Modernia aarteenetsintää: Näin aloitat geokätköilyn

Geokätköily on nykyaikaista aarteenetsintää, jossa haetaan toisten harrastajien piilottamia geokätköjä puhelimen tai gps-laitteen avulla. Geokätköjä on kaikkialla – kaupungeissa, metsissä, saarissa ja rannoilla.

Geokätköjen etsiminen sopii kaikenikäisille ulkoilijoille. Kätköt ovat yleensä muiden harrastajien piilottamia rasioita,  jossa on lokikirja, kätkötiedote, kynä ja mahdollisesti jokin vaihtotavara. Geokätköilyssä käytetään apuna satelliittipaikannusta. Kätköjen tiedot haetaan joko internetistä kätköilijöiden nettisivuilta tai älypuhelimen geokätköily -sovelluksella. Maailmanlaajuinen geocaching.com-sivusto sisältää miljoonien geokätköjen tiedot.

Geokätköilyn tärkeimpiä varusteita ovat älypuhelin tai erillinen GPS-laite. Niiden lisäksi tarvitsetkin lähinnä vain ulkoiluun sopivat vaatteet. Oma kynä kannattaa pitää aina mukana lokikirjaa varten, sillä monissa kätköissä ei ole kynää sisällä.

Näin aloitat geokätköilyn

Geokätköilyn aloittaminen on hyvin helppoa eikä maksa mitään. Jotta tarkat kätkötiedot saa haettua verkkosivuilta, pitää sivuille ensin luoda tunnus. Tunnus luodaan seuraavasti:

1. Mene osoitteeseen geocaching.com ja vaihda sivun alareunasta kieleksi suomi.
2. Klikkaa "Rekisteröidy" -nappia.
3. Täytä lomakkeelle
- oma sähköpostiosoitteesi
- haluamasi (vapaana oleva) käyttäjätunnus (tällä tunnuksella näyt geokätköilyn verkkosivuilla)
- haluamasi salasana
- valitse haluatko Geocaching.com:lta geokätköily-aiheisia vinkkejä ja päivityksiä
- klikkaa lopuksi "Seuraava" -nappia
4. Saat sähköpostiisi viestin, jossa olevaa linkkiä klikkaamalla tunnuksesi vahvistetaan.

Tämän jälkeen kannattaa vielä luoda tunnus Kiven alla Oy:n geocache.fi-sivustolle. Sivun oikeassa ylälaidassa on "Rekisteröidy"-linkki, josta pääsee luomaan tunnuksen. Tunnukseksi ja salasanaksi annetaan samat kuin edellä ja myös tämä tunnus pitää lopuksi vahvistaa klikkaamalla Vahvistus-linkkiä.

Kun tunnukset on luotu, kätkötietoja voi hakea molemmilta sivuilta. Sivustojen käytöstä löytyy runsaasti ohjeita netistä, esimerkiksi geokätköt.fi-sivustolla. Kätköily on helpointa aloittaa älypuhelimella, johon ladataan sopiva geokätköilysovellus.

Katso Suomen Ladun jäsenyhdistyksen Geonauttien video kätköilyn aloittamisesta

Vastuullisen geokätköilijän huoneentaulu

1. En aiheuta turhaa vaaraa toisille kätköilijöille.

2. Otan huomioon jokaisenoikeudet ja -velvollisuudet.

3. Kunnioitan aina maanomistajien ja asukkaiden oikeuksia ja pyydän luvan aina tarvittaessa.

4. Pyrin aina minimoimaan kätköilyn vaikutukset luontoon ja ympäristöön kätköjä etsiessäni ja niitä tehdessäni.

5. Huolehdin siitä, että geokätköt ja reissaajat pysyvät tallessa: Piilotan kätkön samalle paikalle ja samalla tavalla kuin se oli löytäessäni. Jos kätkön naamiointi on selvästi kärsinyt ja kätkö on siksi liian näkyvillä, palautan naamiointia siinä määrin kuin se on mahdollista ja ilmoitan asiasta kätkön omistajalle. Muistan pitää reissaajat (geokolikot ja travel bugit) kierrossa ja kirjata reissaajien löydöt ja pudotukset ohjeiden mukaisesti.