Perheliikunnan monet muodot

On kaikille mielekästä aloittaa pienesti, esim. yhdestä tapahtumasta, retkestä tai muusta toiminnan muodosta. Perhetoiminnan vakiintuessa on kuitenkin hyvä suunnitella toimintaa myös kauemmas tulevaisuuteen; millaista toimintaa toivotaan, mitä sitten tehdään kun ”ydinryhmän” lapset kasvavat, miten ohjaajien taitoja kehitetään, millaiset toiminnot kannattaa säilyttää, mitä kannattaa muuttaa, kuinka saadaan uusia perheitä mukaan jne.. Myös toiminnan säilyttäminen pienimuotoisena on sallittua, jos se palvelee yhdistystä ja kohderyhmää kaikkein parhaiten. 

"Pop up" - liikuntaa lähellä

Lyhytkestoista tai kertaluontoista toimintaa paikassa, jossa osallistujat ovat. Tällainen toiminta toteutetaan yleensä melko pienillä järjestelyillä ja voi olla osa jotain muuta tapahtumaa. Pop up -toiminnassa voidaan hyvin esimerkiksi testata jotakin uutta toimintamallia tai tehdä jo olemassa olevaa toimintaa tutuksi uudelle kohderyhmälle.

Vinkki: Ottakaa yhteyttä paikalliseen leikkipuistoon, päiväkotiin, taloyhtiöön tai muuhun sellaiseen paikkaan, jossa tiedätte perheiden kohtaavan. Selvittäkää, minä ajankohtana perheitä kohtaa parhaiten ja sopikaa, että menette silloin vaikkapa tunniksi järjestämään liikunnallista ulko-ohjelmaa, makunne mukaan. Samalla voitte markkinoida jotakin suurempaa tapahtumaa, hiihtokoulua, perheretkiä tai muuta tulevaa toimintaanne.

Perheliikuntatapahtumat

Mikä tahansa kertaluonteinen tai muutaman kerran vuodessa järjestettävä tapahtuma, joka on avoin kaikille ja josta pyritään tiedottamaan mahdollisimman monelle. Tavoitteena on saada laaja joukko kerralla mukaan.

Esim. Koko perheen hämärähommat, perhepatikka, tonttupolku, perinneleikki-ilta…

Säännöllinen toiminta (viikottainen, kuukausittainen)

Toimintaa, joka on pidemmälle ajanjaksolle suunniteltua ja jonka osallistujajoukko pysyy suhteellisen samana pidemmän aikaa (esim. toimintavuoden).

Esim. Mörriperheryhmät, Muumiperheen ulkoilukoulu, perhesähly

Kausittainen toiminta

Toimintaa, joka on sidoksissa vuodenaikoihin tai sääolosuhteisiin

Esim. Muumien hiihto- ja lumikenkäilykoulut, onkiretket, Ulkona kuin lumiukko

Yhdistyksen lajitoiminta

Yhdistyksen normaalissa lajitoiminnassa huomioidaan myös perheet kohderyhmänä

Esim. polkujuoksu, mtb, melonta

Omaehtoinen toiminta

Liikuntaa, retkeilyä tai muuta puuhailua, joka tapahtuu usein spontaanisti perheen tai ystäväperheiden kesken

Omat retket, pihaulkoilu, pelihetket, geokätköily, frisbeegolf, melonta, talvipuuhat