Säännöt

(Huom. Lihavoidut tekstit ovat uusia muutoksia, jotka tulevat voimaan vuoden 2023 kilpailuihin)

1. Osallistumissäännöt

SM-kilpailuihin osallistuja voi edustaa yhdistystä, yhteisöä, uintipaikkansa avantoa tai pelkästään paikkakuntaansa. Uimari saa edustaa samoissa kilpailuissa vain yhtä tahoa. Muu kuin Suomen kansalainen voi uida kilpailun ulkopuolella ilman virallista sijoitusta. Mikäli kilpailija edustaa maataan, hänen tulee olla edustamansa maan kansalainen ja mikäli yhdistystä, hänen tulee olla sen jäsen.

2. Yleiset kilpailusäännöt

- kilpailijan on oltava kokoontumispaikalla ilmoitettuna aikana
- kilpailijan on uitava koko suorituksen ajan omalla radallaan
- kilpailijan on maaliin tullessa kosketettava vähintään yhdellä kädellä radan päässä olevaa ajanottolevyä
- kilpailija ei saa käyttää kehon lämpöä suojaavia tai säilyttäviä ulkoisia tai sisäisiä aineita
- alkoholin tai muun huumaavan aineen käyttö kilpailuissa on kielletty
- yksilölajeissa naisten ja miesten eriä voidaan yhdistellä
- Viestijoukkueessa kuka tahansa ilmoitettu kilpailija voidaan vaihtaa toiseen ilmoitettuun kilpailijaan kilpailua edeltävänä päivänä klo 18 mennessä. Uuden viestijoukkueen jäsenen ei tarvitse täyttää samoja ikäkriteereitä, jolloin viestijoukkueen ikäsarja on mahdollista muuttaa.  
- varaslähdöstä kilpailijan tai viestijoukkueen suoritus hylätään
- sääntöjen rikkomisesta rangaistaan kilpailusuorituksen hylkäämisellä
- Toimitsija esittää ehdotuksen uinnin hylkäämisestä kilpailunjohtajalle. Kilpailunjohtaja päättää hylkäyksestä, ja epäselvässä tapauksessa tekee päätöksen uimarin eduksi.
- Kilpailija tai seuran joukkueenjohtaja voi tehdä hylkäyksestä protestin kilpailunjohtajalle kirjallisesti 30 minuutin kuluessa asianomaisesta erästä. Protestimaksu on kaksi kertaa osallistumismaksun määrä, ja se on maksettava protestinteon yhteydessä joustavalla maksutavalla.
- Protestin ratkaisee kilpailunjohtaja. Jos hän hylkää protestin, on hänen perusteltava päätös. Tällöin protestimaksu jää järjestävälle yhteisölle.
- mikäli protesti menee läpi, palautetaan protestimaksu protestin tekijälle

3. Uintivarusteita koskevat säännöt

- uima-asun ja päähineen käyttö on pakollista
- jalkineiden, hanskojen ja muiden lisävarusteiden käyttö on kilpasarjoissa kielletty, mutta Norppa- ja Kuuttisarjoissa sallittu
- uima-asun tulee olla hihaton ja läpinäkymätön
- uima-asun lahje saa ulottua korkeintaan polven yläpuolelle (1/3 lahjepituus)
- märkäpuvun käyttö on kielletty
- uimalasien ja nenäklipsin käyttö on sallittu
- kilpailunjohtaja voi sulkea kilpailusta kilpailijan, jonka uintivarusteet eivät täytä sääntöjä

4. Kilpailun lähtökomennot

Lähtö alkaa lähettäjän komennolla ”RIISUKAA VAATTEET”. Kilpailija riisuu ripeästi ylimääräiset vaatteensa ja laittaa ne vieressä olevaan koriin. Komennolla “VETEEN” kilpailija siirtyy viivyttelemättä portaita pitkin veteen kyykkyyn siten, että vähintään toinen olkapää on veden pinnan alapuolella. Tarvittaessa toimitsija kehottaa uimaria laskeutumaan alemmaksi. Kaikkien kilpailijoiden ollessa lähtöasennossa lähettäjä sanoo ”PAIKOILLENNE”, jolloin uimarin on pidettävä toisella kädellä kiinni joko portaista tai portaiden kaiteesta, kunnes hän kuulee äänimerkillä annetun lähtöluvan. Lähtöpään toimitsijat pitävät punaista lippua ylhäällä niin kauan, kunnes radan uimarin hartiat ovat veden pinnan alla. Varaslähtöä ei kutsuta takaisin, vaan varaslähdön ottaneen uimarin suoritus hylätään.

