Perhemelonta

Melonta on hieno harrastus, jossa pääsee lähelle luontoa. "Sorsaperspektiivi" avaa aivan uuden näkökulman maisemaan ja monia luonnon ihmeitä pääsee paljon lähemmäksi kuin muilla välineillä tai jalan liikuttaessa. Suomen vesistöt tarjoavat lukemattomia eri vaihtoehtoja niin nautiskelijoille kuin seikkailunhaluisillekin. Melonta on myös todellista hyötyliikuntaa koko keholle ja erityisesti keski- ja ylävartalon lihaksille. 

Sopivat olosuhteet ja kaluston valitsemalla laji on juuri niin helppoa tai haastavaa kuin sen halutaan olevan, niinpä se sopii lajina lähes kaikille. Etenkin retkimelonta sopii erinomaisesti myös koko perheen harrastukseksi ja kanootissa tai kajakissa kulkevat koko perheen tarvikkeet helposti pidemmälläkin retkellä. 

Kunnioitus ja nöyryys luonnon voimia kohtaan on hyvä pitää aina mielessä, mutta erityisesti vesillä liikuttaessa. Melontaretkellä pienetkin olosuhteiden muutokset voivat vaikuttaa retken onnistumiseen ja turvallisuuteen. Perheen melontaretkeä suunnitellessa onkin aina huomioitava seuraavat asiat: 

  • Aikuisen pitää olla uimataitoinen, lapsen on hyvä olla tottunut vesileikkeihin (eli ei pelkää vettä). Veden varaan joutuessa aikuisen on kyettävä huolehtimaan itsensä lisäksi myös lapsesta. 
  • Kaikilla on oltava sopivankokoiset melonta/pelastusliivit asianmukaisesti puettuna aina vesillä ollessa
  • Melonta on vesilaji, jossa voi vähän kastua, vaikkei kaatuisikaan. Kaikille siis mukaan kuivat vaihtovaatteet vesitiiviisti pakattuna.
  • Ennen vesillelähtöä tarkistetaan, että kalusto on ehjä, kaikille melojille on melat, kajakissa lastiluukut on suljettuna vesitiiviisti ja jokaiseen kajakin aukkoon on aukkopeite. Keulassa ja perässä on oltava tartuntakahvat ja/tai kansinarut. 
  • Muut pakolliset välineet melontaretkelle:
    • täyteen ladattu matkapuhelin vesitiiviisti pakattuna itseen kiinnitettynä
    • ensiapupakkaus
    • äyskäri tai muu tyhjennysväline

Melontareitin suunnittelu: 

  • Aloittelevat melojat ja pienten lasten kanssa - melonta tyynellä säällä ja suojaisia reittejä. Sellaisia löytyy esimerkiksi pieniltä lammilta, järviltä ja joilta, missä ei ole virtaavaa vettä tai virtaus on vähäistä. Suurilla järvillä suojaisia paikkoja voi löytää esimerkiksi poukamista ja saarien suojasta. 
  • Vältetään veneväyliä
  • Melotaan rantojen läheisyydessä - melonta on paitsi turvallisempaa myös mielenkiintoisempaa. Siellä voi nähdä sorsia uiskentelemassa, kuulla hauen molskahduksen ruovikossa, kalliot ja puut tarjoavat jännittäviä tarkkailun aiheita ja hyvällä tuurilla voi nähdän jonkin eläimen rannan tuntumassa.
  • Kartoitetaan rantautumismahdollisuudet koko reitiltä

Vesilajeissa sään vaihtelut vaikuttavat liikkumiseen ja turvallisuuteen enemmän kuin monessa muussa luontolajissa. Niinpä on syytä tutustua tarkasti sääennusteisiin jo edellisenä iltana, ennen vesille lähtöä ja tarkkailla säätä koko ajan vesillä ollessa. Erityisesti tarkkaillaan tuulen suuntaa ja voimakkuutta ja ukkosen mahdollisuutta. Tarvittaessa hakeudutaan hyvissä ajoin suojaisempiin paikkoihin tai rantaudutaan. 

Olipa melonta ohjattua tai omatoimista, myös seuraavat vinkit auttavat aikuisten ja lasten melontaretken onnistumiseen:

  • Kaikille retkille kuuluvat eväät, niin myös melontaretkelle. Kannattaa olla myös pikkuherkkuja käden ulottuvilla melonnan aikana. 
  • Aikuiset tarkistavat etukäteen, onko kanootissa tai kajakissa ötököitä. Ötökkäkammoisen lapsen kanssa hämähäkki kajakissa voi aiheuttaa todellisen vaaratilanteen.
  • Melontareitin suunnittelussa huomioidaan lasten ikä -> mitä pienempiä lapsia sitä lyhyemmät etapit ja useampia mahdollisuuksia rantautumiseen.

Lue tästä vinkkejä omatoimiseen melontaan  (PDF, avautuu uuteen välilehteen)

Lue tästä vinkkejä yhdistyksille ja seuroille (PDF, avautuu uuteen välilehteen)

Lue lisäksi: Melonnan turvallisuusohjeet / Suomen Melonta- ja Soutuliitto