Suomen Ladun kevätpäiviä vietettiin Kiilopäällä

30.04.2024|Ajankohtaista Yhdistyksille

Suomen Latu Kiilopää täyttää tänä vuonna 60 vuotta ja sen kunniaksi järjestön oma väki juhli syntymäpäiväsankaria kevätpäivien yhteydessä 26.-30.4.2024.

Kuva: Jani Teppo

Kevätpäiville osallistui yli 140 henkilöä eri puolilta Suomea. Moni heistä koki Kiilopään lumon ensimmäistä kertaa ja ihastui paikan ainutlaatuiseen kauneuteen.

Kiilopäälle starttasi perjantaina kukonlaulun aikaan kolme bussia - Helsingistä, Kotkasta ja Turusta. Busseissa esiteltiin jo monenlaista asiaohjelmaa sääntömuutoksesta jäsenhankintaan, jumppataukoja unohtamatta.

Kuva: Jani Teppo

Lauantaina ohjelmassa oli latualueiden palaverit sekä ulkoilua: hiihtoa, lumikenkäilyä, kävelyä ja talviuintia. Suomen Ladun entisen toiminnanjohtajan Tuomo Jantusen tarinaillassa täysi sali hiljeni kuuntelemaan kertomuksia Kiilopään historiasta.

Kuva: Virpi Jussila

Sunnuntaina 28.4. pidettiin järjestön virallinen kevätkokous, johon osallistui 107 yhdistystä ja 138 virallista kokousedustajaa, joista 62 osallistui etänä.

Kevätkokouksessa hyväksyttiin vuosikertomus ja vahvistettiin tilinpäätös vuodelta 2023 sekä vahvistettiin vuoden 2025 päätapahtumat. Vuonna 2025 suunnitelmissa on viestinnällinen Nuku yö ulkona -kampanja, ja kannustamme yhdistyksiä järjestämään Nuku yö ulkona -tapahtumia, Retkelle-päivien tapahtumia sekä Koko perheen hämärähommat -tapahtumia.

Kokouksessa päätettiin äänestyksen jälkeen jäsenmaksuosuuksien korottamisesta vuodelle 2025 seuraavasti:

  • Henkilöjäsenyys 21 € (aikaisemmin 18,50 €)
  • Rinnakkaisjäsenyys 11,50 € (aikaisemmin 10 €)
  • Perhejäsenyys 32,50 € (aikaisemmin 28,50 €)
  • Nuorisojäsenyys 11,50 € (aikaisemmin 10 €)
  • Opiskelijajäsenyys 11,50 € (aikaisemmin 10 €)
  • Jäsenyhdistyksen kannatusjäsenyys 21 € (aikaisemmin 18,50 €)

Kevätkokous päätti myös Suomen Ladun suorajäsenyyden hinnaksi 40 € (aikaisemmin 52 €).

Kokouksen pöytäkirja lisätään yhdistyssivuille, kun pöytäkirja valmistuu ja on hyväksytty.

Kuva: Jani Teppo

Kokouksen jälkeen oli työpajoja ja tietoiskuja ohjaajuudesta, ulkoilutietopalvelusta, sääntöuudistuksesta, vapaaehtoisesta pelastuspalvelusta ja yhdistysten retkiviikoista Kiilopäällä. Sunnuntai huipentui Kiilopään 60-vuotisjuhlaillalliseen.

Maanantaina oli retkipäivä. Osallistujista osa suuntasi luontokeskus Siidaan ja osa nautti ulkoilusta Kiilopään ympäristössä. Iltapäivällä koko joukko kiipesi Kiilopään huipulle. Ulkoilun jälkeen rentouduttiin maankuulussa savusaunassa ja monet myös pulahtivat virkistävään Kiilopuroon.

