Etiketti pulkkamäen laskijoille

04.02.2019|Lapset & perheet Vaikuta

Suomen Latu ja Tukes julkaisivat pulkkamäkietiketin eli ohjeet hauskaan ja turvalliseen mäenlaskuun.

Kuvitus: Timo Leppänen

Lähes 24 % suomalaisista laskee mäkeä pulkalla, rattikelkalla, liukurilla tai muulla sopivalla härvelillä joka talvi. Pulkkailu on mukavaa ja lähes kaikille sopivaa talvista ulkoilua!

Suomen Latu ja Tukes ovat tehneet yhdessä etiketin pulkkamäissä viilettäville laskijoille ja pienen ohjeen pulkkamäkien tekijöille ja ylläpitäjille.

"Pulkkamäkietiketti tehtiin, koska mäen lasku on helppoa ja riemukasta talviulkoilua ja onnistuu usein kodin lähellä. Pienillä huomioilla voidaan vaikuttaa paljonkin haavereiden ennalta ehkäisyyn ja siihen, että kaikilla on mäessä kivaa”, Anne Rautiainen Suomen Ladusta kertoo.

Pulkkamäkiä tehdään paljon talvitapahtumiin, talojen pihoille ja ähiliikuntapaikoille, ja muutaman mäen ylläpidosta Suomessa vastaa myös kunta. Mäkien ylläpitäjille ja niitä kasaaville tehdyllä ohjeella pyritään madaltamaan kynnystä parannella talven lumikasoja tai maaston muotoja niin, että pulkkailupaikkoja tulisi enemmän.

"Nyt kun koko Suomessa on paljon lunta ja lumikasoja, pulkkailulle on loistavat olosuhteet!" Rautiainen iloitsee.

"Liukumiseen voidaan käyttää spontaanisti yleistä kaupunki- tai luontotilaa ja siinä olevia kumpareita ja lumikasoja. Tärkeää on esimerkiksi se, ettei mäki vie tielle tai muuhun vaaralliseen paikkaan tai että mäessä ei ole esteitä, joihin voi törmätä", sanoo Jaakko Leinonen Tukesista.

"Muiden laskijoiden huomioiminen kuuluu myös hyvään mäkietikettiin", Leinonen lisää.

Yleisillä alueilla lumessa telmiessä on muistettava, että kinoksia korjataan myös pois tieltä, joten työkoneiden liikkeistä on oltava tietoinen.

Pulkkailu on hykerryttävän hauskaa. Aikuistenkin kannattaa heittäytyä mukaan!

Pulkkamäkietiketin voit ladata täältä.

Ohjeen pulkkamäkien rakentajille voit ladata täältä.

Kommentoi