Kuukauden ulkoiluteko: Tiirismaan Latu teki koiraladun Hollolaan

04.03.2024|Yhdistyksille

Lahden ja Hollolan alueella toimiva Tiirismaan Latu talkoili Hollolaan koirahiihtoladun yhdessä Hollolan kunnan ja maanomistajien kanssa.

Suomessa on arviolta 800 000 koiraa ja niiden kanssa harrastetaan yhä aktiivisemmin. Tiirismaan Ladun alueen hiihtofoorumeilla oli jatkuvasti valitusta, kun koiran kanssa ei pääse hiihtämään. Koko Päijät-Hämeen maakunnassa ei ollut yhtään virallista koiralatua. Tiirismaan Ladussa totesimme, että asialle on tehtävä jotain. Olemmehan kaikenlaista ulkoilua edistävä yhdistys. Yksikään yhdistyksemme aktiiveista ei itse harrasta koirahiihtoa, mutta Hollolan ja Lahden asukaslukuun suhteutettuna alueella on arviolta 20 000 koiraa, joten uskoimme koirahiihtoladulle käyttöä löytyvän.

Kokeilukaudesta faktoja kunnan päätökseen

Vuosi sitten helmikuussa Tiirismaan Latu teki Hollolan kunnalle aloitteen koiraladun tuottamisesta. Mielessämme oli jo koirahiihtoon monin tavoin sopiva paikka. Ennen virallista aloitetta tiedustelimme alustavasti maanomistajan ja kunnan asennoitumista ideaan. Olimme yhteydessä myös oletettuihin ladun käyttäjiin eli mm. Kennelpiiriin ja alueen koiraharrastusyhdistyksiin. Kun joka suunnasta tuli suhteellisen vihreää valoa, teimme kuntaan perusteellisen aloitteen koirahiihtoladun perustamisesta.

Hollolassa ollaan Salpausselällä, missä latujen mäet ovat vauhdikkaita ja hiihtäjiä on paljon, joten koirahiihtoon sopiva latu ei ollut toteutettavissa olemassa olevaan latuverkkoon. Hälvälän kylässä oli koululaisia varten tehty latu, mutta kyläkoulun lakkautuksen vuoksi kyläläisetkin tulisivat jäämään ilman latua. Tästä Tiirismaan Latu löysi oivan markkinaraon: kun tähän tehtäisiin koirillekin sallittu latu, samalla myös kyläläisillä säilyisi oma lähilatu. Latu on sopivan loivapiirteinen ja pellolla kulkevana näkyväisyys on hyvä, mitkä tekevät ladusta turvallisen aloittelevillekin koiran kanssa suksijoille. Alusta lähtien ajatuksena oli yhteiskäyttö: ei erillisiä koiravuoroja, vaan ladulla saa vapaasti hiihtää koiran kanssa tai ilman. 

Tiirismaan Latu lupautui hoitamaan kokeilun järjestämisen, käytön seurannan ja palautteen keruun. Lisäksi hoitaisimme pääosin myös suunnittelun, käyttöohjeistuksen ja muun informaation sekä käyttäjille tiedottamisen, joten kunnalle ei tulisi kokeilun aloittamisesta juurikaan suunnittelukustannuksia. Kokeilukauden aikana selvitettäisiin käytön sujuvuus muiden hiihtäjien kanssa, alueen siistinä pysyminen, turvallisuusohjeiden noudattaminen ja ladunhoidon kustannukset. Kokeilun vuoksi päätös koiraladun jatkosta voidaankin kunnassa tehdä faktojen perusteella.

Kevätkausi kokeilua ja talvella täysi tohina?

Aloitteessa toivoimme, että latu olisi saatu kokeiluun jo viime kevään lumilla. Viivästyksen jälkeen ennen vuodenvaihdetta asia vihdoin pääsi vauhtiin ja hiljaisesti toivoimme latua auki jo joululomiksi, mutta avaus viivästyi edelleen. 

Ladun linjaus oli jo valmisteltu ja loputkin lupa-asiat oli saatu kuosiin. Kunnalta saatiin vielä varmistus ladun kunnossapidosta - lisäkustannuksiahan ei koirakäytön vuoksi tulisi verrattuna aiempaan koulun latuun. Tiirismaan Ladussa työstettiin taustalla jatkuvasti ladun käyttöohjeita ja infotaulua, teetettiin tarvittavia kylttejä, merkattiin latureittiä maastoon, luotiin nettisivuillemme koiralatuohjeet, pidettiin yhteyttä koiraharrastajiin ja kunnan eri tahoihin, neuvoteltiin hiihtopaikan siisteysasioista, asennettiin vieraskirjalaatikkoa, tehtiin karttaa ja laminoitiin aineistoa. Parkkipaikkaa ei pystyttykään sijoittamaan entisen koulun pihaan, joten jälleen tuli viivettä ja uusi neuvottelukierros kunnan ja maanomistajan välillä. Pikkutien aurauksen ja hiekoituksen sopiminen, sekä tarvittavien liikennemerkkien teettäminen vaativat nekin taas lisäaikaa. 

Hiihtokausi oli jo parhaimmillaan ja kaikki oli valmista, mutta vieläkään emme päässeet avaamaan latua yleisölle. Vielä piti sitkeillä kolmen viikon muistutusaika. Lopulta 9. helmikuuta kaikki oli valmista. Aamulla yli 20 asteen pakkasessa päästettiin irti testihiihtäjät koirineen, joten latu oli vihdoin avattu ja juuri aloitteemme vuosipäivänä! Maakuntalehden toimittaja oli myös paikalla ja seuraavan aamun lehdessä koiralatumme komeilikin etusivulla. 

Avajaiset kaatosateessa

Tietojemme mukaan latu on ainoa Suomen Ladun jäsenyhdistyksen toteuttama koirahiihtolatu. Koiralatuponnistuksen venymisestä johtuen Tiirismaan Ladun vuotuiset suurimmat tapahtumat osuivat samalle ajankohdalle, joten yhdistyksen vapaaehtoisilla olivat takit jo melkoisen tyhjinä. 

Mutta vielä tarvittiin paljon töitä, että koiraladun virallinen puolikin saatiin kuntoon: tuotimme sisällön kunnan liikuntatoimen nettisivuille, tehtiin mediatiedotetta, saateltiin koiralatu kunnan sähköiseen latutilanneseurantaan ja valtakunnalliseen liikuntapaikkojen Lipas-järjestelmään. Lisäksi järjestimme vielä avajaistapahtuman.

Huolimatta juuri avajaispäivään osuneesta talven surkeimmasta säästä vesi- ja räntäsateineen tunnelma avajaisissa oli hyvä. Yhdessä paikallisen Niipalan tilan väen ja koiraharrastajien kanssa saimme järjestettyä avajaisiin monenlaista ohjelmaa. Uudesta liikuntapaikasta iloittiin ja koiraladun vieraskirjaan tuli paljon uusia nimiä. Koiramainen ohjelma kiinnosti yleisöä: mm. koirahiihdon moninkertainen SM-mitalisti piti koirahiihtonäytöstä, esillä oli huskyvaljakko rekineen ja kuultiin kokemuksia eri vetolajien harrastajilta. Heti avajaisten jälkeen ladulle näkyi saapuvan jo lisää hiihtäjiä koirineen - säästä huolimatta.

Hollolan koiralatu on totta - nyt saa haukkua!

Teksti: Tiina Riikonen, Tiirismaan Ladun aktiivi
Kuva: Arja Virolainen