Kuva: Jani Teppo

Kevätpäivillä palkittiin vuoden jäsenyhdistys ja ansioituneita yhdistysaktiiveja

Kuva: Jani Teppo

Vuoden jäsenyhdistyksenä palkittiin Joensuun Latu. Joensuun Ladun suuri vapaaehtoisten joukko tekee vaikuttavaa työtä. Erityisesti välinevuokraus on tehty Joensuussa edistyksellisellä tavalla. Yhdistyksellä on laaja retkeilyvarusteiden varasto, jonka välinevuokraus on toteutettu moderneja digitaalisia työkaluja hyödyntäen Johku-verkkokaupan kautta. Yhdistys hyödyntää digitaalisia kanavia myös viestinnässään, joka on kaikille avointa ja ajantasaista. Yhdistys myös tekee monipuolisesti yhteistyötä mm. Liikunnan aluejärjestön kanssa koulutusten ja verkostoitumisen muodossa. Lisäksi yhdistyksen jäsenmäärä on ollut kasvava.

Vuoden vapaaehtoinen -tunnustuksen sai Mauri Pitkänen. Mauri tekee paljon töitä yhdistyksen jäsenten eteen monella eri tavalla: tiedottaminen eri kanavissa, valokuvauskerhon järjestelyt, sauvakävelyn vetäminen, talkootoiminta. Mauri on kehittänyt hienosti Jyväskylän Ladun yleistä tiedottamista ja hän ottaa aina ”koppia” sellaisista asioista, joihin ei aina näytä löytyvän vapaaehtoisia.

Vuoden ulkoilijaksi valittiin Tuula Turunen. Tuula on toiminut vapaaehtoisena retken vetäjänä Joensuun Ladun jäsenille niin Lapin reissulla kuin Pohjois-Karjalan kotimaisemissakin. Hän on ollut myös ohjaajana kaikille avoimilla retkillä kaupunkiympäristössä sekä Rakastu retkeilyyn -kursseilla. Tuula osallistui viime vuonna uuteen 65+-vertaisohjaajakoulutukseen ja ryhtyi heti metsäjumpan ohjaajaksi. Omaehtoisesti Tuula hiihtää, kävelee, meloo, ui ja harrastaa perinteistä naisvoimistelua.

Vuoden innostaja on Hannu Toivanen. Hannu on esimerkillinen innostaja ja jäsenhankkija Siilin Ladussa. Hän on saanut mm. melontajaoston uuteen nousuun järjestämällä melontakursseja ja opastusta.Talviaikaan Hannu on kehittänyt lumikenkäilyä, järjestänyt retkiä ja ollut mukana lasten lumikenkäilykokeiluissa päiväkodeissa ja kouluilla. Lisäksi Hannu on osallistunut lähes kaikkiin talkoisiin, missä on tarvittu kädentaitoja. 

Vuoden nuori latulainen on Eemil Penttinen. Suunnistusta ja hiihtoa harrastava Eemil toimii Jyväskylään Ladussa apuohjaajana kesän polkujuoksuissa ja talvella Muumien hiihtokoulussa.Talkoilu majakahviossa on myös tuttua puuhaa. Eemil täyttää keväällä 14 vuotta.

Perheiden ulkoilun edistäjä -palkinto myönnettiin Metsämörriohjaajat ry:lle. Yhdistys on rohkeasti kokeillut ja kehittänyt toimintaa, jossa huomioidaan perheiden moninaiset tarpeet. Perheiden tapahtumia on kehitetty aktiivisella yhteistyöllä muiden jäsenyhdistysten kanssa. Metsämörriohjaajat ry on tuellaan mahdollistanut kaikille avoimen toiminnan sinne, missä se ei olisi muuten ollut mahdollista. 

Helena Kinnuselle ojennettiin opetus- ja kulttuuriministeriön ansiomitali kullatuin ristein.

Vuoden liikuttaja -tunnustuksella palkittiin Mikko “Peltsi” Peltola. Hän on omalla persoonallaan innostanut ja kannustanut ulkoilemaan ja edistänyt useiden Suomen Ladun lajien asemaa. Lue lisää täältä.

Lämmin kiitos kaikille osallistujille. Seuraavan kerran järjestöväki kokoontuu syyspäiville Espooseen 25.–27.10.2024.