Retkelle lasten kanssa

Vinkkejä koko perheen retkelle

Retkeily on yksi yksinkertaisimmista ulkoilun muodoista, silloin kun siitä ei tehdä hankalaa. Mukavat kengät jalkaan, eväät reppuun ja polulle. Periaatteessa myös lasten kanssa retkeillessä tilanne on näin, mutta monesti asiat eivät suju aivan niin täydellisessä harmoniassa kuin aikuinen on mielessään kuvitellut. Seuraavien vinkkien avulla voidaan ennakoida mahdollisia ongelmakohtia, oikoa kiukkukiharoita tai löytää uudenlaista hauskuutta koko perheen retkille. 

1. Hämäys

Monelle aikuiselle retkeily on samaa kuin patikointi. Lapsen mielestä polkujen tallaaminen mielessä vain määränpää, on ehkä tylsimpiä asioita, mitä hän voi kuvitella. Sen sijaan jos lapselle kerrotaan, että nyt lähdetään metsäseikkailulle, mennään katsomaan jännittävää puroa tai vaikka etsimään hauskan muotoisia puun lehtiä, on lähtökohta jo aivan toinen. 

2. Eväät tekevät retken 

Retken eväitä kannattaa aina hehkuttaa ja mielellään antaa lapsen myös toivoa jotakin, mitä hän mielellään söisi. Eväitä pitää olla riittävästi ja jokaiselle oma juomapullo sekä hieman naposteltavaa. Kun eväät ovat mukana, piipahdus lähimetsäänkin tuntuu ihan oikealta retkeltä.

3. Läheltä liikkeelle

Retki suunnitellaan perheen pienimmän jaksamisen mukaan. Alle 5-vuotiaalta voi odottaa, että hän jaksaa kulkea enintään 30-45 minuuttia kerrallaan ja silloinkin on hyvä pysähtyä välillä ihmettelemään muurahaiskekoa, popsimaan mustikoita tai etsimään täydellistä keppiä. On parasta aloittaa helpolla, lyhyellä ja pienellä retkellä, jonka kaikki jaksavat ja mistä jää kaikille hyvä mieli. Voimien ja retkeilykokemuksen karttuessa ja innon kasvaessa retkien kestoa voi sitten pikkuhiljaa pidentää.

 

4. Kunnolliset varusteet kaikille

Kaikilla retkeilijöillä, lapsia myöten, pitää olla asian- ja säänmukaiset ja sopivankokoiset ulkoiluvarusteet. Hiertävät kengät tai paleleminen pilaavat kenen tahansa retken. Kannattaa myös käyttää hetki sääennusteiden tutkailuun ja varautua tarvittaessa varavaatteilla. 

5. Liikkeelle täysin vatsoin

Lähdön hetkellä varmistetaan, että kaikki ovat syöneet ja kaikki ovat käyneet wc:ssä, jottei retkeä tarvitse aloittaa tyhjentämällä eväsvarastoa tai puskaa etsien. 

6. Katselkaa ympärillenne

Mitä pienempiä lapsia on mukana, sitä enemmän kannattaa varata aikaa luonnon ihmettelyyn. Aikuisen ei tarvitse olla huolissaan, jos biologian tunnin opit ovat unohtuneet. Tutkikaa ja oivaltakaa yhdessä, lapsi ei kaipaa tiedon kaatamista vaan yhteisiä hetkiä. 

7. Tehkää kävelystä hauskaa

Jo pelkästään poluilla kävely on hauskempaa kuin tien tallaaminen, mutta hauskuutta voi lisätä erilaisilla rooleilla. Jos kuljette merkittyä reittiä, lapset voivat toimia retken "oppaina", eli heidän tehtävänään on seurata merkkejä. Kävelyyn voidaan lisätä myös erilaisia bongaustehtäviä, esim. kuinka monta lintua ehditään nähdä tai kuulla seuraavaan polun risteykseen mennessä, löytyykö sieniä tai kuka näkee ensimmäisenä tikan kolon. Myös jos vastaan tulee upea kiipeilykivi, käytetään hetki kiipeilyyn ja jatketaan sitten matkaa. Aikuiset kiipeävät myös!

