Varhaiskasvatus

Luonto on oivallinen oppimisympäristö varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen. Se mahdollistaa monipuolisen, pedagogisen toiminnan kaikkien varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelman oppimisen alueiden osalta. Tutkiva työtapa ja ilmiöpohjaisten projektien toteuttaminen on ulkona luontevaa, kun kaikenikäisille löytyy mielenkiintoista tutkittavaa. Luonnossa liikkuessa sekä lapset että aikuiset pääsevät hyötymään moninaisista terveys- ja hyvinvointivaikutuksista; ja mikä tärkeintä: se on kivaa!

Tälle sivulle on koottu varhaiskasvatusikäisille soveltuvia vinkkejä luontotoimintaan. Muistathan aina jättää aikaa myös vapaalle leikille ja lasten omille tutkimuksille. Luonto tarjoaa mahdollisuuden kiireettömyyteen ja rauhoittumiseen – tartutaan siihen.

Paripeili
Luonto on mitä parhain ympäristö kaikkien motoristen taitojen kehittämiseen. Tasapainotaituriksi voi kehittyä vaikka paripeili -leikin avulla; Toinen parista tekee puunrungon tai kiven päällä jonkin tasapainoa vaativan liikkeen ja toinen yrittää jäljitellä sitä. Välillä vaihdetaan osia.

Metsän temppurata

Suunnitelkaa omaan lähimetsään itse keksitty temppurata! Puun rungolla tai juurakoilla tasapainoilua, ison kiven päälle kiipeämistä, kannolta kannolle hyppäämistä, käpyjen tarkkuusheittoa puunrunkoon – vaihtoehtoja riittää.

Luontoympäristö ja retkeily on nostettu esiin myös valtakunnallisessa varhaiskasvatussuunnitelmassa:
”Riittävä fyysinen aktiivisuus on tärkeää lapsen terveelle kasvulle, kehitykselle, oppimiselle ja hyvinvoinnille. Fyysisellä aktiivisuudella tarkoitetaan erilaisia ja kuormittavuudeltaan eritasoisia liikunnan tapoja, kuten leikkimistä sisällä ja ulkona, retkeilyä sekä ohjattuja liikuntatuokioita.” (Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2018)

Kaupan päälle vielä raitis ilma ja rauhoittunut mieli! 

Muistipeli metsässä
Metsäversion muistipelistä saa hyödyntämällä vessapaperirullia. Leikkaa haluamasi määrä rullia pitkittäin puoliksi, pino rullanpuolikkaita kulkee kätevästi mukana repussa. Etsikää yhdessä metsäalueelta pienehköjä "luontoesineitä", jotka mahtuvat hyvin rullanpuolikkaiden alle. Jokaista esinettä tulee olla kaksi kappaletta esim. käpyjä tai kiviä. Esineet piilotetaan rullanpuolikkaiden alle niin, että pelaajat eivät näe niitä. Pelaajat nostavat vuorotellen aina kaksi rullanpuolikasta ja mikäli näkyviin tulee kaksi samaa esinettä, pelaaja saa jatkaa. Esineparin löytyessä kyseiset esineet ja niitä peittäneet rullanpuolikkaat otetaan sivuun. Lopuksi lasketaan kumpi löysi enemmän pareja.

 

Muumien metsäretki
Muumien ulkoilukoulun malliretki lumettomaan aikaan. Katso tarvikkeet, retkeen sopivat muumitarinat ja leikit täältä>>

 

 

 

Metsächallenge eli noppapeli metsässä
Haasta perheenjäsen, työkaveri tai vaikka koko varhaiskasvatusryhmä! Onnistuu myös etänä videoyhteydellä. Voitte käyttää valmista noppaa (lainaa lautapelistä), askarrella oman nopan maitopurkista tai käyttää nopan sijasta purkkiin laitettuja, 1-6 -numeroituja paperlilappuja.

Tässä esimerkkikuvassa on varsin helpot tehtävät. Kannustamme keksimään porukallenne omanlaiset, teille sopivat haasteet.

 

Papanoiden yllätys

Erilaisten kasvien kasvatus on jännittävää puuhaa - varsinkin, jos ei edes itse tiedä, mitä kasvia kasvattaa!

1. Kerää kumihanskat kädessä pupun papanoita. Mitä tuoreempi löydös, sen parempi.
2. Istuta papanat multaan.
3. Kastele säännöllisesti ja tarkkaile, mitä alkaa kasvamaan.
4. Näin selvität, minkä kasvin siemeniä pupu on syönyt!

Juttu kuulostaa vitsikkäältä, mutta toimii oikeasti. 🐰

 

Bongaa Keppinen

Luonnossa mielikuvitus herää eloon. 💚
Keppisen perhe on seikkaillut julkaisuissamme jo pidemmän aikaa. Jotkut ovat saattaneet tutustua Keppisiin myös metsämörrikurssilla: nämä hahmot kun tuntevat toisensa! Metsämörritoiminnassa korostuu satujen maailma ja mielikuvituksen käyttö, ja silloin ihan tavallinen keppikin voi muuttua kiehtovaksi seikkailijaksi...

Kulkekaa luonnossa "satusilmin" ja etsikää itsellenne omat Keppiset!

 

Koodausta luonnonmateriaaleilla

  • Kuvasa näkyvään koodaustehtävään löydät ohjeet koulujen ulko-opetusvinkeistä>>
  • Liikunnallista koodausta:
    • Tarvitaan luonnonmateriaaleja, esim. käpyjä, kiviä, keppejä ja lehtiä.
    • Sovitaan koodin osille käskyt. Esim. käpy = tasajalkahyppy, kivi = kyykkyhyppy, keppi = kuperkeikka jne.
    • Laaditaan koodi laittamalla luonnonmateriaaleja riviin. Sitten vain toimitaan koodin käskyjen mukaan: käpy, käpy, keppi = hyppy, hyppy, kuperkeikka...

 

Lisää vinkkejä varhaiskasvatukseen
löydät Facebook-sivultamme: Suomen Latu lastentoiminta