Talviuintipaikan esteettömyys

Esteettömyydellä tähdätään ihmisten yhdenvertaisuuteen eli siihen, että mahdollisimman moni voi käyttää rakennuksia, palveluita ja välineitä, saada tietoa ymmärrettävässä muodossa ja osallistua aktiivisesti erilaiseen toimintaan yhteiskunnassa.

Esteettömiä uimarantoja on Suomessa 4 kpl (?). Monella paikkakunnalla suunnitellaan ja joillakin jo rakennetaan uusia esteettömiä uimarantoja.

Talviuintipaikoilla esteettömyyden edistämisen hyviä käytäntöjä tällä hetkellä ovat opaskylttien kuvallisuus ja selkokielisyys, monikielisyys opasteissa ja ohjeteksteissä, tehokas valaistus sekä kulkureiteillä että avannossa sekä henkilökohtainen opastus talviuintipaikan käytäntöihin ja itse lajiin.

Esimerkkinä talviuintipaikan kehittämisestä ja esteettömän uimarannan teosta Salon kaupungin Kokkilan uimarannan hanke:
Liikettä ja elämää 1 ja 2 -hankkeiden kokonaisrahoitus oli yhteensä 280 995 €, josta Leader-tuki noin 63 %. Ensin Angelniemen kylässä sijaitsevaan Kokkilan uimalaan rakennettiin uusi saunarakennus, varasto ja kirkkovenevaja. Toisessa hankkeessa toteutettiin alueelle lasten leikkipaikka, grillikatos, rantalentopallo- sekä rantajalkapallo- kenttä. Lisäksi tehtiin esteettömän
kulun periaatteella yhteys parkkipaikalta saunatiloihin ja sieltä veteen.

Kokkilan esteetön uimaranta.
Kuva- ja tietolähde: Ykkösakseli/Parhaita käytäntöjä yleishyödyllisistä hankkeista 2007-13