Muumien hiihtokoulu

Muumien hiihtokoulu on useamman kerran kokonaisuus, jossa käydään hauskasti ja lapsilähtöisesti läpi hiihdon perusasiat ja -tekniikat. Hiihtokoulussa liikutaan monipuolisesti ja leikitään suksilla erilaisia hiihtoleikkejä. Välillä hiihdetään omaehtoisesti virikkeellisessä hiihtoympäristössä tai tehdään yhdessä muutakin talvista mukavaa. Isommat hiihtokoululaiset voivat tehdä pidempiäkin hiihtoretkiä.

Muumien hiihtokoulut on jaettu ryhmiin taitotason mukaan:

Muumiperheen hiihtokouluun lähdetään mukaan noin 2-vuotiaasta alkaen yhdessä oman aikuisen kanssa. Leikkien ja tehtävälatujen avulla saadaan ensikosketus hiihdon monipuoliseen maailmaan. Muumiperheen hiihtokoulu on antoisaa yhdessäoloa myös vanhemman lapsen tai erityislapsen kanssa.

Muumipeikot ovat noin 5–6-vuotiaita jotka vasta aloittelevat hiihtoa. Muumipeikot harjoittelevat useita hiihtotekniikoita: askelkäännös kantojen ympäri, sauvoittahiihto, vuorohiihto, kaatuminen ja ylösnousu, sivuttaisnousu, mäenlasku, tasatyöntö ja haaranousu.

Nipsut ovat noin 5–8-vuotiaita joilla on jo hiihdon perustaitoja hallussa. Nipsut jatkavat Muumipeikoissa opeteltujen taitojen harjoittelua ja opettelevat lisäksi uusia tekniikoita kuten korkea laskutapa, kumparelasku, aura, lapinkäännös ja yksipotkuinen tasatyöntö.

Retkihemulit ovat noin 6–10-vuotiaita lapsia, jotka ovat osallistuneet Muumien hiihtokouluun aiemmin ja/tai hallitsevat hiihdon perustaidot. Retkihemulit harjoittelevat Muumipeikoissa ja Nipsuissa opeteltuja hiihtotekniikoita ja opettelevat myös uusia. Hemulit retkeilevät talvisessa luonnossa ja kokeilevat muitakin talvisia liikuntalajeja.

Hiihtovarusteet

Jotta ulkoilulajien oppiminen olisi mukavaa, hauskaa ja helppoa, täytyy lasten pukeutumisen ja välineiden olla asianmukaisia. Lapsella tulee olla toimivat ja ennen kaikkea oikeankokoiset sukset, siteet, hiihtokengät ja sauvat.

Sukset

Lapsille on pääosin tarjolla vain perinteisen hiihtotyylin välineitä. Luisteluvälineitä kannattaa harkita vasta kouluiässä, kun perinteinen hiihtotyyli on hallussa. Koska alkuun hiihtäminen on lähinnä tasapainon harjoittelua ja kävelyä sukset jaloissa, ei suksien luisto-ominaisuuksilla ole suurta merkitystä. Erilaiset pitopohjasukset ovatkin hyviä lasten käyttöön ja nykyaikaiset nanopohjasukset vapauttavat vanhemmat kokonaan voiteluhommilta. Edistyneelle ja aktiiviselle lapselle kannattaa hankkia laadukkaat huokoisella pohjamateriaalilla varustetut sukset, tarvittaessa erikseen molemmille hiihtotyyleille. Suksi saa olla enintään 15 cm lasta pidempi, lapsenpituiset sukset ovat vielä käyttökelpoisia. Liian pitkillä suksilla hiihtämisestä seuraa kaatuilua ja liian lyhyet sukset eivät ole tarpeeksi vakaita liukumista varten.

Siteet

2–3-vuotiaille on tarjolla ensihiihtopaketteja jotka ovat yleensä varustettu mihin tahansa kenkään kiinnitettävillä remmisiteillä. Tällaiset siteet toimivat ensimmäisillä hiihtokokeiluilla, mutta viimeistään seuraavalle talvelle kannattaa hankkia kunnolliset välineet oikeilla siteillä. Lasten käytössä parhaat siteet ovat manuaalisia, jotka lapset saavat itse auki ja kiinni. Tällaisia siteitä löytyy sekä NNN- että SNS-standardin mukaisina.

Monot

Monojen pohjaprofiilissa on olemassa kaksi eri standardia, NNN ja SNS. Standardit eivät ole yhteensopivia keskenään, joten on tärkeää tarkastaa että side ja mono käyvät yhteen. Nykyaikaiset lasten monot ovat lämpimiä eikä niihin tarvitse jättää kasvuvaraa monelle villasukalle. Liian isolla monolla pienen jalan tuottama potkun tehokkuus häviää monon hölskymiseen. Kunnollisia monoja on saatavilla koosta 25 ylöspäin. Edistyneelle ja vähän vanhemmalle lapselle kannattaa hankkia luistelumonot erikseen.

Sauvat

Sauva saa ylettyä hiihtäjää enintään kainaloon saakka. Liian lyhyellä sauvalla työntöön ei saa voimaa ja liian pitkä sauva vaatii liikaa voimaa kevyeltä hiihtäjältä. Edistyneemmälle luisteluhiihtoa harrastavalle lapselle kannattaa hankkia pidempi luistelusauva, joka ylettyy korvaan saakka.