kulkureittien ylläpito