Suomen Ladun omistama kiinteistö tuhoutunut tulipalossa

13.02.2024|Ajankohtaista

Äkäslompolossa sijaitseva Suomen Ladun omistama Ylläskartano, nykyiseltä nimeltään Silver Fox, tuhoutui tulipalossa tiistain vastaisena yönä. Viranomaisten mukaan kaksi henkilöä on menehtynyt, yhtä henkilöä ei ole tavoitettu.

Ylläskartano kuvattuna vuonna 1981.

Suomen Ladun omistama kiinteistö Ylläskartano, nykyiseltä nimeltään Silver Fox, Äkäslompolossa on tuhoutunut tulipalossa tiistain vastaisena yönä. Palaneen, vuonna 1960 rakennetun päärakennuksen lisäksi Suomen Ladulla on tontilla kuusi muuta rakennusta. Kaikki mahdolliset tuhot eivät ole vielä selvillä.

Ulkopuoliselle yrittäjälle vuokrattu Silver Fox -hostellissa oli majoittumassa useita vierailijoita eri maista. Aluksi uutisoitiin, että henkilövahingoilta olisi säästytty, mutta tiistaina iltapäivällä YLE uutisoi, että palossa on menehtynyt kaksi henkilöä, yhtä hostellin asiakasta ei ole vielä tavoitettu.

Tulipalon syttymissyytä ei tiedetä, suurin osa Silver Fox -hostellin asiakkaista pelastautui rakennuksesta itse. Pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan rakennus tulee palamaan ”kivijalkaan asti”.

Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson on luonnollisesti tulipalosta ja kuolemista järkyttynyt:

”Olen todella pahoillani uutisista. Otan osaa ja toivotan voimia menehtyneiden omaisille. Toivomme, että kateissa oleva henkilöä tavoitetaan mahdollisimman pian."

"Kiinteistön tuhoutuminen on koskettanut Suomen Ladun jäsenistöä, sillä Ylläskartano on ollut tärkeä osa järjestömme historiaa jo 1970-luvulta alkaen. Nyt tietoon tulleet kuolemantapaukset tekevät asiasta niin paljon traagisemman, rakennukset voi aina rakentaa uudestaan.”

Suomen Ladun toiminnanjohtaja Karlsson haluaa kiittää pelastusviranomaisia ja kaikkia tragediassa auttaneita ihmisiä.
 

 

Kommentoi

Kommentit

Ylläksen historiallinen arvorakennus tuhoutui

Jo 1950-luvulla latulaisten ryhmät kansoittivat Ylläskartanon. Rakennusta on kunnostettu ja peruskorjattu sekä laajennettu useita kertoja vuosien varrella. Ja se on ollut ensimmäinen nimenomaan matkailukäyttöön suunniteltu ja pystytetty rakennus Ylläksellä. Tästä voidaan sanoa Ylläksen nousun alkaneen. Tätä ennen tunturihiihtäjät olivat majoittuneet kotimajoituksissa.
Tämä oli myös Suomen Ladulle suuri menetys. Olihan Ylläskartanossa majoittunut vuosien aikana tuhansia Ylläksen ystäviä. Suomen Latu ry osti rakennuksen Tornion Matkailuhotelilta/Veli Aineelta vuonna 1979.
Järkyttävä tulipalo!
Osanottoni menehtyneen henkilön omaisille ja ystäville.

- 13.02.2024