Hiihto on kestävyyslaji. Kestävyyskunnon ylläpidon ja kehityksen kannalta keskeistä harjoittelussa on liikkua suurin osa ajasta ...

pe helmik. 16 07:47:44 2024

Hiihto on kestävyyslaji. Kestävyyskunnon ylläpidon ja kehityksen kannalta keskeistä harjoittelussa on liikkua suurin osa ajasta matalammilla sykealueilla.

“Hyvänä nyrkkisääntönä toimii neljän Peen sääntö, eli "pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta". Kun otat mukaan lenkille kaverin, jonka kanssa vauhti pysyy sopivan rauhallisena ja pystytte hiihtäessä juttelemaan, sykkeet pysyvät sopivan alhaalla ja lenkki sujuu rattoisasti”, ohjeistaa Suomen Ladun hiihdon asiantuntija Topi Kiljunen.

“Jos hiihtoinnostus on iskenyt voimakkaammin ja ladulla tulee käytyä useasti, voi hyvin tehdä myös pieniä vauhtileikittelyjä erilaisiin maastonkohtiin. Esimerkiksi voi kokeilla nousta helpohko mäki hieman vauhdikkaammin tai työntää tasaisella ja loivissa alamäissä pelkästään tasatyöntöä tai edetä sauvoitta hiihtäen”, jatkaa Kiljunen.

Kiljunen muistuttaa pitämään kovempi vauhtiset vedot maltillisen pituisina – vain yhden maastonkohdan ajan tai alle kolmen minuutin pituisina. Vedon jälkeen jatketaan hiihtoa rauhallisemmassa tahdissa ja annetaan sykkeen laskea.

#kuntohiihto #hiihto