Retkieväsvinkit

Naturkraft/Luonnosta voimaa perheille -hankkeen retkieväsvinkit

Ei niin pientä retkeä, etteikö mukaan kannattaisi pakata eväät, sillä evääthän tunnetusti tekevät ulkoilusta kuin ulkoilusta retken. Eväät antavat lapsille kaivattua lisäenergiaa kulkea tarvittava matka, tai tekevät tavallisesta väli- tai iltapalasta astetta erityisemmän. Suomen Ladun ja Folkhälsanin yhteishanke Naturkraft/Luonnosta voimaa perheille kannustaa perheitä pakkaamaan eväät mukaan ja suuntaamaan lähiluontoon milloin vain, myös arkena! Tässä muutama eväsvinkki, joihin ei kaikkiin tarvita edes tulipaikkaa.

Iloiset eväsleivät:

Päästä mielikuvitus valloilleen ja anna luovuuden kukkia eväsleipien teossa! Tämä värikäs kala ei sisällä ruotoja, joten maistuu nirsommallekin syöjälle. Papukaija ja pöllö taas ilahduttavat varmasti pientä retkeilijää evästauon koittaessa 😊 Lisää inspiraatiota näihin ihaniin annoksiin löydät Instagramista @breakfastformyson

  

 

Nakkisämpylät:

Pakkaa nakit ruokatermokseen mukaan, niin retken ei tarvitse suuntautua ruuhkaisille tulipaikoille. Termospulloon/ruokatermokseen kiehuvaa vettä ja nakit sisään. Sämpylät ja muut lisukkeet mukaan.

  

  

Tikkupullat:

Jos retkelläsi on tulipaikka saatavilla, tikkupullan teko on mahtavaa puuhaa. Tee taikina kotona valmiiksi.

Tikkupullan ainekset n. 12 kpl (ohje täältä)

  • 2 dl maitoa (vesikin käy)3 rkl sulatettua voita tai juoksevaa voita                                 
  • ½ tl suolaa
  • 3 rkl sokeria
  • 2,5 tl leivinjauhetta tai reilu tl kuivahiivaa
  • ½ tl kardemummaa
  • 5-6 dl vehnäjauhoja
  • Hillo ja kermavaahto paistettuun tikkupullaan
  • grillitikku
  • makkaratikku tai muu tukeva tikku

Nuotiopaikalla pyöritä taikinasta sormenpaksuisia pötköjä, jotka kieritetään sormenpaksuisen tikun ympärille. Hyvä määrä taikinaa yhteen pullaan on n. kananmunan kokoinen pala. Kieritä taikina tikkuun niin, että kierteet ovat kiinni toisissaan. Paista tikkupullia hiilloksen päällä 10-15 cm etäisyydellä 10-15 minuutin ajan. Tikkupulla on valmis, kun se lähtee helposti tikusta irti. Kun paistunut tikkupulla vedetään pois tikusta, saa tikun jättämään koloon lisättyä hilloa tai kermavaahtoa.

 

Vaahtokarkit:

Toinen nuotiolla tehtävä herkku on paahdetut vaahtokarkit. Syö sellaisenaan, tai kokoa amerikkalainen S’mores -jälkkäriherkku keksistä, suklaapalasta ja kuumasta vaahtokarkista. Nam!

  

  

Grillatut leivät:

Jos makkara alkaa jo kyllästyttää, grillaa vaihteeksi täytettyjä leipiä. Pakkaa leivät kotona mukaan lempitäytteilläsi ja grillaa nuotiolla molemmilta puolilta halsterissa tai ritilällä.

Trangia-popcornit:

Popcornien poksauttelu trangialla on hauska retkipäivän ohjelmanumero. Kuumenna öljy ja muutama maissinjyvä trangiassa tai kattilassa nuotiolla. Kun jyvät poksahtavat, öljy on tarpeeksi kuumaa. Lisää loput jyvät kattilaan ja peitä kannella, ravistele välillä. Kun poksahtelu loppuu, popparit ovat valmiit. Mausta halutessasi suolalla.

 

Ulos syömään -vihkonen innostaa koko perheen yhteisiin eväshetkiin. Kokeilkaa rohkeasti erilaisia reseptejä ja vinkkejä, ja kehitelkää omat suosikkiversionne!