Tunnetaidot

Tunteet Hukassa on Suomen Ladun kehittämä metsäseikkailu, jossa tunnekasvatus viedään ulos luontoon. Tunteet Hukassa -metsäseikkailuja voivat oman lapsiryhmänsä kanssa toteuttaa koulutetut ohjaajamme. Koulutuksista saat itsellesi kattavan materiaalin. Materiaali ja sen monipuoliset harjoitukset, tehtävät ja leikit sopivat mainiosti yhteen varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmien tavoitteiden kanssa. Tunteet Hukassa -metsäseikkailu sopii hyvin myös kerhotoimintaan esim. Suomen Ladun jäsenyhdistyksissä.

Tunteet hukassa -metsäseikkailun tarinassa Susi Hukka -vanhemmat yrittävät parhaansa mukaan opettaa tunteista ja arkisistakin asioista, vaikka ne ovat välillä hyvinkin haasteellisia. Tarina kertoo, että metsän eläimillä on tunteiden salaisuudet hallussaan... Lähde siis opastuksellamme luontoon kokeilemaan tunneharjoituksia ja etsimään salaisuuksia!

Tällä sivulla saat Tunteet Hukassa harjoitusmaistiaisia tunteiden käsittelyä varten. Vinkit on tarkoitettu kaikkien vapaaseen käyttöön.

 

Rohkeusloikka

Tämä poikkeuksellinen aika tuo esiin pelkoja tai muita epämukavia tuntemuksia varmasti ihan kaikille. Monesti pelon ääneen sanoittaminen ja näin näkyväksi tekeminen kuitenkin helpottaa. Huomaamme, että emme olekaan yksin asioiden kanssa. Jokaisen rohkean asian takana on aina ollut ensin myös pelkoa. Luodaan siis rohkeutta lisää ottaa tulevaisuus vastaan sellaisena kuin se meille tarjoillaan. Nautitaan ulkoilmasta ja luonnon rauhasta, vaikka perheen kanssa.

Mitä enemmän ja useammin teet Rohkeusloikka- harjoitusta, sitä enemmän rohkeutesi lisääntyy ja epämiellyttävät tunteet laimenevat.

 • Mieti jokin asia, mikä sinua viime aikoina on pelottanut. Vahvista vielä mielikuvaasi aiheesta.
 • Mene kyykkyyn, hyppää sieltä ylös nostaen kädetkin ylös X-asentoon ja huuda samalla ”uskallan!”.
 • Toista ainakin kolme kertaa.

Vinkki: Perheen yhteisellä ulkoilureissulla voitte tehdä myös rohkeusloikan yhdessä. Puhukaa jokainen ääneen, mikä sillä hetkellä pelottaa. Ottakaa toisianne käsistä kiinni, menkää kyykkyyn, hypätkää yhtä aikaa ja huutakaa ”uskallan”! Toistakaa ainakin kolme kertaa. Voitte vielä keskustella, miltä tuntui.

 


Tunteiden koti

 • Mieti tunteita, joita olet viime päivinä itse tuntenut, kokenut tai havainnut lähipiirissäsi. Nimeä muutama tunne tai tunnetila.
 • Lähde ulos luontoon ja etsi sieltä nimeämillesi tunteille koti. Se voi olla esimerkiksi puun kolo, kivi tai kasvi.
 • Voit myös koristella tunteen kotia, rakentaa sen kokonaan itse ja kuvata sen itsellesi kännykällä.
 • Voit vierailla tunteen luona niin usein kuin haluat.
 • Jos haluat, voit myös miettiä, jos itse olisit tämä tunne, mitä se sinulle haluisi juuri nyt sanoa.
   


Tunnekukka
Miltä sinusta tänään tuntuu?

 • Tee maahan tunnekukkanen luonnon materiaaleista, johon voit "ripustaa" eri tuntemuksiasi.
 • Muista, että kaikki tunteet ja tuntemukset ovat yhtä hyviä, tärkeitä ja sallittuja.
 • Voitte pohtia vaikka yhdessä kenelle kukkasesi haluaisit antaa? Mitä sen haluaisit saajalle kertovan?