Laki kulutuspalvelujen turvallisuudesta uusiutui, me uusiudumme mukana
Uusi laki kulutuspalvelujen turvallisuudesta astui voimaan toukokuussa 2025. Samalla on aika tarkastella myös omaa turvallisuuskulttuuriamme – miten varmistamme, että ulkoilutoiminta on turvallista ja hyvinvointia tukevaa kaikille osallistujille?
Turvallisuus on yksi laadukkaan yhdistystoiminnan perustuskivistä. Jokaisella on oikeus osallistua ulkoilutoimintaan, jossa fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi on huomioitu, riskit on tunnistettu ja vaaratilanteisiin varauduttu. Täydellistä turvallisuutta ei kuitenkaan ole olemassa, elämään kuuluu aina myös yllätyksiä. Kun arvioimme toiminnan riskejä jokaisen osa-alueen kannalta ennakkoon, saamme varmuutta toiminnan järjestämiseen ja pystymme ennaltaehkäisemään kestämättömät riskit.
Laki uusiutui – mahdollisuus vahvistaa turvallisuuskulttuuria
Laki kulutuspalvelujen turvallisuudesta tuli voimaan 5.5.2025. Lakimuutos tarjoaa meille loistavan tilaisuuden tarkastella samalla omaa turvallisuuskulttuuriamme. Olemmeko päivittäneet osaamistamme, kehittäneet toimintamalleja ja tarkastelleet toimintaa säännöllisesti?
Vaikka laki kulutuspalvelujen turvallisuudesta koskee erityisesti elinkeinotarkoituksessa järjestettyä toimintaa, koskee se myös yhdistyksiä silloin, kun toimintaan osallistuu henkilöitä, jotka eivät ole järjestävän yhdistyksen jäseniä. Laki koskee myös ulkoilun rakenteita ja vuokraustoimintaa. Turvallisuus ei kuitenkaan ole pelkästään lakien noudattamista, vaan ensisijaisesti meille on tärkeää aidosti huolehtia osallistujien kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
Lakimuutoksessa on huomioitu turvallisuusjohtaminen ja turvallisuuden jatkuva parantaminen aiempaa vahvemmin, sekä tuotu esiin palveluntarjoajan velvollisuudet aiempaa selkeämmin lakipykälinä. Tiettyjä lajeja koskeva turvallisuusasiakirjavelvollisuus poistui ja sen tilalle tuli yleinen dokumentointivelvollisuus.
Mitä tapahtuu seuraavaksi? Yhdistyksissä voidaan toistaiseksi käyttää olemassa olevia turvallisuusasiakirjoja niissä toiminnoissa, joissa asiakirjat ovat olleet käytössä tähänkin saakka. Muilta osin dokumentointivelvollisuudessa on kuuden kuukauden siirtymäaika.
Tukea ja materiaaleja yhdistyksille
Päivitämme yhdistysten käyttöön uudet asiakirjat, jotka palvelevat erilaisten ja haastavuudeltaan eritasoisten toimintojen ja lajien tarpeita aiempaa paremmin. Päivitämme myös kotisivuille turvallisuutta koskevan ohjeistuksen selkeäksi kokonaisuudeksi yhdistysten ja ohjaajien toimintaa tukemaan.
Järjestämme lakimuutosta koskien kaksi webinaaria:
20.8. klo 18.00–19.30 Ohjattu ulkoilu
3.9. klo 18.00–19.30 Olosuhteet ja ulkoiluvälineiden vuokraus, mukana Tukesin asiantuntijat
Tervetuloa webinaariin yhdistysten luottamushenkilöt, ohjaajat, ohjaajuudesta vastaavat, sekä kaikki muut, joita aihe kiinnostaa! Rakennetaan yhdessä hyvää ja uusiutuvaa turvallisuuskulttuuria.
Hyödyllisiä linkkejä:
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin yleisohje kulutuspalvelujen turvallisuudesta annetun lain 185/2025 (kulutuspalvelulaki, KuPaL) palveluntarjoajia koskevien velvoitteiden soveltamisesta
Lisätietoja ja tukea toimistolla antavat:
Asiantuntija, ulkoilu
Taija Kunelius, taija.kunelius@suomenlatu.fi
Hallintopäällikkö
Juha Huumonen, juha.huumonen@suomenlatu.fi