Taustaa

Suomen Ladun Muumien ulkoilukoulut saivat alkunsa suomalaisten kansallislajista – hiihdosta. Lasten hiihtokoulutoimintaa on ollut Suomessa vuodesta 1955 lähtien. Norjalaisen mallin mukaan monet Suomen Ladun paikallisyhdistykset alkoivat toteuttaa lasten hiihtokouluja eri puolilla maata.

Vuosi 1977 oli Suomen Ladussa lasten liikunnan teemavuosi, joka lisäsi kiinnostusta hiihtokoulutoimintaan. Hiihtomaisterikampanja toteutettiin vuonna 1979 ja samana vuonna ilmestyi myös Lasten hiihtokoulu, hiihdonohjaajan käsikirja. Siitä saakka se on palvellut lasten hiihtokoulujen ohjaajia.

Tove Janssonin muumihahmot ovat olleet Suomen Ladun lasten hiihtokoulujen tunnuksina alusta lähtien. Muumihahmojen rinnalla ja osin vaihtoehtoisesti on käytetty Veikko "Joonas" Savolaisen piirtämää Pikku-Villeä. Vuonna 1980, Suomen Ladun täyttäessä 60 vuotta, Muumihahmot palasivat näyttävästi lasten hiihtokouluihin uusina opetustauluina, jotka lähetettiin myös kaikkiin päiväkoteihin. Lisäksi julkaistiin uusi muumiaiheinen hiihtosatu. Uuden materiaalin avulla on haluttu innostaa hiihdonopetukseen myös päiväkodeissa, perhepäivähoidossa, erilaisissa kerhoissa ja kouluissa, jolloin hiihdosta tulisi luonteva osa suomalaisen lapsen arkea.

Monissa latuyhdistyksissä 1990-luku oli lasten hiihtokoulujen uudistamisen aikaa. Uusia ajatuksia lasten hiihtokoulutoimintaan saatiin Suomen Ladun vuonna 1992 julkaisemasta Leikiten suksilla -kirjasta, joka on suomennos norjalaisen Asbjörn Flemmenin Skileik-kirjasta. Vuonna 2001 ilmestyi Muumin hiihto-opit -kirja ja vuonna 2005 valmistui uusi kouluttajan materiaali. Vuonna 2006 on aloitettu uuden toimintamuodon, Muumiperheen hiihtokoulun, kehittäminen. Vuonna 2012 Muumien hiihtokoulu uudistui niin ilmeeltään kuin sisällöltäänkin. Uusia muumihahmoja tuli mukaan toimintaan, lasten ryhmäjaot, ohjaajakurssit ja materiaalit uudistuivat.

Muumien lumikenkäilykoulun suunnittelu käynnistyi syksyllä 2010 Kasvattajista luontoliikuttajiksi -hankkeen yhteydessä. Muumien hiihtokoulujen suosion viitoittamana oli herännyt ajatus Muumien tuoteperheen laajentamisesta. Lumikenkäilyn yleisen suosion nousun vuoksi päätettiin aloittaa uuden tuotteen kehittely. Lisäksi markkinoille oli tullut lapsille tarkoitettuja kestäviä ja turvallisia lumikenkiä, joka mahdollisti lasten lumikenkäilykoulun kehittelyn aloittamisen. Jo tuotteen alkuideoinnin aikana päätettiin painottaa myös perheiden toimintaan, sillä lumikenkäily retkeilymuotona sopii mitä parhaimmin koko perheen yhteiseksi harrastukseksi. Tällä hetkellä Muumien lumikenkäilyn ohjaajakurssia ei ole saatavilla.

Vuonna 2012 koottiin työryhmä suunnittelemaan Muumien retkeilykoulua, jotta muumihahmojen innoittamaa ulkoilua voisi luontevasti jatkaa ympäri vuoden. Uusi toimintamuoto julkaistiin keväällä 2014 ja samalla lanseerattiin nimike Muumien ulkoilukoulut, jonka alle kaikki kolme edellä mainittua toimintamuotoa kuuluvat.