Lähtöasento

Lähtöasennossa vähintään toisen olkapään on oltava vedessä. Uimari voi pitää kiinni joko kaiteista tai rappusista, mutta ote on pidettävä kiinniottotason merkin alapuolella.

5. Rintauinti 25 m ja 50 m

 • uintitapa on rintauinti
 • päälaen on oltava koko kilpasuorituksen ajan veden pinnan yläpuolella
 • Käsiä ei saa uidessa nostaa veden pinnan yläpuolelle, paitsi lähdössä, jossa portaiden kaiteesta kiinnipitävä käsi voidaan viedä eteen veden pinnan ylä- tai alapuolelta. Maaliintulossa on kädellä kosketettava radan päädyssä olevaa ajanottolevyä. 
 • 50 m rintauinnin käännöksessä ainakin toisen käden on kosketettava päätyä ja myös käännöksen jälkeen päälaen on pysyttävä veden pinnan yläpuolella kuten uidessa.

6. Viestiuinti 4 x 25 m rintauinti

 • uintitapa on rintauinti
 • Käsiä ei saa uidessa nostaa veden pinnan yläpuolelle, paitsi lähdössä, jossa portaiden kaiteesta kiinnipitävä käsi voidaan viedä eteen veden pinnan ylä- tai alapuolelta. Maaliintulossa ja vaihdossa on kädellä kosketettava radan päädyssä olevaa ajanottolevyä.
 • jokaisessa nelihenkisessä viestijoukkueessa molemmat sukupuolet on oltava edustettuina
 • sama henkilö saa uida vain yhdessä edustamansa seuran viestijoukkueessa
 • joukkueen jäsenien tulee olla edustamansa seuran jäseniä

 • viestijoukkueen varmistaminen ja muutokset joukkueen kokoonpanoon sekä ikäsarjojen vaihdot on tehtävä edellisenä päivänä klo 18 mennessä. Mikäli muutosten jälkeen joukkueen yhteisikä ei täyty, siirtyy joukkue yhteisiän edellyttämään sarjaan.

7. Vapaauinti 25 metriä

 • uintitapa on vapaauinti, tarkoittaen mitä uintityyliä tahansa
 • maaliintulossa käden on kosketettava radan päädyssä olevaa ajanottolevyä

PARHAAN SEURAN PALKITSEMISEN (LAURIN MALJAN) SÄÄNNÖT 

Parhaan seuran (LAURIN MALJA) -palkinto jaetaan vuosittain Talviuinnin SM-kisoissa aktiivisimmalle talviuintiseuralle. Kilpailumatkoja ovat 25 metrin rintauinti, 50 metrin rintauinti ja 25 metrin vapaauinti sekä 4 x 25 metrin rintauintiviesti. Kilpasarjaan osallistuva henkilö ei tuo lisäpisteitä Norppa- ja/tai Kuutti-sarjoista. 

Talviuinnin SM-kisoissa pisteitä jaetaan aktiivisuudesta seuraavasti:
1. Jokainen kilpasarjaan osallistuva tuo seuralle 1 pisteen / sarja / laji.
2. Norppasarjaan osallistuva tuo seuralle 1 pisteen / henkilö.
3. Kuuttisarjaan osallistuva tuo seuralle 1 pisteen / henkilö.
4. Viestijoukkue tuo seuralle 2 pistettä / sarja / laji.

Mikäli seurat päätyvät samaan pistemäärään, järjestyksen ratkaisee seuran paras sijoitus kilpasarjassa. Mikäli tulokset menevät edelleen tasan, toisena katsotaan parhaan sijoituksen saaneiden määrä. 

Säännöt laati Suomen Ladun Talviuintityöryhmä 23.9.2020.