Kuukauden ulkoiluteko: Juankosken Kuntoilijoiden aktiivit kunnostivat suositun luontopolun

17.10.2023|Yhdistyksille

Suomen Ladun jäsenyhdistyksen, pohjoissavolaisen Juankosken Kuntoilijoiden vapaaehtoiset rakensivat talkootyönä pitkospuut Juankosken Nuottiniemessä sijaitsevalle luontopolulle.

Juankosken keskustan kupeessa sijaitseva polku kulkee osan matkaa vesistön vartta ja siltä aukeaa huikea näkymä Vuotjärvelle. Luonnonkauneuden lisäksi polun varrella on kulttuurihistoriallisia kohteita, joista merkittävimpiä ovat ensimmäisen maailmansodan aikaiset juoksuhaudat. Reitillä on myös nähtävissä vanha rajapyykki hyvänä ja ehjänä muistona vanhoista rajamerkeistä sekä uittomiesten "vahtikopin" pohja. Lähes viiden kilometrin mittaisen polun varrelta löytyy lisäksi hiekkaranta, joka on mainio uimapaikka.

Varsinainen Juankosken Kuntoilijoiden aktiivien talkootyö kohdistui polun metsikköisempään maastoon, jossa on kulkemiselle haastava märkä kosteikkokohta. Tällä kosteikkokohdalla haluttiin helpottaa kulkijoiden etenemistä ja kestävöittää polkua vähentäen maaston kulutusta.

“Juankosken Kuntoilijoiden vuoden kuntoilijaksi viime vuonna valittu Risto Riekkinen sekä Anneli ja Pauli Vartiainen tekivät hienon työn. Heidän tekemänsä pitkospuut tulivat yhdistykselle yllätyksenä. He kutsuivat minut ja yhdistyksemme tiedottajan tutustumaan pitkospuihin vasta kun ne olivat valmiina. Pyyteetöntä vapaaehtostyötä siis. Isot kiitokset Ristolle, Annelille ja Paulille sekä pitkospuiden lankut lahjoittaneelle puutuoteyritys JK-Wood Oy:lle”, toteaa Juankosken Kuntoilijoiden puheenjohtaja Anja Korhonen

Työ ei ollut helpoimmasta päästä, sillä lankut niputettiin ja uitettiin vettä myöten kosteikon kohdalle. Lankkuniput kiskottiin naruilla ja tökittiin keksillä eteenpäin rannalta käsin.

“Ei ollut talkoolaisilla helppoa rantakivikossa ja ryteikössä, mutta lankut saatiin perille ja metsän läpi kannettua polulle. Työn tuloksena syntyi 32 metrin matkalle pitkospuut, minkä johdosta Nuottiniemen luontopolkua on nyt hyvä kulkea kosteammillakin kohdilla. Tästä kiittävät niin kulkijat kuin luontokin. Tervetuloa tutustumaan hienoon Nuottiniemen polkuun”, toivottaa Anja.

Nuottiniemen polun kunnostus on erinomainen esimerkki Suomen Ladun jäsenyhdistysten ja niiden aktiivien tekemästä arvokkaasta työstä suomalaisten ulkoilun ja liikkumisen edistämiseksi. Lähiluonnossa liikkumisella voidaan yhteiskunnassamme säästää erittäin suuria summia, kuten tuore UKK-instituutin tutkimus kertoo: Lähiluonnossa liikkumisen säästöpotentiaali laskettiin ensimmäisen kerran - UKK-instituutti.

Juankosken Kuntoilijoiden aktiivien talkoilla tehty työ on malliesimerkki siitä, että ulkoilun olosuhteiden edistäminen on usein yhteiskunnalle suhteellisesti varsin edullista. Kuntien ja valtion tulee nähdä yhdistysten ja vapaaehtoisten tekemän ulkoilun olosuhdetyön tärkeys ja tukea sitä. Panostukset ulkoilun olosuhteisiin ovat investointi ihmisten liikkumisen ja toimintakyvyn puolesta.

Teksti: Hannu Tiusanen 
Kuva: Niilo Hartikainen/Juankosken Kuntoilijat