8. Rupatelkaa

Etenkin isompien lasten kanssa luonnossa tulee juteltua aivan erilaisista asioista kuin arjen pyörityksessä. Käyttäkää tilaisuus hyväksenne!

9. Huomioi mahdolliset pelot

Jos lapsella on hämähäkki- tai muu kammo, ei hän todennäköisesti voi sille mitään. Tiedosta, huomioi ja ennakoi se ja varmista, ettei mahdollinen panikointi aiheuta vaaratilannetta. Pelon vähättely voi pahentaa tilannetta tai ainakin vähintään tekee retkeilystä epämiellyttävää kaikille. Sen sijaan pelon kohtaaminen yhdessä turvallisesti esimerkiksi hämähäkin puuhia tarkkailemalla, voi pelko vähentyä ainakin siedettävälle tasolle. 

10. Antakaa tilaa myös hiljaisuudelle

Ei kannata pelätä hetkeä, jolloin ei ole mitään puhuttavaa tai taukopaikalla tekemistä. Retkeillessä se hetki tulee yleensä ihan luonnostaan ja kertoo vain siitä, että luonto tekee tehtävänsä. Jos lapset valittavat taukopaikalla, ettei ole mitään tekemistä, ei aikuisten tarvitse ruveta keksimään sellaista. Usein tylsyys on luovien leikkien paras lähde. 

11. Yllätysherkku pelastaa tiukat tilanteet

Aikuisella kannattaa olla varattuna jokin ylimääräinen herkku, jonka avulla voidaan luovia tiukassa tilanteessa. Kun väsy tai kiukku yllättää, on hyvä istahtaa hetkeksi alas, mutustella vaikka suklaapatukat ja jatkaa sen jälkeen. Toimii myös aikuisille :)

12. Luonnossa ollaan vieraina

Vaikka metsään mahtuukin ääntä ja liikettä, on hyvä myös opettaa, että metsä on eläinten koti ja siellä saattaa olla muitakin ihmisiä liikkeellä, jotka ovat ehkä lähteneet etsimään rauhaa ja hiljaisuutta. Toimitaan siis luontoa ja muita ihmisiä kunnioittaen, aikuiset näyttävät esimerkkiä. 

 

Päiväretkelle mukaan reppuun pakattuna:

  • eväät ja jokaiselle oma juomapullo
  • naposteltavaa
  • ensiapupakkaus
  • istuinalustat
  • kartta ja kompassi - jos niitä ei osaa käyttää, valitaan selkeä ja merkitty reitti
  • täyteen ladattu matkapuhelin
  • varavaatteet vesitiiviisti pakattuna - mitä pienempi lapsi, sitä täydellisempi vaatekerta
  • tulentekovälineet, jos on tarkoitus laittaa nuotioevästä - huomioi mahdollinen metsäpalovaroitus!
  • sään ja vuodenajan mukaan: aurinkovoidetta, aurinkolasit, hyönteiskarkotetta, lämpimiä vaatteita, vaihtokäsineet, sadevarusteet...

 

Vinkki: Nyt pelataan Luontobingoa!

Kesä on oivallista aikaa lähteä koko perheen voimin ulos pelaamaan Luontobingoa.

Voit tulostaa itsellesi bingo -pohjan tästä linkistä (PDF, avautuu uuteen välilehteen).
Alla vielä ohjeet, jotka löytyvät myös tulostettavasta pohjasta. Antoisia bingohetkiä!

Etsikää yhdessä ruudukossa olevia asioita luonnosta. Kun löydätte jotakin, merkitkää se ruudukkoon. Saatuanne viiden suoran vaaka- tai pystysuunnassa tai vinottain, huutakaa yhdessä: BINGO!

Vaihtoehtoisesti voitte sopia, että bingon saa vasta kun kaikki ruudukon asiat ovat löytyneet. Ruudukon voi tehdä myös itse ja keksiä sinne asioita, joita luonnosta olisi kiva etsiä.