Kuulumisia ohjaajaklubin koulutusviikonlopusta

12.12.2019|

Ohjaajaklubin koulutusviikonlopusta mukaan tarttui uusia ideoita ja uusia ohjaajatuttuja.

Ohjaajaklubin koulutusviikonloppuun 9. - 10.11. osallistui reilut 40 ohjaajaklubilaista. 

Viikonlopun tärkeimmäksi anniksi nousi palautteissa ehdottomasti verkostoituminen toisten ohjaajien kanssa ja ideoiden vaihto. Kun koolla oli eri lajien ohjaajia eri puolilta Suomea, niin keskustelu ohjaamisesta oli vilkasta ja ideat menivät nopeasti jakoon ja käyttöön!

Ohjaajaklubin päivä alkoi tutustumisleikeillä ja keskustelulla ryhmäytyksen tärkeydestä. Ulkoilun jälkeen paneuduttiin ryhmissä erilaisiin opetusmenetelmiin. Lounaan jälkeen saatiin tietoisku jäsenhankinnasta ulkoilutoiminnassa. Iltapäivällä osallistujat saivat valita menevätkö metsämieli-retkelle vai tutustuvatko Rakastu retkeilyyn -konseptiin ulkoillen. Lopuksi keskusteltiin ryhmissä ja jaettiin toimivimmat ideat pitkän retken, viikkolenkin tai lapsille ja perheille suunnatun retken järjestämiseen. Sunnuntaina päivä jatkui polkujuoksu- ja maastopyöräilyohjaajilla lajikohtaisesti. 

Tässä muillekin jakoon pari viikonlopun ideaa:

Tutustuminen:

Uuden ryhmän aloittaessa on kiva tutustua, keiden kanssa lenkkeillään talven mittaan tai keiden kanssa lähdetään yön yli retkelle. Tutustumisleikit lisäävät ryhmän yhteenkuuluvuutta, luovat iloista ilmapiiriä ja lisäävät ryhmän turvallisuutta. Kokeile tätä nopeaa tutustumisleikkiä, ennen seuraavaa ohjauskertaasi: 

-Jaa porukka n. 10 hlö:n ryhmiin. Porukka käy yhden nimikierroksen. Porukka menee isoon rinkiin ja yksi menee ringin keskelle sauvan/kepin kanssa. Keskellä oleva huutaa jonkun ringissä olevan nimen ja päästää kepistä irti. Henkilö, jonka nimi on huudettu juoksee keskelle ja yrittää saada kepin kiinni, ennen kuin se on kaatunut ja osunut maahan. Jos henkilö saa kepin kiinni, edellinen keskellä oleva jatkaa nimien huutamista. Jos se kenen nimi on huudettu ei saa keppiä kiinni ennen kuin se on osunut maahan, hän jää uudeksi keskushenkilöksi huutelemaan nimiä. Tällä nopealla leikillä osallistujat oppivat toistensa nimiä ja samalla leikki toimii kivana alkulämmittelynä, kunhan piiri on tarpeeksi iso. 

Tapahtuman/retken järjestäminen:

Kun järjestetään mitä tahansa retkeä, viikkolenkkiä, tapahtumaa tms. yhdeksi tärkeimmistä asioista nousee selkeä tehtävien jako. Yksi hyvä käytäntö tehtävien jakoon on luoda yhteinen Drive-tiedosto. Tiedostoon kootaan kaikki kyseisen tapahtuman järjestämiseen liittyvät tehtävät pieniksi tehtäviksi pilkottuna. Jokaiselle tehtävälle nimetään myös vastuuhenkilö, joka hoitaa homman. Tehtävälle merkitään myös deadline, jolloin homma pitää olla hoidettu. Yhteinen tekeminen sujuu ja tieto tavoittaa kaikki, kun kaikki näkevät saman tiedoston ja pääsevät muokkaamaan tekstejä yhtä aikaa. Vaikka hommia jaetaan usealle tekijälle, niin jokainen tapahtuma ja retki vaatii aina yhden päävastuullisen. 

Jos kiinnostuit tapaamisesta ja haluat päästä verkostoitumaan toisten ohjaajien kanssa ja kuulemaan lisää ideoita ohjaamiseen, niin tsekkaa Askelmerkit ohjaamiseen uutinen täältä, ja ilmoittaudu mukaan Siilinjärven askelmerkit ohjaamiseen koulutukseen!